Sağlıklı Yaşam

Ağız Ve Diş Sağlığımızı Korumanın Yolları

ağız ve diş sağlığı kontrolü

Ağız ve diş sağlığımız ülkemizde ve dünyada en önemli sağlık sorunları arasında gösterilmektedir. Fakat hayati önem taşımadığı için gerekli özen gösterilmemektedir. Halbuki hastalıklı dişler ağız sağlığımızı olduğu gibi vücudumuzdaki diğer organların sağlığını da etkiler.

sağlıklı ağızlar

Sindirim kanalımızın girişi ağızdır. Sindirim sistemimizin başlangıcını oluşturan ağız boşluğu, genel beden sağlımızın korunmasında önemli rol oynar. Ağız sağlığımıza gereken önemi vermezsek sadece dişlerimizin sağlığını bozmakla kalmayıp sindirim sistemimizde, kalp, böbrek ve eklemlerimizde ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına sebep olabiliriz

sağlıksız dişler

Başka bir açıdan bakacak olursak, diş sağlığımız dış görünüşümüzle de bağlantılıdır. Çünkü ağzımız konuşmamıza yardımcı olur. Kaybettiğimiz dişler hem bazı sesleri çıkarmamıza engel olur hem de dişlerimizin görüntüsünü olumsuz etkiler. Ayrıca çiğneme ya da ısırma sırasında da zorluk çekebiliriz.

diş fırçalama alışkanlığı

Ağız ve diş sağlığı çok küçük yaşlarda kazanılması gereken diş fırçalama alışkanlığıyla başlayan bir süreçtir. Düzenli olarak günde 2 defa dişlerimizi fırçalamazsak bir süre sonra ağızdaki artıklar dişlerin üzerinde tutunmaya başlar ve yaklaşık 12 saat sonra diş plağı halini alır. 24 saat sonra ise artık fırçalamakla temizlenemeyecek bir hale gelir.

Peki ağız ve diş sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız? Gelelim bu sorunun cevabına.

  • İlk olarak yılda en az bir kez hatta mümkünse iki kez diş hekimine görünmeli, genel diş sağlığı kontrolünden geçmeliyiz.

dis hekimine gitmek

  • Yediklerimize dikkat etmeliyiz. Şekerli ya da kola vb asitli içecekleri tüketmemeliyiz. Bunun yerine daha çok kalsiyum içeren yiyecekler tercih edin.
  • Sigara ve alkol tüketmeyin. Çünkü bunlar sadece genel sağlığımızı bozmaz ağız ve diş ağlığı üzerinde de olumsuz etkileri vardır. Öyle ki ileride ağız kanserine yakalanma riskiniz yüksektir.

alkol ve sigara kullanmayın.

  • Her sabah kahvaltıdan önce ve gece yatmadan önce dişlerinizi fırçalamaya özen gösterin. Hatta imkan varsa her yemekten sonra fırçalayabilirsiniz.
  • Her gün düzenli olarak diş ipi kullanın. Çünkü diş fırçaları dişlerin üzerinde biriken plakları temizlere yardım eder fakat fırçanın ulaşamadığı aralarda plaklar kalmaya devam eder. Bu nedenle diş ipi kullanmanızda oldukça fayda vardır.

diş ipi kullanımı

  • Dişlerimizi fırçalarken üst yüzeyle birlikte iç kısımları da fırçalamalıyız. Bunun yanında yuvarlak hareketlerle fırçalamanız gerektiği de unutmayın.
  • Fırçanızı düzenli aralıklara değiştirmeye özen gösterin. Orta sertlikte ve yumuşak kıllı fırçalar tercih edin. Bunu söylemeye gerek yok fakat yine de belirtelim, asla ama asla bir başkasına ait diş fırçasını kullanmayın.
  • Ağız kokusunu önlemek için dilinizin arka kısmını fırçalayın. Çünkü ağız kokusunun nedeni dilin arka kısmında biriken bakterilerdir. Ağız kokusunun çevrenizdeki insanların sizden uzaklaşmasına sebep olabileceğini de unutmayın

ağız kokusunu önleyin

  • Kaybettiğiniz dişleriniz varsa tamamlayın. Eksik dişler hem estetik olarak görüntü bozukluğuna hem de yeme fonksiyon kayıpları, çene deformasyonları, eklem ağrıları gibi olumsuz durumlara neden olur.

eksik diş görüntüsü

https://www.youtube.com/watch?v=MK1rdWogW-I

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu