8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi, Nasıl Ortaya Çıktı?
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi, Nasıl Ortaya Çıktı?
Hayatımızın her alanında, kadınların etkisi ve katkıları, toplumun temel direklerinden birini oluşturuyor. Evden iş dünyasına, sanattan bilime kadar, kadınlar yüzyıllardır güçlü liderler, yaratıcı zihinler ve sevgi dolu anafigürler olarak varlıklarını sürdürüyorlar. İnsanlık tarihinde kadınlar, sadece aile içinde değil, aynı zamanda toplumun gelişimine ve ilerlemesine de öncülük ediyorlar.
Ancak, bu önemli rollerin sıklıkla görmezden gelindiği, eşitsizlik ve ayrımcılığın hüküm sürdüğü bir dünyada, kadınların güçlenmesi ve seslerini duyurması, her zamankinden daha kritik bir hale gelmiştir. Kadınların hayatımızdaki vazgeçilmez rollerini anlamak, onların hak ettiği değeri göstermek ve eşit bir dünya için mücadele etmek, sadece bir gün değil, her an önemli bir sorumluluktur.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Tarihçesi
Kadınlar Günü‘nün kökeni, 8 Mart 1857’de ABD’de gerçekleşen bir dizi olaya dayanmaktadır. 40.000 kadın işçinin daha iyi çalışma koşulları talebiyle grev yapması ve polisin işçileri tekstil fabrikasında kilitlemesi sonucu çıkan yangında 120’den fazla kadın işçi hayatını kaybetmiştir.
İlginizi çekebilir: 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Mesajları
Bu olayın ardından, 8 Mart 1908’den itibaren her yıl New York’ta birçok kadın işçi, iş hayatlarında haklarının iyileştirilmesini ve kadınlara oy hakkının verilmesini talep eden gösteriler düzenlemiştir.
Gösterilerin başlamasından iki yıl sonra, 26-27 Ağustos 1910 tarihlerinde kadın hakları savunucuları Alman Clara Zetkin ve Kate Duncker, Kopenhag’da gerçekleşen “Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı”nda, 1857’de hayatını kaybeden işçilerin anısına 8 Mart’ın Kadınlar Günü olarak kutlanması önerisini sundular ve bu öneri oybirliğiyle kabul edildi.
Kadınlar Günü ilk kez 19 Mart 1911 günü Almanya, Avusturya, Danimarka ve İsviçre’de kutlanmaya başlandı. Dünya Kadınlar Günü, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından diğer ülkelerde de kutlanmaya başlamış olup, Birleşmiş Milletler tarafından resmileştirildikten sonra belirli ülkelerde resmi tatil ilan edilmiştir.
Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü
Türkiye’de 1921 yılında ilk defa “Emekçi Kadınlar Günü“ olarak kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, zamanla daha geniş bir kitle tarafından benimsenmiştir. Aynı zamanda 1975 yılından günümüze kadar yaygınlaşarak toplu kutlamalara ev sahipliği yapmıştır. Bu özel gün, “Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı” programının etkisiyle Türkiye’de 1975 yılında düzenlenen “Türkiye 1975 Kadın Yılı” kongresi ile daha da güç kazanmıştır.
Ancak, 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi olduktan sonra 4 yıl boyunca hiçbir kutlama olmamıştır. Bu zorlu dönemin ardından, 1984 yılından itibaren çeşitli kadın örgütleri tarafından organize edilen etkinliklerle “Dünya Kadınlar Günü” kutlamaları tekrar canlanmıştır.