Anismus Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Anismus, pelvik tabanın kasları ve sinirleri ile ilgili sorunlar nedeniyle dışkılamayı zorlaştıran bir sağlık durumudur. Kronik kabızlığa neden olabilir. Anismus, pelvik taban disfonksiyonunun bir sonucu olarak kabul edilir. Çünkü pelvik tabandaki kaslar ve sinirler gerektiği gibi işlev görmez.
Kronik kabızlık tedavisi isteyen hastaların yaklaşık yarısında uzmanlar teşhis edildiğinde anismus olduğu görülmüştür. Bu durumun sıklıkla yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Bu da bozukluğu teşhis edilenlerin çalışmalarını ve sosyal yaşamlarını etkiler.
Anismus Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalığın belirtileri kronik kabızlık belirtilerine paraleldir. Bunlar;
- Karın şişkinliği
- Aşırı gerilme
- Bağırsakların tam boşalamama hissi
- Sert dışkı
- Haftada üçten az bağırsak hareketi
- Dıştan müdahele (Çıkmakta zorluk yaşayan dışkıyı parmak yardımıyla çıkmasını sağlamak)
Anismusun Nedenleri Nelerdir?
Sindirim sisteminizin alt ucunun nasıl göründüğünü görselleştirebiliyorsanız, anismus sorununu daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Rektumunuz uzun bağırsağınızın dibindedir. Rektum dışkıyı depolar ve dışkının anal kanalınızdan çıkması için geçiş yoludur ve sonuçta anüsünüzden çıkar.
Karın, rektum ve anüsünüz dahil olmak üzere pelvik tabandaki kasların hepsi, dışkının koordineli geçişi için birlikte çalışmalıdır. Anal kanalınızın kasları arasında levator ani kasları ve puborektalis kası bulunur. Anal kanal aynı zamanda iki sfinktere, bir iç sfinktere ve kontinansı korumanıza yardımcı olan bir dış sfinktere sahiptir.
Anismusta pelvik tabanı oluşturan kasların birbirleri arasında meydana getirdiği koordinasyon bozuktur. Anismusta neyin yanlış gittiğini anlamaya çalışırken puborektalis kasına ve anüsün iç ve dış sfinkterlerine özellikle dikkat edilir. Bağırsak hareketleri sırasında bu kasların yanlış kasılması ya da gevşemesi soruna büyük katkıda bulunur.
İşleri daha da karmaşıklaştırmak için, anizmden muzdarip bazı bireylerin rektum içindeki dışkı algısında bir bozulma olduğuna dair bazı kanıtlar vardır. Bu, bağırsak hareketini başlatma ihtiyacı hakkında eksik ipuçlarına yol açabilir. Böylece kabızlık problemini şiddetlendirir.
Özetle, anismus nedenleri aşağıdaki sorunların sonucudur;
- Dışkılama ihtiyacı konusunda bilinç bozukluğu
- Fazla ıkınma
- Rektal kasılma azlığı
- Rahatlaması gerektiğinde puborektalis kasının kasılması
- İç ve dış sfinkterlerin gevşemeleri gerektiğinde kasılmaları
- Yukarıdaki faktörlerden herhangi birinin kombinasyonu
Birçok durumda, anizusa neden olarak belirli bir faktör tanımlanamaz. Bazı insanlar için sorun çocuklukta başlar. Diğer nedenler şunlardır;
- Çocuk doğurma
- Gebelik
- Rektal yaralanma
- Sert dışkının tekrar tekrar geçişi
- Cinsel istismar
Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?
Kabızlık probleminizin anismusun sonucu olabileceğinden şüpheleniyorsanız doktorunuzla konuşun. Doktorunuz bazı teşhis prosedürleri önerebilir ve daha sonra bir tedavi planı tasarlamak için sizinle birlikte çalışacaktır. Tedavi yöntemleri arasında ilaç, botoks ve ameliyat vardır. Doktorunuz uygun görmesi halinde size kegel egzersizi denen bir egzersizi yapmanızı isteyebilir. Bu hareket pelvik kası yani makat kasınızın çalışmasını sağlar.