18 Mart Çanakkale Zaferinin Anlamı ve Önemi
18 Mart Çanakkale Zaferi
Çanakkale’nin zaferinin 107. yıldönümü münasebetiyle 18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale’de törenler için hazırlıklar devam ediyor. Çanakkale Savaşı sadece Türk tarihinin değil, dünya tarihinin de en önemli olaylarından biridir.
Çanakkale Savaşı; dünyanın en büyük kara, hava, deniz ve denizaltı kuvvetlerinin saldırısına karşı, çok zor bir dönemden geçen Osmanlı Devleti’nin büyük direnişini simgelemektedir. Türk askeri tarihinin en büyük zaferlerinden biri olan 18 Mart Çanakkale Zaferinin 107. yıl dönümünü bu yıl büyük bir coşkuyla kutlayacağız.
3 Kasım 1914’ten 18 Mart 1915’e kadar deniz savaşı olarak ve 25 Nisan 1915’ten 9 Ocak 1916’ya kadar Gelibolu Yarımadası’nda kara savaşı olarak yapıldı. Müttefikler bu savaşta Çanakkale Boğazı’nı ve İstanbul’u ele geçirmeyi hedeflediler. Çanakkale Boğazı Müttefiklere teslim edilmiş olsaydı, Rusya’ya her türlü desteği rahatlıkla sağlayabilirlerdi. Bu amaçla Çanakkale Boğazı’na ilk baskın 1915 Şubat’ında başladı.
Bu saldırılar karşısında Osmanlı ordusu, Boğaz’a mayın döşemeyi bir savaş stratejisi olarak kullanmış ve düşman donanmasına ağır kayıplar vermiştir. Deniz Kuvvetleri için çok önemli bir sahil olan Nusret Mayın Gemisi’nin batması ile Müttefikler yenildi ve deniz taarruzunu terk etmek zorunda kaldı. 25 Nisan 1915’te Gelibolu Yarımadası’na çıktılar ve taarruzlarına devam ettiler. Ancak Türk milletinin Osmanlı ordusuna karşı verdiği büyük mücadeleden dolayı büyük bir yenilgiye uğradılar.
Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale Muharebesi sırasında ”Cephaneniz yoksa süngünüz var!” demiştir.
Aralık 1916’da üçüncü yenilgiden sonra Müttefikler toplam üç çıkarma yaptı ve Gelibolu Yarımadası’ndan çekilmek zorunda kaldı. Çanakkale Savaşı, Türk tarihinde bir destan olarak nitelendirilen meşakkatli bir savaştı. Güçlü donanması olan bir müttefik ülkeye karşı daha zayıf bir orduyla büyük bir zafer kazanıldığı için Türk milleti için bir zafer olarak tarihe geçti.
18 Mart Çanakkale Zaferinin Anlamı ve Önemi
Çanakkale Muharebesi, Osmanlı Devleti’nin Batılı devletlerin oluşturduğu İtilaf Devletlerini savunmasına verilen isimdir. Bu savaş sırasında Osmanlı İmparatorluğu, Çanakkale Savaşı’nda tüm ülkeyi bir destan haline getirdi. Kahraman Türk birliklerinin Çanakkale cephesinde verdiği mücadele, sadece Türk tarihinin değil, bir bütün olarak dünya tarihinin seyrini de etkilemiştir. Bu cephenin zaferi, dünya ülkeleri arasındaki güç dengesini değiştirmiş, büyük Türk milletinin kararlılığını ve rehberliğini bir kez daha göstermiştir.
Çanakkale Cephesi’nin Anadolu halkına verdiği kararlılık, umut ve kararlılık, Kurtuluş Savaşı’nın da meşalesini yaktı. Çanakkale, Türk milletinin istiklal ve hürriyetinde ne kadar azimli ve kahraman olduğunu ebediyen hatırlatacak bir mezardır. Çünkü Türk ordusu, üstün muharebe taktiklerini, silah gücü bakımından üstün bir kuvvete karşı maharetle kullanmıştır. Ancak dünya savaşları tarihi, Çanakkale’deki Türk askerlerinin savaş alanında dahi insanlıklarını kaybetmediğine, hatta düşmana merhamet gösterebildiğine şahit olmuştur.