Çoğu insan uykuyu çok sever ve özellikle kış aylarında yataktan çıkmak istemez. Uyku beden ve beynin dinlenmesinde en önemli unsurlardan biridir. Ancak sağlıklı kalmak için insanların belli bir zamanda uyuyup uyku saatlerine dikkat etmesi gerekir. Kimi insan gereğinden fazla uyumaktadır. Bunun birçok nedeni olabilir. Kişinin uykusunu alamaması, odanın sıcaklığı yattığı yatağın vücuduna uyumu iyi bir uyku için son derece önemlidir.
Tüm olumlu şartlara rağmen uyanamıyor sanız ve hala kendinizi yorgun hissediyorsanız bu bir hastalık belirtisi olabilir. zamanlara göre kişilerin yaşamını etkiliyorsa mutlaka bir uzmana başvurarak nedenlerinin araştırılması öneriliyor.
Aşırı Uyku Uyku Apnesi Nedeni Olabilir
Uyku apsesine neden olan sebeplerin tespit edilmesi ve tedavisinin yapılması büyük önem taşımaktadır. Nöroloji uzmanlarına göre uyku bozukluklarının altında psikolojik nedenlerde yatmaktadır. Aşırı uyuma uyku apnesine de neden olmaktadır. Günümüzde oldukça fazla görülen hastalıklardan uyku apnesi uyku esnasında nefesin 10 saniye durması olarak bilinmektedir. Genelde bu durum kilolu kişilerde görülse de zayıf kişilerde de uyku apnesine yakalanma riski olduğu unutulmamalıdır.
Uyku Apnesi Nasıl Tedavi Edilir?
Uyku apnesi teşhisi konulan bir hasta 6 ay tedavi sürecine alınır. Bu sürede hastada bazı cihazlar kullanılmaktadır. Hastanın durumuna göre cihazın kullanma sıklığı değişmektedir. Her gece kullanılan cihaz hastanın iyileşmesi ile haftada 1 ya da 2 gün boyunca kullanılmaktadır. Hastalar cihaz olmadan uykusundan uyanabilir duruma gelir.
Normal Uyku Süresi Ne Olmalı?
Sağlıklı bir uyku için 8 ila 12 saat arasında bir insanın uyuması yeterli olarak görülüyor. Bu saat içinde uyuyup hala sabah kendinizi bitkin hissediyorsanız mutlaka bir doktora danışmanızda fayda vardır. Gündüz çalışırken uyuklama gibi durumlarınız varsa mutlaka tedavi olmanızda yarar var. Kilo sorununuz varsa diyetisyen kontrolünde kilo vermeniz gerekebilir.
Psikolojik nedenlerden kaynaklanan sorunların üstesinden gelmek için sorunları çözüme kavuşturmak ve başa çıkılamayan sorunlar için bir psikiyatristten destek almak önem taşır. Verimsiz bir uyku gündüz her zaman uykusuzluk sorunu ile birlikte ortaya çıkar kendinizi bitkin hisseder ve yeterince işinizde verimli olamazsınız. Bu nedenle mutlaka hastanın hangi nedenlere bağlı olarak uyku sorunu yaşadığı tespit edilip tedavisinin yapılması gereklidir.
Uyku sırasında düşme ya da nefesin bir anda kesilmesi gibi durumlar yaşıyorsanız uyku apnesi durumundan şüphelenebilirsiniz. Aşırı uyku uyuyorsanız buna bazı kullandığınız ilaçların da neden olabileceğini unutmamalısınız. Bu tür problemleriniz varsa kullandığınız ilaçları da doktora bildirmeniz de yarar vardır. Bazı pisikiatrik sorunlar için kullanılan ilaçlar da uykunuzu getirmekte ve fazla uyumanıza neden olabilmektedir.