Amazonların ve Amazon Köyünün Tarihi
Amazon Köyü Nedir?
Amazon Köyü, geçmişte yaşamış olan Amazon kadınlarının yaşatılması adına Samsun ili sınırlarına kurulmuş köydür. Son zamanlarda Urfa ve Halep’te de Amazon kalıntılarına rastlanılmıştır.
Amazon Köyü Nerededir?
Anadolu toprakları, gerçeklerin sıklıkla karıştırıldığı bir yer olarak bilinir. Bazı gerçekler bize hikayeler aracılığıyla iletilir. Birçok yazılı kaynağa göre memleketleri, bugünkü Samsun ilinin Terme ilçesi yakınlarındaki Thermiskyra’dır.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Samsun Batı Park alanında Amazonas ve heykeller inşa ederek bu temayı benimsemiştir. Uzun süre inşa edilmemesine rağmen Samsun’a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmiştir. Amazonlar, Batı veya Yunan dünyasının bir parçası olarak bilinse de Anadolu’da yerleşik halklardan biridir.
Amazonların Thermedon Çayı bölgesinde kurdukları Themiskyra kentinde yaşadıkları söylenmekte ve Homeros’un İlyada’sından Platon ve Sokrates’in yazılarında da söz edilmektedir. Anadolu’nun en eski uygarlıklarından biri olan ve bu güne kadar varlığını sürdüren Hititlerin yazıtlarında Amazonlardan bahsedilir ve Samsun ve yöresinin tarihi ve kültürel değerlerinden biri olarak kabul edilir.
Amazon Köyünün Tarihi
Anaerkil dünyanın savaşçı Amazon kadınları, iyi ateş edebilmek için bir göğüslerini keserlerdi. Bu yüzden Yunanca betimlemelerde bu adla anılır. Yunanlılar, anaerkil dünyanın bu temsilcilerini savaş tasvirlerinde önemli bir konu olarak görüyorlardı. Ülkemizdeki birçok müze ve ören yerinde Amazon savaş sahnelerine sahip birçok eser bulunmaktadır.
Eski halkların eserlerinde çok fazla Amazon değeri var. Homer, Truva Savaşı’nda savaştıklarını yazdı. Heredetus, Diodoros ve coğrafyacı Strabon bunlardan bahseder. Amazon, Herkül ve Aşil efsanelerinde de bahsedilmiştir.
Sokrates ve Platon, Amazonların Atina’ya saldırdığını kabul ederler. Anadolu ve Mora başta olmak üzere Amazonların yaşadığı söylenen bölgelerde kabartma taşlar ve tablolar gibi Amazonları temsil eden binlerce esere rastlanmıştır. Urfa Halep Bahçeleri’nde yakın zamanda keşfedilen Amazon mozaikleri görülmeye değer.
Mitolojide Amazon savaşçılarından çok söz edilir. Birçok efsaneye rağmen Amazonlar, nereden gelirlerse gelsinler, Anadolu’nun yerli halkıdır. Ünlü savaşçı Hektor’un Truva Savaşı’nda Akhilleus tarafından öldürülmesinin ardından Amazonlar da diğer Anadolu halkları gibi Anadolu’nun en önemli şehri olan Truva’yı Achaia (Yunanistan) işgaline karşı korumaya yardım etmeye gittiler.
Amazonlarla ilişkilendirilen en önemli halklar İskitler, Hititler ve Yunanlardır. Hatta Amazonların, İskitler veya eşleri savaştan dönmeyince kendilerini savunmak zorunda kalan kadın savaşçılar olduğu iddia edildi.
İlk kez Amazonlar tarafından kurulan en önemli şehirler ve başkentler, günümüz Samsun Terme (Themiskyra) ilçesinde Karadeniz’e dökülen Thermodon Çayı’nın burnunda kurulmuştur. Kentin kalıntıları henüz keşfedilmedi.