İnsan Kaynakları

3600 Ek Gösterge Nedir, Kimleri Kapsıyor?

instagram takipçi hilesi

3600 ek gösterge, memurların aylık maaşlarının, emekli olduktan sonra alacakları maaşların ve ikramiyelerin belirlenmesinde büyük önem taşıyan bir ek göstergedir. Ek göstergenin yüksek olması hem maaşların hem de emekli aylıkların yüksek olması anlamına gelmektedir.

Bu sebeple devlet memurları bulundukları 1. derece kadrolar için belirlenmiş olan ek gösterge rakamlarının yükselmesini talep etmektedir. Bunda dolayı ek göstergesi 2500 olan memur ile, ek göstergesi 3600 olan bir memurun maaşları aynı olamaz.

Bu durumdan dolayı da uzun bir süredir 3600 ek gösterge için bir bekleyiş bulunmaktadır. Öğretmen, polis, hemşire ve din görevlilerinin de maaşları ve emekli aylıkları bu düzenleme çıktıktan sonra artacak.

3600 Ek Gösterge

3600 Ek Gösterge Kimleri Kapsıyor?

3600 ek gösterge, polis, öğretmen, hemşire ve din görevlileri olmak üzere dört grubu kapsamaktadır. Bu düzenleme yürürlüğe girdiği takdirde 2200 ve 3300 olan ek gösterge 3600’e çıkmış olacak.

Bu dört meslek grubu için ayrı ayrı bir düzenleme olmayacak. Bir düzenleme yapılacak ve dört meslek grubu da bu düzenlemeye girecek ve ek göstergeleri yükseltilecek. Bu düzenlemelerden sonra da memurların ek gösterge cetvelleri de tekrardan belirlenecek.

Ek gösterge düzenlemesinin maaş, emekli aylığı ve ikramiyelerinde artış sağlamasının yanı sıra kamuda yükselme gibi durumlarında önü açılmış olacak.

Düzenlemenin kimleri kapsayacağını sayısal verileri ile açıklayacak olursak, 1.1 milyon öğretmen, 280 bin polis, 110 bin din görevlisi ve 110 bin hemşire olmak üzere 1 milyon 600 bin kişi bu düzenlemeden yararlanacak.

3600 ek gösterge düzenlemesi yasalaştığı zaman memurların %90’ı bu düzenlemeden yararlanmış olacak.

3600 Ek Gösterge

Memurun Maaşı Nasıl Değişecek?

Düzenleme yasalaştığı zaman memurların maaş, emekli aylığı ve ikramiyelerinde artışları olacak.

3600 ek gösterge yasası çıktığı zaman artışlar şu şekilde olacak;

  • Mevcut maaştaki artış: 107 ₺ brüt
  • Emekli maaştaki artış: 820 ₺
  • Emekli ikramiyesindeki artış (Eğer 30 yıl hizmeti var ise): 24 bin 600 ₺

Yukarıda da belirttiğimiz gibi maaşlardan ve ikramiyelerde bir miktar artış olacak. Özellikle emekli aylığı ve ikramiyesindeki artış memurları oldukça rahatlatacak.

3600 Ek Gösterge Ne Zaman Çıkacak?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışmalarını sürdürmektedir. Çalışmalar tamamlandıktan sonra meclise sunulacak. Meclisten geçtiği takdirde Cumhurbaşkanı onayına sunulacak. Cumhurbaşkanı onayladıktan sonra Resmi Gazete’de yayınlanacak ve yasalaşmış olacak.

Tüm bu adımların tamamlanması için ilk olarak çalışmaların bitmesi gerekmektedir. Ek göstergenin 2022 yılının son aylarında yasalaşması beklenmektedir.

3600 Ek Gösterge

3600 Ek Gösterge İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu