Halk arasında adet olarak bilinen regl ayda bir kere olmak üzere bayanların geçirdiği bir olay olarak bilinir. Döllenme sağlanmadığı zamanda rahmin iç tabakasında yer alan yapışkan tabaka damarlar tarafından beslenir yumurta hücresi gelişimini tamamlayıp yeni dokuya bırakıp vücuttan kan yolu ile akarak adet denilen olay yaşanır. Kadınların bu dönemde bazı hassaslıkları ve duygusal durumları göze çarpar. Hamilelikte olduğu gibi aş erme ve mide bulantısı gibi belirtilerde adet döneminde görülmektedir.
Kadınların Adet Döneminde Yaşadığı Premenstrüel Disforik Bozukluklar
- Kendilerini mutsuz hissederler
- Çirkin olduklarını düşünüp mutsuz olurlar
- Baş ağrısı çekerler
- Yeme istekleri artar
- Sosyal aktivitelerden kaçınma
Bu belirtiler adet öncesi ya da sonrasında görülen duygusal davranış semptomlarıdır. Günlük hayatı aksatacak şekilde olduğunda premenstrüel bozukluk olarak nitelendirilir.
Adet Döneminde Ruhsal Sorunlar
Adet dönemi kadınlar için bazen depresyona yönelecek şekilde etki edebilir. Evden dışarı çıkmak istememek, işe bile gitmemek ve zaman zaman asabileşip sosyal hayatının dengesini bozacak şekilde çatışmaya girmeye meyilli hale gelebilmektedir.
Topluma Maliyeti Var mı?
.Bu semptomları yaşayan kişiler işlerinde ve sosyal hayatlarında devamsızlık ve tutarsızlık içinde olabilirler. Yeterli derecede işlerinde başarı sağlayamadıkları için bu da iş yerini verimsizliğine neden olmaktadır. Ayrıca kişinin kullandığı ilaçlarda maddi açıdan kişiyi etkilemekte hem kendine hem de toplum açısından maddi bir sıkıntıya neden olabilmektedir.
Adet Dönemi İlişkiler Ve iletişim
Bu dönemde kadınlar biraz duygusal ve hırçın olabilir. İlişkili olduğu durumlarda inişli çıkışlı duygular yaşayıp davranışlara çevrilerek ilişkilerini tehlikeye sokabilirler. Erkekler bu duyguları anlamadıkları için bilgisizlik ve anlayışsız olduklarından dolayı ilişkilerin de olumsuzluklar yaşanabilir. Regl döneminde kadın kilo aldığını düşünebilir hormonların değişmesine bağlı olan durumda vücutta ödem meydana gelebilir ve su topladığı için kadın tartıldığında kilo fazlasını görüp kendini çirkin ve kötü hissetmesine neden olmaktadır.
Kadınlara Regl Dönemi İçin Öneriler
- Az ve sık olarak beslenin
- Alkol ve kafeinden uzak durun
- Yürüyüşe çıkın
- Şişkinlik yapacak gıdalardan uzak durun
Adet Dönemin Tedavi Yaklaşımları
Regl dönemi her dönem yaşandığından davranışlar olumsuz yönde tekrarlanacağı ve sıkıntı yaratacağı için kişinin tedavisinde psikolojik destek görmeleri ve antidepresan türü ilaçlar kullanmaları gerekebilir. Bazı takviye vitaminler ile adet döneminin daha rahat geçmesine yardımcı olacak çözümlerde sağlanabilir. Özellikle A, E ve B6 takviyesi verilerek adet dönemi süreci bozuklukları için psikoterapi yardımı ile bu sürecin rahat bir şekilde geçmesine imkan verilmektedir.
Daha fazla bilgiyi keşfedin! İlgili Videolar
Adet öncesi sendromun psikolojik belirtileri nelerdir?