Sağlıklı Yaşam

Aşırı Empati Sendromu Nedir?

Aşırı empati sendromu nedir? Aşırı empati sendromu, insanın hayatını ciddi oranda etkileyen bir problemdir. Hep başkalarının, başkalarına yaptığı davranışların sorumluluğunu yüklenen bu kişiler, sürekli fedakarlık yapar. Bir süre sonra  kişi, kendini hassas yapıda olarak düşünür. Aşırı empati problemi esasen oldukça rahatsız edicidir.

Empati ve Aşırı Empati Sendromu Nedir?

aşırı empati sendromu nedir?

Empati, belirli sınırlar çerçevesinde yapıldığı takdirde oldukça olumlu bir duygu durumudur. Kişinin kendini başkalarını yerine koyarak, çeşitli durumları algılama durumuna “empati” denir.

Ancak empatinin dozunda olması gerekir. Abartılı empati kişide ağır bir yük altına girilmişçesine sorumluluk yükler. Kişi, kendinden durmadan bir şeyler verir. Fakat bu durum, depresyon başta olmak üzere birçok psikolojik durumu meydana gelir.

Aşırı Empati Sendromu Nedir?

aşırı empati sendromu nedir?

İnsanlarla ilişkiler kurmak zorundayız. Bu ilişkiler genellikle iş ve arkadaşlık çerçevesinde ilerler. İkili ilişkilerde alma – verme durumu dengede olmalıdır. Bu sadece maddi açıdan gerekli değildir. Aynı zamanda manevi olarak da dengeyi koruyabilmek gerekir. Örneğin: İki kişi birbirini eşit olarak dinlemeli, yeri geldiğinde fedakarlıklar yapmalıdır.

Hep tek taraflı dert dinlemek, hesap ödemek, zor durumlarda koşmak vb. durumlar yaşandığında olumsuz hisler meydana gelir. Aşırı empati sendromu olan kişiler kendiyle alakalı olmayan durumlarda dahi devreye girer. Çeşitli durumlarda “vicdan, merhamet, suçluluk duygusu ve hassasiyet” gibi duyguların arkasına saklanır. Özellikle insanlara kendini sevdirmek için durmadan kendinden verir.

Aşırı Empati Sendromu Nasıl Geçer?

aşırı empati sendromu

  • Herhangi bir psikolojik rahatsızlık meydana geldiğinde iyileşmek için ilk olarak “farkında olmak” gerekir. Kişi, yaptığı fedakârlıkları değerlendirmeye alarak, bir kapı aralamalıdır. Sürekli verici tarafta olan ve kötü niyetli insanların davranışlarını algılayamayan kişiler, kendini iyi hissetmemeye mahkumdur.
  • İnsanların iyi niyetlerini suiistimal ettiğinin farkına varılması gerekir. Kişi etrafında kendini kullanan kişilerin farkına varabilmelidir. Bunun vicdanla bir alakası olmadığını öğrenmelidir. İnsanların sizi sevmesi için vicdanın arkasına sığınmamanız gerekir.
  • Sürekli vicdanın arkasına sığınarak insanlara iyilik yapan kişiler,  sıkıntılı bir durumla karşı karşıyadır. Bu nedenle sorgulama yapmak gerekir. Duyguların farkına varabilmek için, içe dönüp bakılmalıdır. İçinizde haklı olduğunuz bildiğiniz halde, sizi iyilik yapmaya zorlayan bir duygu varsa o sese “dur” demek gerekir.
  • İnsanlara fazladan verici olunmamalıdır. Yeri gelindiğinde sınır ve mesafe koyabilmek gerekir. Duyguların farkına varabilmek için bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Ayrıca alma – verme dengesinin farkına varılmalıdır. Gün içinde yapılan iyilikler, insanların tavırları, hissedilen duygular gibi durumlar not edilmelidir. Durmadan tek taraflı bir iyilik yapıldıysa, durmanın tam zamanı gelmiş demektir.
  • Yaşanan durumları kişisel algılamayın ve içinizdeki “vicdan” kelimesinin arkasına sığınan hissi durdurun.

İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu