Yaşam

Antep Fıstığının Faydaları Neler? Besin Değeri Ne?

Antep Fıstığının Faydaları Neler? Besin Değeri Ne? Antep fıstığı, doğru yetiştirme koşulları sağlandığı sürece dünyanın birçok yerinde yetiştirilebilen bir üründür. Antep fıstığının anavatanı Ortadoğu olup, ülkemizden özellikle Gaziantep ile birlikte Siirt, Şanlıurfa, Adıyaman, Kahramanmaraş, Diyarbakır illerinde yetişir. Dünyada da Türkiye, ABD, Hindistan, İran, Irak, Meksika, Çin, Yunanistan ve Suriye’de fıstık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Orta Doğu’dan geldiği için “Şam fıstığı” da denir.

Antep fıstığı, dünyada en çok yenen kurabiyelerden biridir. Fıstık tüketimi M.Ö. 6750 yılına kadar uzanmaktadır. O zamandan beri bu ağacın meyvesinin yendiği bilinmektedir. Eski uygarlıklarda kralların sofrasında yer alan Antep fıstığı artık evlerimizin mutfağının vazgeçilmez bir parçası. Antep adının verilmesi ise Türkiye’de ilk olarak Gaziantep’te yetiştirilmiş olmasıdır.

Antep Fıstığının Faydaları

Antep Fıstığı Besin Değeri

Antep fıstığını besin değerleri olarak oldukça zengin bir kabuklu yemiştir. Antep fıstığının besin değerleri şu şekildedir;

Porsiyon Miktarı: 100 g

  • Kalori (kcal): 562
  • Toplam yağ: 45 g
  • Doymuş Yağ: 6 g
  • Trans yağ: 0 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 1 mg
  • Potasyum: 1.025 mg
  • Karbonhidrat: 28 g
  • Diyet Lifi: 10 g
  • Şeker: 8 g
  • Protein: 20 g
  • C Vitamini: 5,6 mg
  • Kalsiyum: 105 mg
  • Demir: 3,9 mg
  • D Vitamini: 0 IU
  • B6 Vitamini: 1,7 mg
  • Kobalamin: 0 µg
  • Magnezyum: 121 mg

Antep Fıstığının Faydaları

Antep Fıstığının Faydaları Neler?

1) Antioksidan özelliklere sahiptir: Antep fıstığı çok fazla antioksidan içerir. Bu antioksidanlar, hücresel metabolizmadan gelen serbest radikalleri nötralize eder. Bu radikaller kalp hastalığına ve kansere neden olur. Antep fıstığı bu radikaller ile savaşır.

2) Kalp sağlığını iyileştirir: Vücuttaki günlük LDL ya da kötü kolesterol tüketimini azaltır. Bu fıstık, kan damarlarının tıkanmasını ve pıhtı oluşturmasını önleyen zengin bir amino asit kaynağıdır.

3) Kilo yönetimi için ideal bir kabuklu yemiştir: Diyet yapanlar için Antep fıstığı harika bir seçimdir. Antep fıstığı kalorisi düşük, proteini yüksek, doymuş ve doymamış yağlara sahiptir. Hepsi ideal kiloyu korumak için çok uygundur. Pek çok diyet yapan kişiye belli bir oranda Antep fıstığı verilmektedir.

4) Göz Hastalıklarını Önler: Antep fıstığı, lutein ve Zakestine gibi karotenoid antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar yaşlılarda makula hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Makula, gözde yer alan retinanın merkez noktasıdır.

5) Sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur: Antep fıstığı, sindirim sisteminin işleyişi üzerinde olumlu etkisi olan harika bir diyet lifi kaynağıdır. Kabızlık problemi çeken kişiler tüketebilir.

6) Demiri emmeye yardımcı olur: Antep fıstığı, vücudun yiyeceklerden daha fazla demir emmesine yardımcı olan çok miktarda bakır içerir. Bu da anemi gibi hastalıklarla savaşma şansını artırabilir. Çünkü hemoglobin sayısını yükseltir ve kan akışını arttırır.

7) Cinsel isteği arttırır: Antep fıstığı erkeklerin cinselliği üzerinde derin bir etkiye sahiptir Araştırmalar, erkeklerin üç hafta boyunca günde yaklaşık 100 gram kuruyemiş yemesinin erektil disfonksiyonlarını yaklaşık yüzde 50 oranında iyileştirebileceğini göstermiştir.

8) Diyabet kontrolü sağlar: Antep fıstığı, glikasyon sürecini azaltmaya ve diyabeti kontrol etmeye yardımcı olan ve ayrıca kan şekeri ve kan basıncını dengeleyebilen antioksidanlar içerir.

9) Anti-inflamatuar özelliklere sahiptir: Antep fıstığında bulunan E vitamini içeriği ve anti-inflamatuar ajanlar, vücudun herhangi bir yerindeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

10) Nöronları ve sinirleri korur: Antep fıstığı yüksek düzeyde b6 vitamini içerir. Bu, kalp atış hızı ve kan damarları için çok yararlı olan esansiyel amino asitlerin yapılmasına yardımcı olur. Bu nedenle, bu fındıklar vücudun sinir sisteminin korunmasında çok önemli bir rol oynar.

11) Bağışıklık sistemini güçlendirir: Antep fıstığı, zengin B6 vitamini kaynağı nedeniyle bağışıklık sistemini iyileştirebilir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek her türlü enfeksiyon ve kanseri önlemede etkilidirler.

12) Saç büyümesini uyarır: Fıstık, yağ asitleri nedeniyle sağlıklı saç büyümesini uyarır. Hızlı saç uzatmak isteyen kişilerin tükettiği söylenir.

13) Saçları güçlendirir ve dökülmeyi önler: Antep fıstığı, saçları güçlendirmek ve tedavi etmek için harika bir tedavidir.  Antep fıstığı özlü saç maskesi kullanmak saçı besleyebilir ve nemlendirebilir. Genel olarak, saçın dokusunu iyileştirir. Yıpranmış ve kuru saçlar için de uygundur. Antep fıstığı çok fazla biotin içerir. Bu fındıkların günlük kullanımı saç dökülmesini etkili bir şekilde azaltabilir.

Antep Fıstığının Faydaları

Antep Fıstığının Faydaları İle İlgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=N7z5zkAPNdE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu