Aralıklı Oruç – Intermittent Fasting Nedir?
Son dönemlerin en popüler diyetlerinden biri, türkçesi aralıklı oruç olan Intermittent Fasting diyetidir. Birçok kişiden duyduğumuz bu Intermittent Fasting yapılan bir diyette ne yenildiğinden çok ne zaman yenildiğine odaklanmaktadır. Peki, belirli kuralları bulunan bu diyet nasıl uygulanır ve neler yapılması gerekir isterseniz gelin hep birlikte bakalım.
Intermittent Fasting Nedir?
Fasting kelimesinin Türkçe anlamı oruç demektir. Intermittent Fasting (IF) kelime anlamı olarak aralıklı oruç anlamına gelmektedir. Bu diyetin oruç tutmaktan farkı yemek yemediğiniz sürelerde su veya kalorisi olmayan asitsiz içecekler tüketebilme şansıdır. Aralıklı oruç diyeti vücutta biriken yağın kaybedilmesine ayrıca metabolizmayı çalıştırmasını sağlayarak hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olan popüler diyetlerden birisi olmaktadır.
Tüm dünyada ünlüler başta olmak üzere birçok kişinin uyguladığı ve böylelikle popülerleşen IF’in çok sayıda farklı versiyonları bulunmaktadır. Diyetin genel prensibi uzun süre boyunca aç kalma üzerine kuruludur. Bazı versiyonlarda günde bir kez yemek yiyip 24 veya 36 saate kadar bütün öğünleri atlayabiliyorsunuz.
Diğer günlerde ise aynı 5:2 Diyetinde olduğu gibi normal kalorilerin yaklaşık dörtte birini tüketme şansınız oluyor. Başka bir versiyonunda ise sabah 08.00 gibi kalkıp ilk öğünü öğlen 12’de yiyorsunuz, dört saat sonra son öğünü 16.00 yiyerek günlük yemek ihtiyacınızı tüketmiş ve günü kapatmış oluyorsunuz.
Intermittent Fasting Saat Düzeni Nedir? Neler Yapmak Gerekir?
Sabahlar saat 7 ve 11 arasında aç kalmayı tavsiye eden diyette 11 ve 12 saatleri arasında egzersiz yapılması tavsiye edilmektedir. 12 ile 18 saatleri ise yemek yeme zamanı olarak belirlenmiştir. Saat 18’dan sonra aç kalınması gereken diyette saat 23 ile sabah 7 aralığı ise uykuya ayrılmalıdır.
Bilim insanları tarafından programlı yemek yeme şeklinde adlandırılan bu diyet, uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Kilo vermek için uygun bir yaklaşım olduğu düşünülen IF’in aynı zamanda kansere yakalanma riskini azalttığı ve diyabete iyi geldiği söylenmektedir.
Diyet Süresince Neler Tüketilebilir?
Diyet boyunca normalde de olması gerektiği gibi makarna, ekmek gibi karbonhidratların azaltılmasını tavsiye edilmektedir. Bu süreçte tereyağı, yeşil sebzeler, yağlı tohumlar ve hindistan cevizi yağı tüketilmesini tavsiye edilir. Açlık süresi boyunca bitki çayı, sade kahve ve bol su tüketilmesine izin bulunmaktadır.
Intermittent Fasting’i Kimle Uygulamamalıdır?
Bu diyeti kilo olarak zayıf olan veya yeme bozukluğuna sahip olan kişilerin uygulamaması gerekmektedir. Aynı zamanda 18 yaş altındaki çocuklar, hamilelere ve emziren kadınlar ve diyabet hastaların, tavsiye edilmemektedir. Kortizol hormonu düzensizliğine sahip kişilerin de bu diyeti uygulamasının çok sağlıklı olmayacağı düşünülmektedir.