Yaşam

10 Eylül Dünya İlk Yardım Günü Önemi Nedir?

instagram takipçi hilesi

10 Eylül Dünya İlk Yardım Günü, her yıl tüm dünyada önemli bir etkinlik olarak kutlanır. Bu günün temel hedefi, insanların ilk yardımın ne kadar önemli olduğunu anlamalarına ve farkındalık yaratmalarına yardımcı olmaktır. MaksatBilgi olarak, Dünya İlk Yardım Günü’nün önemini sizlerle paylaşmak istiyoruz…

İlk Yardım Nedir?

İlk yardım, tıbbi ekipman olmadan mevcut olan imkanlarla gerçekleştirilen ilaçsız uygulamalar olarak tanımlanabilir. Bir kaza veya yaşamı tehdit eden bir durumda, sağlık profesyonelleri olay yerine ulaşana kadar hayati tehlikelerin azaltılması veya mevcut durumun daha kötüye gitmesinin önlenmesi amacıyla yapılan bu müdahalelere “ilk yardım” adı verilir. İlk yardım sırasında erişilebilen araç ve gereçler kullanılır, ve bu sayede zamanında yapılan müdahalelerle tıbbi yardıma ihtiyaç duyan kişilerin durumlarının kötüleşmesi önlenebilir.

10 Eylül Dünya İlk Yardım Günü

İlk Yardım Nasıl Yapılır?

İlk yardımın temel amacı, bireyin yaşamsal fonksiyonlarını sürdürebilmesini sağlamaktır; bu, ilk yardımın ne kadar hayati bir öneme sahip olduğunu vurgular. İlk yardım uygulamaları, öncelikle yaşamsal risklerin bertaraf edilmesini hedefler. İlk yardımın nasıl uygulanacağına dair temel bir yaklaşım, koruma, bildirme ve kurtarma olmak üzere üç aşamada ele alınabilir.

İlk olarak, ilk yardımı uygulayacak kişi, kendisini ve kaza yerini koruma altına almalıdır. Bu, olay yerinin işaretlenmesi, varsa araçların ışıklı tabelalarla belirtilmesi, bulaşıcı hastalık riski söz konusuysa eldiven kullanılması ya da zehirlenme durumunda gaz kaynaklarının kapatılması gibi koruma önlemlerini içerir.

Bildirme aşaması, sağlık ekiplerine mümkün olan en hızlı şekilde bilgi verme aşamasını ifade eder. Kazazedenin durumu, 112 acil hattına ayrıntılı bir biçimde aktarılmalıdır. Ayrıca, arayan kişinin kimlik bilgileri ve gerektiğinde çoklu yaralanma durumu, kişi sayısı, olayın meydana geldiği şekil ve tanımı hızlı ve anlaşılır bir şekilde iletilmelidir.

Kurtarma aşaması ise ilk yardım bilgisine sahip olan kişi tarafından gerçekleştirilecek eylemleri içerir. İlk yardım eğitimi almış kişi, sakin ve hızlı bir şekilde kazazedenin yanına gitmeli ve kurtarma prosedürlerini uygulamalıdır. Eğer çevrede ilk yardım eğitimi almamış kişiler bulunuyorsa, bu kişiler hastaya veya kazazedeye dokunmamalı, kazazede yerinden kaldırmaya çalışmamalı ve herhangi bir nedenle hareket ettirmemelidir.

10 Eylül Dünya İlk Yardım Günü

10 Eylül Dünya İlk Yardım Günü Önemi Nedir?

Dünya İlk Yardım Günü, ilk yardım bilincini yükseltmek ve insanları ilk yardım eğitimine teşvik etmek amacıyla düzenlenen bir etkinliktir. Bu özel gün, ilk yardımın önemini kavraması ve medyanın dikkatini çekmeye çalışması açısından vatandaşlar için büyük bir öneme sahiptir.

Her yıl binlerce insan insanların ilk yardım bilmemeleri sebebi ile hayatlarını kaybetmektedir. Haberlerde sıkça duyuyoruz. Restoranda yemek yiyen bir kişinin boğazında yemek kalıyor ve nefes almakta zorlanıyor. Çevredeki insanlardan bir tanesi ilk yardım bildiği için heimlich manevrası yaparak kişinin boğazındaki yemeği çıkararak nefes almasını sağlıyor. Bu sayede rahatlıkla nefes almaya başlayan kişi ölümden dönüyor.

İlk yardımın önemi tam olarak burada karşımıza çıkıyor. Eğer ki çevrede ilk yardım bilen biri olmasaydı kazazede ölebilirdi. 10 Eylül Dünya İlk Yardım Günü de bu duyarlılığı arttırmak ve ilk yardım bilincini insanlara aşılamak için seçilmiş bir gündür.

10 Eylül Dünya İlk Yardım Günü İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu