Sağlıklı Yaşam

Adenit Nedir?

Boyun, koltuk altı ve kasık gibi bölgelerde yoğun şekilde bulunan lenf bezlerinin iltihaplanması sonucu meydana gelen hastalığa adenit adı verilir. Bakteriler ve virüslerin neden olduğu bu iltihaplanma dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır. Vücutta alerji şeklinde ilerleyerek diğer bölgelere de yayılma gösterebilir, kaşınma ve yanma yapabilir.

Adenit’in Belirtileri Nelerdir?

Lenf bezinin büyümesine bağlı olarak değişir. Sistemik olarak yüksek ateş gözükebilir. Üst solunum yolu enfeksiyonu olabilir. Lenf bezi büyüklüğü 3-7 cm olabilir. Lenf bezleri kontrol edilmelidir. Vücutta yaygınlığı azaltılması için gerekli tedbirler alınmalıdır. Düşmeyen ateş, kilo kaybı, deride rahatsızlıklara neden olur. Boyunda kitlelere neden olur.
bogaz agrisi sozcu.com .tr 16 9 1523617686

Adenit Tanısı Nasıl Koyulur?

Küçük vakalarda klinik tanı genelde yeterlidir. Ancak antibiyotik tanısına cevap verilmezse başka yöntemler uygulanmalıdır. Ağır vakalarda tedaviden önce mutlaka bir örnek alınır. Buna yönelik tedavi uygulanır.
adenit hastaligi

Adenit Tedavisi Nasıldır?

Lenf bezinin büyümediği, enfeksiyon bulunmadığı hafif vakalarda antibiyotik uygulamasına gerek yoktur. Lenf bezinin düzenli aralıklarla kontrol edilmesi ve izlenmesi gerekmektedir. Eğer büyüme meydana gelirse lenf bezinin küçülmesine kadar izlenme yapılır. Bu hastalarda antibiyotik kullandırılabilir.
Yapılacak olan tedavilerden sonra genellikle olumlu sonuçlar alınır. Hastanın lenf bezleri ya çok küçülür ya da tamamen ortadan kalkar. Bazen çok nadir de olsa hastalığın yani lenf bezinin inmediği küçülmediği durumlar olabilmektedir. Hastalığın herhangi bir öldürücü etkisi yoktur. Hastalığın belirli bir kesimde gözükme gibi bir özelliği yoktur. Erkek kız ve yaş fark etmeksizin her insan bu hastalık gözükebilir. Genelde erken teşhis sayesinde birkaç ilaç tedavisi sayesinde hastalık diğer hastalara göre çok çabuk iyileşme göstermektedir.
Hastalar bilmedikleri yöntemleri uygulamamalıdır. Çünkü lenf bezine yapılacak yanlış bir müdahale lenf bezinin daha kötü bir duruma gelmesine neden olabilir. Hasta bilmediği ilaç yada bilmediği herhangi bir tedavi yöntemi kullanmamalıdır. Hastalığı daha kötü değil iken hastalığın durumunu yanlış tedavi yöntemleri ile daha kötüye götürebilirler.
boyun kanal darligi 1
Herhangi bir durumda eğer lenf bezlerinde şişme yada buna benzer bir şey hissediyorsanız yapmanız gereken en yakın sağlık kuruluşuna yada doktorunuza başvurmak olacaktır. Doktorun kontrolü doğrultusunda ilaç kullanımı ve tedavi süreci yapılır. Yapılacak olan tedaviden sonra hasta tekrardan doktor kontrolünden geçerek durumu belirlenir.
Yukarıdaki yazılarımız sadece bilgi amaçlıdır. Sizin yapmanız gereken böyle bir durum hissettiğinizde en yakın sağlık kuruluşuna veya doktorunuza başvurmalısınız. Ayrıca bu hastalıkta bilmediğiniz veya doktorunuzun yazmadığı bir ilaç kullanmamalısınız.

Adenit ile ilgili videolar

Boyun lenf benzlerinin büyümesi nedir?

Sağlıklı günler dileriz. Sağlıcakla kalın.

Kaynak
Sabah

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu