Özel GünlerPolitika

15 Temmuz Darbe Girişimi Nedir? Nasıl Olmuştur?

Bugün sizlere yıl dönümünde 15 Temmuz Darbe Girişimi Nedir? Nasıl Olmuştur? adlı olay hakkında bilgiler aktaracağım.

15 Temmuz Darbe Girişimi Nedir? Nasıl Olmuştur?

15 Temmuz Darbe Girişimi Nedir?

Ülkemizin yaşadığı karanlık günlerden biri olan 15 Temmuz darbe girişimi, 15-16 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye’de gerçekleştirilen mevcut devleti ortadan kaldırmaya yönelik bir olaydır. 15 Temmuz hakkında yaşananlar ve perde arkası hala günümüzde bile tartışma konusudur.

Kendini Fetullah’çı olarak tanımlayan bir grup tarafından Türkiye’nin başta olan hükümeti ve devleti ele geçirilmek istenmiştir.

15 Temmuz Darbe Girişimi Nasıl Olmuştur?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin internet sayfası ve Türk televizyon kanalı TRT’de okutulan sözde bildiri ile ülke yönetiminin belirli bir askeri kısım tarafından ele geçirilmiş olduğu açıklanmış, ülkede sokağa çıkma yasaklarının başladığı ve sıkıyönetimin ilan edildiği açıklanmıştır.

İstanbul’un sembolik yerlerinden olan Boğaz köprüsü ve Fatih sultan Mehmet köprüleri kendini hava harp okulu öğrencileri olarak tanımlayan bir grup tarafından kapatılmıştır.

Ankara’nın merkezinde bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisi de içinde bulunan milletvekilleri ile birlikte saldırıya uğramıştır. Gecenin geç saatlerinde F-16 uçakları sololar atarak meclisi 4 kez vurmuştur.

15 temmuz

Cumhurbaşkanlığı sarayı olarak bilinen Beştepe külliyesine de saldırı girişiminde bulunulmuş ancak başarılı olunamamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Marmaris’te içmeler bölgesinde tatilde bulunduğu sıralarda bir grup asker tarafından alıkonulmak istenmiştir. Türk Silahlı Kuvvetlerinin üst düzey komutanları yine aynı asker grubu tarafından alıkonulmuştur.

Darbenin gerçekleştiği sıralarda Hande Fırat’ın sunucusu olduğu CNN Türk kanalına Facetime adlı uygulama vasıtasıyla bağlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan Darbe girişiminin bir takım cuntacı asker tarafından gerçekleştirildiğini Türk halkını darbeye tepki vermek amacıyla meydanlara ve havalimanlarına toplanmaya davet etmiştir.

15 temmuz demokrasi ve milli birlik gununde turkiye

Bu çağrıdan sonra Türkiye’nin birçok şehrinde püskürtme eylemleri düzenlenmiştir.

16 Temmuz sabah saatlerinde darbe girişimi başarısız olmuş. Darbeci askerler ve silahları ele geçirilmiştir. Çok sayıda darbeci askerin yaralanmasının yanında 150 ye yakın darbeci askerde hayatını kaybetti. 251 sivil vatandaş ise şehit oldu. Özel kuvvetler komutanlığında görevde bulunduğu sırada Tuğgeneral Semih Terziyi göğsünden vurarak görev yerinin ele geçirilmesini engelleyen koruma Astsubayı Ömer Halisdemir 15 Temmuz Darbe girişiminin kahramanlarından biri olmuştur.

Birçok mevkiden asker gözaltına alınarak tutuklandı. 22 Temmuz tarihinde adalet, yargı, emniyet birçok bölümde 10 bine yakın kişi görevlerinden alındı.

Bakırköy ve Anadolu Cumhuriyet başsavcılıklarının öncülüğünde Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya yönelik olduğu gerekçesi ile birçok soruşturma başlatıldı.

21 Temmuzda toplanan Milli Güvenlik Kurulu tarafından ilk olarak 90 gün ardından 2 yıl olmak üzere olağan üstü hal kararı alındı. İlerleyen yıllarda binleri aşkın kişi FETÖ terör örgütüne üye olmak ya da yardım etmek suçundan tutuklandı ve görevlerinden ihraç edildiler.

Darbe girişiminin devamı yıllarda başta Fetullah Gülen olmak üzere bir çok terör örgütü üyesinin Türkiye Cumhuriyetine teslim edilmesi istenmiş, Avrupa Birliği ülkesi birçok ülke ile diplomatik krizler yaşanmıştır.

Darbe girişiminin ardından birçok sembolik yerin ismi darbe girişimini anımsatmak amacıyla değiştirildi.

Her yıl düzenli olarak 15 Temmuz gününün Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak benimsenmesine karar verildi.

Türkiye, tarihinde birçok kez darbe girişimi ile karşı karşıya kalmıştır. 15 Temmuz darbe girişimi 12 Eylül 1980 darbesinden sonra gerçekleştirilmek istenen ilk darbe olarak tarihe geçti.

15 Temmuz Darbe Girişimi Nedir? Nasıl Olmuştur? İle İlgili Videolar:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu