Yaşam

At Binmenin Faydaları

instagram takipçi hilesi

Kentlerde, modern yaşam ile birlikte Türklerin Anadolu’ya gelişindeki en büyük eşlikçiler ve Anadolu köylerinin çoğunda hala daha en yararlı hayvanlardan biri olan atlar ile bağımız çok sınırlı bir hal aldı. Ancak buna rağmen haftada en azından bir kere ata binmenin bile psikolojik ve fiziksel gelişime olan katkısı uzmanlar tarafından sıkça vurgulanıyor. “Atın dışında insanın içine iyi gelen bir şey var” diyen İngiliz devlet adamı Winston Churchill’in bu cümlesi, atların insanlara ne kadar iyi geldiğinin en kısa özeti.  İşte at binmenin faydaları adlı yazımda bunu enine boyuna yazıya dökmeye çalıştım. En altına da ilgili sizler için seçtiğim videoları sundum.

Bir zamanların at sırtında geçirilen saatleri her ne kadar artık arabalarda geçiriliyor olsa da yüzyıllar boyunca insanlığa çok büyük faydalar sağlayan ata karşı hep bir sempati ve sıcaklık duyuluyor. Araya giren onca zamandan sonra modern şehirlerde yeniden popülarite kazanmaya başlayan at binme, günümüzde en eğlenceli sporlardan biri olarak lanse ediliyor.

at binmenin faydalari4

Binicilik; genç, yaşlı, acemi, uzman hemen herkesin üstesinden gelebileceği en keyifli sporlardan biri. Son zamanlarda gittikçe popülerleşen bu dış alan sporu, eğlenceli olmasının yanında son derece faydalı da. Genel düşüncenin aksine at binme pasif bir spor değildir. Her yaştan insanın büyük bir zevkle yapacağı bu spor, kalp-damar sistemi, kas iyileşimi, sosyalleşme, refleks geliştirme ve zayıflama gibi pek çok konuda yarar sağlıyor.

At Binmenin Fiziksel Faydaları

At binmek, sanıldığının aksine pek çok egzersizi yapmanızı sağlar. Bunlardan ilki dengede durmaya çalışmaktır At, üç boyutlu olarak hareket ettiğinden üzerinde farklı duruş pozisyonlamayla oturulur böylece farklı kas sistemleri harekete geçirilir. Devamlı hareket halinde olan atın üzerinde durmak, sürekli bozulan dengeyi yeniden oluşturmayı gerektirir ve her teşebbüs, binicin kaslarının kasılmasını ve gevşemesini sağlar. Bu da bacak ve gövde kaslarına ritmik hareketler yapmayı öğretir.

Diğer yandan atın üzerinde dengede durmak için dik ve doğru bir şekilde oturmak lazım. Böylece karın sırt kasları gerilir ve kişinin duruşu da düzelir. Ayrıca yuları tutma ve kontrol etme işlemleri de kol kaslarının güçlenmesine yardımcı olur. Atın üzerinde geçirilen her saat kas gelişimini hızlı etikler.

at binmenin faydalari1

At üzerinde üzengisiz oturulduğundan, kalça kasları da gerilip sıkılaşır. Attan istenilen tepkileri almak çok fazla pratik gerektirir. Atlar genel olarak binicilerin isteklerine ilk etapta olumsuz cevap verdiklerinden doğru komutu almak için tekrarlanan hareketler, reflekslerin ve motor sinir sisteminin gelişmesini sağlar. Ata doğru şekilde binme zorunluluğu kişinin solunum ve kan dolaşımını düzenler. Ata binmek her ne kadar oturup başka bir şey yapılmıyormuş gibi gözükse de yorucu bir aktivitedir. Bu da iştahı açar. Sindirim sistemini canlandırır.

Düzenli şekilde binicilik yapan birinin çevresine karşı olan farkındalığı da artar. Birçok zor durumla nasıl başa çıkacağını hesaplar. Diğer yandan duyulan daha hassas olur. Atı kullanmada göz en önemli organdır. Etrafınızda olup bitenlere daha dikkat edersiniz. Çevredeki kokulara ve seslere karşı sistemlerin uyarılması daha hızlı olur.

At Binmenin Mental Faydaları

At binmek eğlenceli bir aktivite olduğundan insanlarda tarif edilemez bir mutluluk hissi yaratır. Çoğu zaman özgürlük sembolü olarak kullanılan atların üzerinde oturuyor olmak ve onunla beraber hareket etmek binicinin de aynı özgürlüğü hissetmesini sağlar. Kendinden çok daha güçlü ve büyük bir canlıyı kontrol etmek ve ne yapılabileceğini anlatmaya çalışmak kişinin kendine olan özgüvenini de arttırır.

at binmenin faydalari3

Biniciliğin en tatmin edici taraflarından biri pek çok spor gibi kapalı alana hapsetmemesi ve açık havanın tadını çıkarttırması. Temiz havayı solumak, doğayla iç içe olmak kişinin modern şehirlerde yaşadığı stresten arındırılmasını ve rahatlamasını sağlar. Kişi daha pozitif, optimist davranır.

Biniciliğin kendine has terimleri, pratikleri, atın bakımı, yön bulma eylemleri vb. aktiviteler zihnin sürekli meşgul olmasını ve kafanın dinç kalmasını sağlar. Bunun yanında atın sosyal faydaları da bulunuyor. Her şeyden önce at ile arada kurulacak bağ, büyük bir imtihan gerektirir. Bu zorlu çaba da beraberinde hayvan ve doğa sevgisini aşılar. At binmek genelde tek başına bir aktiviteymiş gibi görünse de aslında çoğu zaman grup halinde yapılır bu da yeni arkadaşlıkların ve bambaşka bir sosyalleşmenin kapısını açar.

At Binmenin Faydaları İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu