Balık Yemek Zekayı Arttırır Mı?
Beslenme konusunda uzman olan kişiler olumsuz hiçbir yanı olmayan balık etinin tüketilmesi konusunda oldukça fazla tavsiyelerde bulunur. Balıkta bol miktarda protein, mineral, vitamin ve tuz vardır. Tuzlu suda yaşıyor olmasına rağmen balık etin çok az tuz bulunmaktadır. Hatta balıkların birçok türü tuzsuz yapılan diyetlerde kullanılır.
Yağlı balıklarda bulunan lipitlerin insan sağlığı açısından hiçbir zararı olmadığı gibi aynı zamanda da kalp ve damar hastalıklarına karşı etkilidirler. Bol miktarda balık tüketen ülkelerde yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen yaşam süresi ve sağlık istatistikleri bu görüşü destekler niteliktedir.
On dokuzuncu yüzyılda iki Alman kimya mühendisi, beynin zihinsel aktivitesini yürütmesi için gerekli kimyasal elementin fosfor olduğunu ileri sürmüşlerdir. Hatta bu düşünceleri fosfor olmadan bir beyin sağlıklı bir şekilde çalışamaz diyerek çok iddialı bir şekilde sundular.
Aslında fosfor insan organizması için gerekli bir ögedir. Gereken miktar ise tahıllar, et, süt ve sebzelerin yanında tüketilen balıklardan da sağlanır. Fosfor vücutta ise kemiklerde ve dişlerde kalsiyum ile birleşmiş bir şekilde bulunur. Fosfor eksikliği çocuklarda bacak ve kol kemiklerinde biçim bozukluklarına, yetişkin bireylerde ise kemik yumuşamasına sebep olur.
Balık Yemek Zekayı Arttırır Mı?
Eczalıkta kullanılan fosfor ise beyaz fosfordur. Eski dönemlerde fosforlu bitki yağı ve fosforlu balık yağları insanlara sinir kuvvetlendirici ilaç olarak verildi. Zaman geçtikçe bu tarz ilaçların insanlarda zehirlenmelere neden olduğu tespit edildi ve sinir kuvvetlendirici olarak kullanılmasının önüne geçildi.
Günümüze kadar yapılan araştırmalar sonucunda fosforun, beynimiz için gerekli diğer kimyasal ögelerin yanında fazladan bir faydasının olduğu ve beyin fonksiyonlarının arttırmış olduğu bulunamamıştır.
Sonuç olarak, balıkta ciddi bir oranda fosfor bulunmaktadır, olsa bile fosforun fazlası insan zekasını arttırmaz sadece ciddi bir şekilde zehirlenmelere neden olur.