Motorlu araçların tümünde yağ pompası bulunur. Bu yağ pompaları diğer motor parçacıkları ile birleşerek görevini en iyi şekilde sürdürürler.Sorunun kaynaklandığı kilit nokta basıncın hızlı bir şekilde düşme sinyalini vermesidir. Bu sırada düşen basınç ile birlikte meydana gelen bazı arızalar yağ pompasına ciddi oranlarda zarar verir.En büyük arıza belirtisi motor ve pistonlara yağın gitmemesidir. Eksik alınan yağ pistonlarında işlevini bozar ve motor bundan zarar görür.
Yağ Pompası Değişimi Nasıl Yapılır?
Araçta yağ pompasının doğru bir şekilde değiştirilmesi için bu işten anlayan usta kişilere aracı teslim etmek en doğru seçimdir. Belirli arızalar tespit edildikten sonra,arıza en iyi şekilde sağlanacaktır. Tabii ki bu hizmet biraz pahallıya gelecektir. Fakat aracınız daha sağlıklı çalışarak sizi asla yolda bırakmayacaktır.Değişim sırasında bir takım aksaklıklar ortaya çıkabilir. Bunların başında motorun parçalanma şeklidir.Bu yüzden motor işlemleri bir hayli uzun sürer hatta bu günlerce devam edebilir. Bu sürecin uzaması aracın arızasını kusursuz hale getirmek içindir.Eğer araç fazla eski model değilse bu işlem daha hızlı bitebilir. Genelde eski model araçlar daha fazla yorucu işler çıkartmaktadır. Arızanın tespiti biraz zaman alabilmektedir.Bu yüzden araçtan araca değişikliklerin olduğunu hatırlatmak isteriz.
Yağ Pompası Değişiminde Nelere İhtiyacınız Bulunmaktadır?
Yağ pompası değişim sürecinde motor parçaları ele alınır ve ilk olarak karter sökülerek işlem başlatılır.Bütün parçalar vidalar,contalar,hortumlar kaçak yapılıp yapılmadığına dair test edilir.Kaçak tespiti yapıldıktan sonra diğer motor parçaları,yakıt parçaları tek tek mercek altına alınır ve arıza tam olarak belirlenir. Tabi bu işlemler tam teşekkülü olması için araç sahibinden yüksek ücretler temin edilebilir. Aracın kusursuz olması sağlanabilir.Kaçakların önlenmesi için bazı vidalar tork anahtarı kullanılarak sıkılır. Bu kaçağın oluşumunu engellemek için etkili bir yöntemdir.Yağ basıncı arızası zamanında müdahale edilmediği zaman motorun diğer orijinal parçalarına da zarar vermeye başlar. Bu yüzden diğer parçaların zarar görmemesi için erken davranmak ve aracın hemen tamire götürmek en doğru karardır.Aksi takdirde bu ücretler size ağır gelebilir,değişim ücretlerinde artış gözlemlenebilir.
Yağ Pompası Arızası Nasıl Belli Olur ?
Yağ pompası arızalarında gösterge lambaları yanıp sönmeye başlar. Bu belirti yağ pompasının arızalı olduğunu ifade eder.Yağ basınç uyarı lambasının yanması iyi bir şeydir. Çünkü arızayı anlamanız için ışığın sinyali önceden vermesi aracın hasar kaybını azaltır.Özellikle son zamanlarda en çok kullanılan teknoloji harikası analog sensörler sayesinde araç arızasının tam olarak neden kaynaklandığını öğrenmek mümkün olabilmektedir.
Diğer belirtilere ise hava kaçağının olması,hortumların tıkalı olması ve uzun zaman temizlenmemesi,motor yağının yeterli haznelere ulaşmaması durumlarında bu arızanın meydana gelmesi normal sayılmaktadır. Bunun için gerekli tedbirleri almak uzman servislerden yardım almak ve gerekli ücreti temin ederek bu hasarı azaltmanız gerekir.Genelde bu arızalar motorlu araçların hepsinde çıkar. Korkulacak bir durum yoktur. Sadece ihmal edilmesin yeter.O zaman olası sorunda çözülmüş olur.