Aydın, Ege’nin hem turistik hem kültürel öneme sahip kentlerinden biridir. Aslında emekli şehri olarak bilinen kent farklı dönemlerde farklı havalara bürünebiliyor. Yeri geldiğinde çok sakin yeri geldiğinde de çok hareketli olabiliyor. Her ilçesi ile ziyaretçilerine farklı deneyimler yaşatan bu kenti daha yakından tanıyalım.
İklim
Aydın, Kıyı Ege’nin tamamı gibi Akdeniz iklimine sahiptir. Yaz ayları sıcak ve kurak, kış ayları ise ılık ve yağışlı geçer. Aydın’ın merkez ilçesi, çevresi dağlarla çevrili olduğu için yaz aylarında sıcaklık 50 dereceyi bulabilmektedir.
Ekonomik Yapı
Aydın; ekonomik yapısı çoğunlukla tarım, turizm ve sanayiye dayanan bir kenttir. Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes akarsularının suladığı verimli ovalarda birçok tarım ürünü yetiştiriliyor. Özellikle Söke, geçimin çoğunlukla tarımla sağlandığı bir ilçedir. Pamuk, mısır, buğday, arpa ve ayçiçeği en çok üretilen tarım ürünleri arasındandır. Aydın aynı zamanda Türkiye’de incir üretiminde birinci, zeytin üretiminde ise ikinci sırada bulunmaktadır.
Aydın, tarım ürünleri çeşitliliği sebebi ile tarıma dayalı sanayinin de geliştiği bir kenttir. Dokuma, yağ, sabun ve konserve fabrikaları en yaygın sanayi kolları arasındadır. Endüstriyel tarım ürünleri yanında sebze ve meyve üretimi de yapılmaktadır.
Aydın ekonomisinin en önemli kollarından biri de turizmdir. Kuşadası ve Didim en önemli turizm ilçeleridir. Kuşadası’nda sahil turizminin yanı sıra gemi turizmi de önemli geçim kaynakları arasındadır. Didim’de de hem sahil hem de kültür turizmi önemli geçim kaynakları arasındadır.
Yemekler
Aydın, tarım şehri olması sebebiyle sebze yemekleri ve zeytinyağlıları ile meşhurdur. Ama bu Aydın’ın meşhur olan et yemeği olmadığı anlamına da gelmiyor. Aydın yemekleri yanında hafif ve lezzetli tatlıları da olan bir şehirdir. Aydın, özellikle incirle yapılan tatlıları ve reçelleri meşhurdur. Gelin Aydın’ın lezzetlerine daha yakından bakalım.
Keşkek
Aydın’da düğün ve bayramlarda yapılan önemli lezzetlerden biridir. Buğday, tavuk veya kuzu eti birleşiminden oluşur. Üzerinde yağlı ve biberli sosla servis edilir. Hatay’da yapılan döğme yemeğine benzer. Döğme içerisine konulan biber salçası sebebi ile daha kırmızı ve acı olurken keşkek döğme kadar baharatlı değildir.
Çine Köftesi
Aydın’ın Çine ilçesine özgü bir lezzettir. Ekmek parçaları, tuz ve kıyma birleşiminden oluşur. Yağlı bir kıymadan yapılır ve içerisine tuzdan başka baharat girmez. Bu yemeğin püf noktalarından biri ekmeklerin kıymanın içine konulmadan önce ıslatılıp biraz bekletilmesidir. Aynı zamanda hazırlanan kıyma harcının da pişirilmeden önce biraz bekletilmesi de gerekmektedir.
Yuvarlama
Aydın’da düğünlerde çok sık yapılan bir yemektir. Hamur ve et birleşiminden oluşur. Görsel anlamda mantı ile benzerlik gösterse de malzemeleri ve yapılış şekli sebebi ile farklılık göstermektedir. Yuvarlamanın temel özelliği az un, bol kıyma ile hazırlanmasıdır.
Tahinli Pide
Aydın’da meşhur olan yemekler düşünüldüğünde akla gelen ilk yemekler arasındadır. Söke, Nazilli ve Yenipazar ilçelerinde meşhur olan bir yemektir. Üzeri ceviz veya fındıkla servis edilen bol kalorili ve şekerli bir yemektir.
Zerde Tatlısı
Aydın’da hala yapılmakta olan Osmanlı saray mutfağının önemli lezzetlerinden biridir. Genellikle düğün ve bayramlar gibi özel günlerde yapılan tatlılardan biridir. Sarı rengini içerisindeki safran ve zerdeçaldan alan tatlıya nişasta ile kıvam verilir.
Kültürel Yapı
Aydın, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehirdir. Kurtuluş Savaşı zamanında bu şehirdeki efelerin gösterdiği başarıdan dolayı Efeler Şehri olarak da bilinir. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra da birçok ilke ev sahipliği yapmıştır. Türkiye’nin ilk kadın muhtarı, Aydın’ın Çine ilçesinin Karpuzlu Köyü’nden seçilmiştir. Türkiye’nin ilk demiryolu da Aydın-İzmir arasında yapılmıştır.
Aydın’ın hala devam ettirdiği geleneklerden biri deve güreşidir. Yılın belli zamanlarında Aydın’da deve güreşi turnuvaları düzenlenmektedir. Bu hem sportif hem de kültürel bir aktivite olarak yıllardır devam etmektedir.
Aydın, doğal güzelliği ve tarihi yapıları bir arada bulunduran bir şehirdir. Afrodisias, Didim, Efes, Priene ve Tralleis gibi birçok antik kent bulunmaktadır. Kuşadası’nda doğal güzellik olarak Dilem Milli Yarım Adası ve Zeus Mağarası bulunmaktadır. Arapapıştı Kanyon’u da Aydın’ın doğal güzelliklerinden biridir.
Seyahat
Ne zaman gidilir?
Aydın, Akdeniz iklimine sahip bir şehirdir. Deniz tatili yapmak için Aydın’a gitmek istiyorsanız Mayıs ve Haziran aylarında gidebilirsiniz. Eğer çok sıcak havadan hoşlanmıyorsanız Temmuz ve Ağustos ayları sizin için uygun olmayacaktır. Tarihi Yerlerini gezmeyi düşünüyorsanız ilkbahar veya sonbahar aylarında gitmeniz sizin için daha uygun olacaktır. Yaz aylarında tarihi yerler aşırı bunaltıcı, kış aylarında da çok soğuk olabilmektedir.
Nasıl gidilir?
Aydın’a hem kara hem de hava yolu ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Eğer hava yolu ile seyahat etmeyi düşünüyorsanız Aydın’a merkeze 2 saatlik tren mesafesinde bulunan Adnan Menderes Hava Alanı’nı kullanmalısınız. Hava alanından taksi veya ilçe otobüsleri ile istediğiniz ilçeye geçebilirsiniz. Karayolunu kullanmayı düşünüyorsanız Türkiye’nin her yerinden ulaşım sağlayabilirsiniz.
Aydın’ın sadece Efeler ve Nazilli ilçelerinde otogar bulunmaktadır. Aydın’ın diğer ilçelerine gitmek istiyorsanız Efeler otogarından kalkan ilçe otobüsleri ile istediğiniz ilçeye gidebilirsiniz. Deniz ulaşımı olarak Kuşadası ve Yunanistan arasında feribot seferleri bulunmaktadır.
Nereye gidebilirim, neler yapabilirim?
Aydın, özellikle yaz ayında seyahat edilmesi gereken şehirler arasındadır. Gerek doğal güzellikleri ve tarihi yapıları gerek tatil yerleri bakımından zengin alternatiflere sahip bir şehirdir.
Aydın’da birçok antik kent bulunmaktadır. Tarihe ve Yunan Mitolojisine meraklıysanız bu antik kentler kesinlikle ziyaret etmeniz gereken yerler arasında. Efes ve Milet Antik Kenti en bilinen antik kentler arasındadır. Efeler ilçesinden trenle İzmir’in Selçuk ilçesine giderek Efes Antik Kentine otobüslerle oradan kalkan otobüslerle geçebilirsiniz.
Priene Antik Kenti de Söke ilçesinde bulunan önemli antik kentlerden biridir. Athena Tapınağı, bu antik kentte görülmesi gereken en önemli yapıdır. Tralleis ve Aphrodisias Antik kentleri de önemli diğer antik kentlerdendir. Aydın’da bu bahsettiklerimden çok daha fazla antik kent bulunmaktadır. Antik kentlere özel olarak ilginiz varsa gitmeden önce daha detaylı araştırmanızı tavsiye ederim.
Aydın Kuşadası’nda bulunan Güvercinada Kalesi ve Dilek Milli yarımadası da gezilebilecek güzel alanlar arasındadır. Güvercinada Kalesi tamamen kaleden oluşan bir yerdir. Küçük bir sahil yolu sayesinde kara ile bağlantısı bulunmaktadır. Kuşadası merkezden yürüyerek Güvercinada Kalesine ulaşabilirsiniz. Dilek Milli Yarımadası da Kuşadası merkezden otobüsler aracılığı ile kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir yer.
Hem deniz tatili hem de doğa yürüyüşü yapabilirsiniz. Yaz ayında gitmeniz bu iki alternatiften de yararlanabilmenizi sağlar. Bu milli parka girişin ücretli olduğunu unutmayın. Öğrenciler ve siviller farklı ücretler ödemektedir. Bu yüzden öğrenci kimliğinizi yanınızda bulundurmayı ihmal etmeyin.
Aydın’da seyahat edilebilecek birçok doğal yapı da bulunmaktadır. Kanyonlar ve göller bu doğal güzellikler arasındadır. Arapapıştı ve Karabağlar seyahat edebileceğiniz kanyonlar arasında. Bafa gölü de seyahat edebileceğiniz başka bir doğal güzelliktir.
Aydın, deniz tatili açısından birçok alternatife sahip. Didim’de bulunan Altınkum sahilinde hem yüzebilir hem de sahil şeridindeki restoran, kafe ve hediyelik eşya dükkanlarını gezebilirsiniz. Kuşadası’nda bulunan Kadınlar Plajı da ücretsiz olan güzel sahiller arasındadır. Araba ile seyahat ediyorsanız Didim ve Kuşadası’nda bulunan diğer koylara da göz atabilirsiniz.
Adnan Menderes Üniversitesi ve Öğrenciler İçin Aydın
Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın’ın merkez ilçesi Efelerde bulunmaktadır. Üniversite, şehir merkezinde ve çarşıya yakın bir konumda yer alıyor. Bu yüzden şehrin her yerinden üniversiteye belediye otobüsleri ile kolaylıkla ulaşım sağlayabilirsiniz. Üniversite kampüsü içerisinde kafeler, restoranlar, market ve kırtasiye bulunmaktadır.
Kampüs sınırları içerisinde öğrencilerin piknik yapabileceği Aytepe Mesire Alanı da bulunmaktadır. Aydında merkez kampüs içerisinde ve Güzelhisar’da olmak üzere iki tane kız yurdu, yine Güzelhisar’da yer alan bir tane erkek yurdu bulunmaktadır. Güzelhisar’da bulunan yurtlar ile okul arasında 30-45 dk arası bir süre bulunmaktadır. Hem Büyükşehir Belediyesi hem de Özel Belediye otobüsleri ile üniversiteye gidebilirsiniz.
Aydın içerisinde öğrencilerin vakit geçirebileceği birçok kafe, bar ve restoran bulunmaktadır. Sevgi Caddesi farklı konseptlerde kafelerin bulunduğu ve öğrencilerin bolca vakit geçirdiği bir caddedir. Sevgi Caddesi’nde hem canlı müzik yapan kafeleri ve barları hem de sadece kahve içebileceğiniz sakin kafeleri bulabilirsiniz. Yine üniversite çevresinde farklı konseptlerde ve birçok masa oyunu oynayabileceğiniz kafeler bulunuyor.
Aydındaki diğer eğlence aktivitelerinden biri de Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ücretsiz konserler. Yıl boyunca birçok konser düzenleniyor. Sadece belediye tarafından değil kafeler de de birçok küçük çaplı konserler düzenleniyor. Üniversitede hem sakin hem de biraz eğlenebileceğiniz bir yer istiyorsanız Aydın’ bir göz atabilirsiniz.