4 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?
4 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?
Ebeveynlik zamanla daha keyifli hale gelir ve 4. aydan itibaren yeni heyecanlar getirir. İlk kez geçen ay sessiz harfleri kullanmaya başlayan bebekler, bu ay “ba-ba-ba” gibi sürekli sesler çıkarmaya başlarlar. Ebeveynin konuşmasını, ağız ve dil hareketlerini dikkatle incelemesi ve bu sesleri çıkarmaya başlaması bebeğin zihinsel gelişiminin bir parçasıdır. Bu, bebeklerin konuşmanın ilk adımları olduğu düşünülen temel sesleri algılayabildiklerini düşündürür.
Bebeklerle konuşmak, okumak ve şarkı söylemek dil gelişimini hızlandırmaya devam etmelidir. Bebeğin farklı sesleri duymasını sağlayan bu aktiviteler, ilk kelimelerini olabildiğince çabuk söylemesine yardımcı olur.
4 aylık bebeğin gelişim döneminde bebeğin ilk dişinin çıktığı da görülebilir. Bebeğin ağzının sürekli damlamasına neden olan diş çıkarma işlemi; Bebekler sıklıkla ellerini, biberonlarını ya da diğer nesneleri ağızlarına götürerek diş etlerini kaşımasına neden olurlar. Bazen haftalarca sürebilen bu süreçte bebeğiniz huzursuz olabilir. Düşük dereceli ateş ve ishal de diş çıkarma belirtileridir.
4. ayda bebeğin hareketleri daha kontrollü olmaya başlar ve bebek istediği şeye uzanıp yakalayabilir. Nesneleri bir elinden diğerine geçirebilir. Geçen aya kadar herkese gülen bebek bu ay yabancılara karşı huysuz olabilir. Bebek artık bir yetişkinin görebildiği her şeyi görebilir ve vücudunu bir yandan diğer yana çevirebilir. Önceki aylarda bazı bebeklerde görülen gaz sancısı ve buna bağlı ağlamalar yani kolik bebekler bu ay son bulacak.
4. ayda bebeğiniz geceleri daha uzun uyumaya başlar, gündüzleri daha hareketlidir ve gündüz rutini oluşturmaktan keyif alabilir. Uyandıktan sonra besleme, oyun oynama, kitap okuma ve tekrar besleme gibi sıralı eylemler bir rutin haline gelebilir. Bu hareketler bebeğinizin dil ve zeka gelişimini desteklerken aynı zamanda bebeğinizin iyi vakit geçirmesini sağlar.
Bebekler duygularının daha fazla farkına varırlar ve neredeyse her türlü hoşnutsuzluklarını ağlayarak ifade edebilirler. Mutlu olduğunda bunu vücut dili ve çıkardığı seslerle gösterir. Görüşünün son durumunda çok küçük nesneleri fark edebilir.
Boğulma tehlikesi oluşturabileceğinden küçük parçalar bebeklerin erişemeyeceği yerlerde tutulmalıdır. 4. ayda işitmesi de çok iyidir. Farklı bir ses algıladığında durup dinler ve o yöne bakar. Her zaman annesinin sesini dinler. Duyduğu her sesi taklit etmeye çalışırken, anne ve babasının çıkardığı sesleri taklit ederek bebeği de eğlendirir.
Ani ve yüksek seslerden korkar. Bol bol gülen ve kahkaha atan bebeklerde yüz mimikleri de gelişmeye devam eder. Ebeveynlerine ve diğer aile üyelerine karşı daha sevecen ve sıcak kalplidirler.
4 Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalıdır?
Bebek gelişim çizelgeleri, bir bebeğin doğumdan itibaren fiziksel gelişimini değerlendiren bebek gelişim çizelgeleridir ve bebeğin gelişimini aynı cinsiyet ve yaştaki diğer bebeklerle karşılaştırmak için bir araçtır. Doktorlar değerlendirirler.
Bebeğin gelişiminin tüm bu değerleri kaydedilir ve bu bilgiler bir sonraki ziyarette mevcut olan verilerle karşılaştırılır. Bebek gelişim tablosuna göre;
- 4 aylık kız bebeğin boyu 56-68 cm’dir. Uzunluk, ağırlık 4500 ile 8000 gram arasındadır.
- Erkek bebek 57-68 cm boyundadır. 4600 ila 8250 gram ağırlığındadır.
Bir bebeğin gelişimi anne karnında başlar. Bebekler genellikle anne karnında bir büyüme eğrisi izlerler. Bebeğin gelişimi yavaşlıyorsa doktor bunun farkında olacak ve aileye bebeğin uyku düzeni ve beslenmesi hakkında tavsiyede bulunacaktır.
4 Aylık Bebeğin Sağlık Kontrolü Ne Zaman Yapılmalıdır?
Bebeğinizin sağlık kontrolü için doktor öncelikle bebeğinizin kilosunu, boyunu ve baş çevresini ölçecektir. Ortaya çıkan verileri bir önceki aya ait verilerle ve bebeğin gelişim tablosundaki değerlerle karşılaştırın.
Bebeğinizin genel gelişimine göre aile üyelerine sorular sorun ve önerilerde bulunun. 4. ayın sonunda ikinci doz DaBT-IPA-Hib (5 bileşenli aşı), KPA (pnömoni aşısı) ve rotavirüs (ishal aşısı) yapılır.
Doktor 4 aylık bebeğin genel durumunu değerlendirip aşıları yaptırmaya gelmeden önce mutlaka doktora soracağınız soruları not edin ki çocuğun aklında soru işareti kalmasın.