Sağlıklı Yaşam

Anksiyetesi Olan Birine Nasıl Yardım Edilmeli?

Anksiyetesi Olan Birine Nasıl Yardım Edilmeli? Anksiyete son dönemin en çok karşılaşılan psikolojik durumlarından bir tanesidir. Pek çok insan bu durum ile mücadele eder. Gelecekte yaşayacağı bir olaydan ya da günden durduk yere korkar ve endişelenir. Bu durum bir kez başladığı takdirde döngü halinde devam eder.

Eğer etrafınızda ya da ailenizde bu durumu bulunan bir kişi var ise ona yardımcı olabilirsiniz. Aşağıda bahsettiğimiz maddeler uygulayarak anksiyetesi olan bir kişiye yardım etmiş olursunuz.

Anksiyetesi Olan Birine Nasıl Yardım Edilmeli

Anksiyetesi Olan Birine Nasıl Yardım Edilmeli?

1. Anksiyetenin Belirtilerini Tanıyın.

Bazı insanlar, sürekli olarak endişe durumunu yaşarlar. Diğerlerinin, sanki birdenbire şimşek gibi çakan daha zorlu günleri vardır. Sevdiğiniz kişinin davranışlarından kafanız allak bullak olmuş olabilir.  Kaygı belirtilerini ve semptomlarını belirlemek, sevdiğiniz kişiye yardım etmenin ilk adımıdır. “Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Nedir?” adlı yazımıza göz atın.

2. Sevdiklerinize Makine Gibi Davranmayı Bırakın.

Sevdiğiniz birinin, bir şey ile mücadele ettiğini ve kontrolden çıktığını ve korktuğunu fark ederseniz, ilk dürtünüz tavsiye ve mantıklı düşünce ile durumu düzeltmeye çalışmak olmalı.  Ancak bu dürtünün tehlikeli bir yanı var. Farkında olmadan hayatımızdaki insanlara, düzeltilmesi gereken makineler ya da çözülmesi gereken bulmacalar gibi davranmaya başlarız. Endişeli ya da panik hissettiklerinde, müdahale etmek ve onları düzeltmek isteriz.

Sevdiğiniz kişi bozuk bir makine değildir. Anksiyete, kendilerini güvensiz ve kopuk hissettiklerinin bir işaretidir. Onları düzeltmeye çalışmak yerine, dinleyin. Güvenli, destekleyici bir alan sağlayın.

3. Güvenli ve Rahatlatıcı Fiziksel Temasta Bulunun.

Fiziksel sevgiye aç bir ailede yaşıyor olabilirsiniz. Sıcacık bir kucaklama ya da el ele tutuşma sevdiklerinize, sizinle birlikteyken güvendesiniz mesajı veriyor. Ten tene temas sadece yeni doğanlar için değildir. Hatta çoğu zaman cinsel de değildir. Güvenli ve sevecen bir fiziksel dokunuş sunmak, kaygıyı yatıştırmanın güçlü bir yoludur.

Ten tene temas, kaygının fiziksel belirtilerinden biri olan kalp atış hızını azaltır. Fiziksel dokunuş aynı zamanda yalnızlık ve kopukluk duygularını silme gücüne de sahiptir.

Anksiyetesi Olan Birine Nasıl Yardım Edilmeli

4. Soru Sorun ve Dinleyin.

Sevdiğiniz kişinin kendini güvende hissetmesine yardımcı olduktan sonra, sohbette daha derine inmeye ve kaygılarının bazı temel nedenlerini keşfetmeye başlayabilirsiniz. Doğru zaman değilse konuşmayı zorlamayın. Müsait olduğunuzu ve konuşmakla ilgilendiğinizi bilmelerini sağlayın.

Unutmamanız gereken önemli nokta, buradaki amaç sorunu çözmek ya da sorundan kurtulmak değil. Destek ve şefkat sunmaktır. Bunu yapmanın en iyi yollarından biri soru sormak ve cevabı bilseniz bile dinlemektir.

5. Sevdiklerinize Meşgul Olmanın Yolunu Gösterin

Arkadaşınız, aileniz veya eşiniz, aşırı bağlılık ve stresli olması nedeniyle endişeye kapılıyor olabilir. Eğer yardımcı olacaksa, nazikçe sorumluluk almanın ve onların yükünü hafifletmenin yollarını bulun. Ev işlerinde yardım etmek bir örnektir. Ondan markete gitmesini, arabalarına benzinle almalarını ya da çocuklarını dolaştırmasını isteyin.

Sadece o kişinin endişelerinde donup kalmasına izin vermediğinizden emin olun. Buradaki amaç, hayatlarını sahiplenme sorumluluklarını ortadan kaldırmak değil. İhtiyaç duyulduğunda sevgi, destek ve şefkat göstermektir.

6. Anksiyetesi Olan Kişinin Gelecek İçin Plan Yapmasına Yardım Edin.

Anksiyete genellikle gelecek ve kontrolümüz dışındaki şeyler korkusundan kaynaklanır. Her gün ve her hafta için bir plan yapmak endişeyi uzak tutmaya yardımcı olur. Çünkü ne bekleyeceğinizi ve hangi rolü oynamanız gerektiğini bilirsiniz. Bu, özellikle kaygıyla mücadele eden bir eşiniz varsa önemlidir.

Önümüzdeki günlere ve haftalara ilişkin resminizin sizin için nasıl göründüğü konusunda net olun. Birlikte plan yapmak ve birbirinizin kararlarını onaylamak, sevdiklerinizin güvende ve desteklendiklerine yürekten inanmasına yardımcı olur.

7. Kaygıyı Birlikte Öğrenin.

Yıllar geçtikçe, kaygı hakkında ne kadar çok şey öğrenirseniz, kendi zorluklarıma yanıt vermede o kadar iyi olursunuz. Eğitim ve toplum, insanların iyileşmesine yardımcı olmak için dikkate değer bir yola sahiptir.

Sevdiğiniz kişi kaygısıyla doğrudan yüzleşmekten korkuyorsa, onu eğilmeye, kaygı alarmlarını dinlemeye ve ne söylemeye çalıştıklarına dikkat etmeye teşvik edin. Sevdiklerinizle birlikte yolculuklarında her gün azar azar yürümenin gücünü hafife almayın. Birlikte kitap okuyun. Müzik dinleyin.

Anksiyetesi Olan Birine Nasıl Yardım Edilmeli

Anksiyetesi Olan Birine Nasıl Yardım Edilmeli? İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu