Banka Nedir ve Ne İş Yapar?
Çağdaş ekonomilerin en önemli finansal kurumlarından birisi olan bankaların kuruluş dönemleri çok eski zamanlara dayanmaktadır. Ancak bankacılık kurulduğu günden bu yana gerek kuruluş amaçları gerekse de işlevleri açısından birçok değişikliğe uğramıştır. Günümüzde ise bankacılık finans dünyasının kalbi niteliğindedir diyebiliriz.
Banka Nedir?
En genel tanımı ile banka kavramı; ekonomik birimlerden mevduat kabul eden, almış olduğu mevduatı en verimli bir şekilde kredi faaliyetlerinde kullanmayı amaçlayan kuruluştur. Bir nevi mevduat fazlası olanlarla mevduat açığı olanların buluştuğu bir nokta olarak da ifade edilebilir.
İlginizi çekebilir: Banka Şubelerinin Çalışma Saatleri
Bankaların Görevleri Nelerdir?
Biraz önce de ifade edildiği gibi bankalar ilk kuruluşlarından bu yana işlevsel ve fonksiyonel olarak birçok değişikliğe uğramışlardır. Bununla beraber bankaların görevlerinde de birçok artış gözlenmiştir. Günümüz bankacılık sistemi değerlendirildiğinde bankaların görevlerini şu şekilde sınıflandırabiliriz:
- Aracılık işlevi
- Kaynaklara ve mevduatlara akıcılık sağlama
- Kişi ve kurumların sahip olmuş oldukları maddi varlıkların ekonomi içerisinde rasyonel bir şekilde kullanılmasını sağlamak
- Ekonomide kaynak kullanımını iyileştirmek
- Ekonomik birimlerin kısa süreli fonlarını uzun süreli fonlar haline dönüştürmek
- Banka parası yani ekonomi bilimindeki ismiyle kaydi para yaratılmasını sağlamak
- Ulusal ticareti geliştirme
- Uluslar arası ticaretin gelişmesine katkı sağlama
- Merkez bankasının uygulamış olduğu para politikasının etkinliğini artırma
- Ekonomi içerisindeki gelir ve servet dağılımını etkilemek
Bankalar Ne İş Yaparlar?
Günümüz bankacılığının gelmiş olduğu noktaya baktığımızda bugün hemen herkes bankalar üzerinden kendine uygun bir hizmetle karşılaşabilmektedir. Bu bazen nakit ihtiyacı olduğu zaman kredi çekmek olabilirken bazen de mevcut bir paranın bir yerden başka bir yere transferi konusunda ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle bankalar ekonomi içerisinde oldukça geniş kesimlere ulaşmaktadırlar.
Bankacılığın en temel işlevlerini ve en sık kullanılan hizmetlerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ev ya da otomobil alımı gibi ihtiyaçlarda büyük meblağlar gerektiren durumlarda kredi imkanı
- Günlük nakit ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için kredi kartı olanağı
- Paranın bir hesaptan başka bir hesaba saniyeler içerisinde aktarılmasını sağlayan EFT ve Havale olanakları
- Aynı kişinin yine aynı banka içerisinde kendi hesapları arasında bir hesaptan diğerine kolayca para aktarabilmesini sağlayan virman hizmeti
- Yaşam alanlarınıza ilişkin tüm elektrik, su, doğalgaz, tv, internet vb. faturaların kolayca otomatik talimat yoluyla ödenmesi. Üstelik hiçbir şekilde düşünmenize gerek kalmadan.
Yukarıda sayılan işlemler bankaların bireysel bankacılık alanında yapmış oldukları yalnızca birkaç işlemi ifade etmektedir. Ancak bugün bankalar gerçekten sınırsız insan ihtiyaçlarını karşılamayı hedefleyen büyü ve ciddi bir gelişim göstermekteler.