Tarih

1518 Yılında Yaşanan Gizemli Dans Salgını Nedir?

instagram takipçi hilesi

Gizemli Dans Salgını.. 500 yıl önce dünyanın en ilginç toplu ölümlerinden biri yaşanmıştır. Bugün Strasbourg olarak bilinen Fransız şehrinde bir grup insan ölümcül bir virüse yakalandı. Ama sandığınız gibi olmayan bu virüs, insanların deli gibi dans etmesine neden oldu. Yemek yemeden, içmeden, uyumadan veya konuşmadan çılgınca dans edenler sonunda ölüyorlardı.

1518 Yılında Yaşanan Gizemli Dans Salgını Nedir?

Her şey Fransa’nın Strasbourg kentinde sıcak bir yaz gününde başladı. Birkaç kişi meydanda dans etmeye başladı. Bu küçük insan grubunun kolları sallanmaya devam etti, vücutları hareketsizdi ve kıyafetleri terden sırılsıklamdı. Dans durmadı ve ertesi güne kadar devam etti. İlk başta yemeyen içmeyen çok az insan vardı, bu insanların yorgunluğu ve acısı yüzlerinden okunuyordu ama yine de dans etmeyi bırakmadılar. Dansçılar birkaç değil yüzlerce olduğu için hükümet yetkilileri devreye girdiğinde çok geçti.

Gizemli Dans Salgını

1530 fizikçi Paracelsus’a göre Strasbourg’daki bu dans virüsü, yalnız bir kadının evinden çıkıp birkaç gün dans etmesiyle Temmuz 1518’de başladı ve bir hafta içinde yüzlerce kişiye yayılan olay olarak bilindi. 1518’de kaydedilen bu olayda, dansçılar oldukça kalabalıktı. Dansçılardan bazılarının yere düştüğünü görünce izlemek için toplandı. İnsanlar dans etmeyi, yemeyi, içmeyi ve uyumayı bıraktıkları için ölmeye başladılar.

Şehirdeki heyecanı seyretmek için gelen zengin ve aristokratlar bu durumdan pek memnun kalmadı. Hatta yazar Sebastian Brant olayla ilgili “Ship of Fools” adlı şiirini yazmıştır. O ve yüksek rütbeli arkadaşları, dansın insanların beyinlerindeki “aşırı ısınmış kan”dan kaynaklandığını teşhis eden yerel doktorlara danıştı.

1518 yilinda yasanan gizemli dans salgini nedir4

Üst kademeler sonunda “daha fazla dans etmeye!” karar verdiler Strasbourg’daki bir açık hava pazarının boşaltılmasını, lonca salonuna el konulmasını ve hipodromun yanına bir sahne kurulmasını emrettiler. Hastalıktan kurtulacağına inanarak deli gibi dans eden insanları buralara getiriyorlar. Hatta gaydacılar, davulcular bile çalıştırılırdı ve sıcak yaz günlerinde insanlar bu mekanlarda dans etmeye devam ederdi. Ama işe yaramadı ve insanlar bayılana, hatta ölene kadar tekrar dans ettiler.

Yetkililer bir hata yaptıklarını anladılar ve halk içinde müzik ve dans etmeyi yasakladılar. Dansçılar, şehir merkezine yakın Savilene kasabasının yukarısındaki tepelerdeki küflü bir mağarada bulunan St. Vitus’a adanmış bir tapınağa götürülür. Dosyalara göre, önümüzdeki birkaç hafta boyunca çoğu dansçı çılgınca hareketlerini bıraktı ve pandemi sona erdi.

Gizemli Dans Salgını Neden Olmuştur?

1518’de Strasbourg’da meydana gelen gizemli “dans vebası”, birçok bilim adamının kimyasal maddeler olduğunu söylüyor, nemli çavdar üzerinde LSD benzeri bir form oluşturan bir küf ile kontamine olmuş gıdaların aşırı yenmesinden kaynaklandı. Bu yiyecekler korkutucu halüsinasyonlara ve şiddetli kasılmalara neden olabilir.

Sosyal ve dini çatışmalar, korkunç yeni hastalıklar, yetersiz hasat ve artan buğday fiyatları, yaygın acılara neden oldu. 1517, Strasbourg için çok zor bir yıldı ve ertesi yaz yetimhaneler, hastaneler ve akıl hastaneleri çaresiz ve yoksullarla doluydu. Bunlar, şehrin sakinlerinden Tanrı’ya ve azizlere kızgın olanlardan bazılarıdır.

1518 yilinda yasanan gizemli dans salgini nedir1

Garsonların şehrin sokaklarında dolaştığını hayal etmeleri için ideal koşullardı. Zor dönemden geçen insanlar, psikolojik olarak da yorulmuştur. 1518’in dans popu Avrupa’daki yaşanan son ölümcül danstı. Bir daha asla böyle bir şey olmadı.

Gizemli Dans Salgını İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu