Sağlıklı Yaşam

Basilli Dizanteri Hastalığı Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır?

instagram takipçi hilesi

Basilli Dizanteri Hastalığı Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? Basiller dizanteri; Shigella bakterilerinin neden olduğu akut bir gastrointestinal enfeksiyondur. İnsanlar doğada hastalığa neden olan bakterilerin tek kaynağı olduğundan, hastalık topluluklarda su ve yiyeceklerin insan fekal kontaminasyonu nedeniyle yayılır. Çok az sayıda Shigella bile hastalığa neden olabilir. Hastalık, hastalığa neden olan bakterilerle kirlenmiş su ve yiyecekler yoluyla yayılır.

basilli dizanteri hastaligi nedir tedavisi nasil yapilir3

Temizlik koşullarının yetersiz olduğu, yeterli ve güvenli içme suyunun bulunmadığı, ellerin yıkanmadığı ortamlarda fekal-oral bulaşma hızla gerçekleşebilir. Özellikle kanalizasyon su ile karıştırıldığında su kaynaklı salgınlar oluşabilmektedir. Bulaşma kişiden kişiye de olabilir. Fekal-oral yolla bir hasta veya taşıyıcıdan doğrudan veya dolaylı olarak bulaşır.

Basilli Dizanteri Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Hastalık semptomlarının başlangıcı genellikle oral (oral) mikroorganizmalardan 2-4 gün sonra başlar, ancak bir hafta kadar sürebilir.
  • Hastalık genellikle birkaç gün sürer, ancak bazen haftalarca sürer.
  • Shigella; bağırsak astarını tahriş ederek ishale neden olur.
  • Baş ağrısı, bulantı ve kusma, 38°C ve üzerine hızla yükselen ateş,
  • Karında kramp benzeri ağrı,
  • Kanlı ishal ile birlikte tenesmus şikayetleri,
  • Dışkıda kan, mukus veya irin (Vakaların üçte birinde sadece sulu dışkı olabilir)
  • Nadir durumlarda (küçük çocuklarda) konvülsiyonlar oluşabilir.
  • Hastalığın iyileşme süreci 4-7 gün sürer.

Su kaynaklarının ve gıdaların insan yapımı dışkı kontaminasyonu nedeniyle topluluklarda yayılan hastalıklar ve bu alanlarda yaşayan insanlar en çok etkilenir.

Basilli Dizanteri Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Shigella’nın neden olduğu klinik belirtiler, diğer dizanteri benzeri hastalıklardan, özellikle amipli dizanteriden ayırt edilemez olduğundan, tanı laboratuvar testlerine dayanır. Laboratuvar sonuçları, özellikle tedaviyi yönlendirmede kritik öneme sahiptir.

basilli dizanteri hastaligi nedir tedavisi nasil yapilir2

Klinik bulgulara ek olarak hastaların gaita örneklerinden alınan kültürlerden elde edilen reaktifler ile tanı konur. Antibiyotik direnci de araştırılmalıdır. Uygun antibiyotik ve sıvı elektrolit desteğine ek olarak sindirilebilir gıda ve bol su verilmelidir. Hasta olan kişiler en kısa sürede tıbbi yardım almalıdır. Bu hastalığın aşısı yoktur. İçme suyu ve musluk suyunun kontrolü, yaşam koşullarının sanitasyon koşullarına uygun hale getirilmesi ve sanitasyon kurallarına dikkat edilmesi temel koruyucu önlemlerdir.

İyi gelişmiş bir kanalizasyon sistemi ve güvenli içme suyu olmayan bir toplumda hastalığın yayılmasını önlemek neredeyse imkansızdır. Bu nedenle ulusal halk sağlığı stratejileri, kanalizasyon sistemlerinin iyileştirilmesini, su ve gıda hijyeninin sağlanmasını, halk eğitimini ve antibiyotik kullanımının ele alınmasını içermelidir.

basilli dizanteri hastaligi nedir tedavisi nasil yapilir1

Yaygın olarak kullanılan bir aşı yoktur. Bu bölgelerde yaşayan insanlar, su kaynaklarının ve gıdaların insan yapımı dışkı kontaminasyonu nedeniyle hastalığın topluluk yayılımı nedeniyle risk altındadır. Özellikle ateş, karın ağrısı, şiddetli mide krampları veya hassasiyeti, dehidrasyon ve kanlı ishal gibi kendinizi iyi hissetmiyorsanız hemen doktorunuza veya sağlık uzmanınıza başvurun.

Basilli Dizanteri Hastalığı İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi

Başa dön tuşu