Zeka Geliştirme Teknikleri! 8 Bilimsel Yöntem!
Zeka geliştirme yöntemleri, gerek çocuklarımız gerekse de kendimiz için, merak ettiğimiz bir konu olarak sıklıkla gündeme geliyor. Zeka; edinilen bilgilerin kaydedilerek işlenmesi ve gerektiğinde kullanılabilmesi gibi süreçler içermektedir. Ancak bu yalnızca genel tanım olup, zekanın da kendi içerisinde çeşitleri vardır elbette..!
Yaşam boyu öğrenme, kazanımları depolama ve pratik hayatta bunları doğru alanlarda değerlendirme gibi faktörlerin kökeninde, zekanın gelişmişlik düzeyi yatmaktadır. Dolayısıyla zeki olmak için değişime, gelişime ve evrilmeye, aynı zamanda da bir takım teknikler sayesinde, o zekayı taze tutmaya gereksinim vardır.
İşte biz de bu yazımızda sizlere, zekanın geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapılarak kanıtlanmış, bir takım bilimsel yöntemlerden söz ediyor olacağız. Konuya ilişkin videolara ise yazımızı sonunda ulaşabilirsiniz.
Zeka Geliştirme Teknikleri
Zekanın türleri olduğundan yazımızın başında söz etmiştik. Öncelikle belirtmeliyiz ki tüm zeka türleri herkeste aynı derecede gelişmiş olmak zorunda değildir. Bunu belirleyen pek çok faktör vardır. Genetik faktörler, yaşam tarzı, özel ilgi alanları ve yetenekler gibi… O nedenle kişilerin kendilerinde var olduğunu tespit ettikleri zeka türüne yönelik çalışmalar yapmaları, onların çok daha verimli olmasına yol açacaktır.
- Sözel Zeka Geliştirme Teknikleri
Sanılanın aksine sözel zeka, çok konuşarak değil, çok dinleyerek, okuyarak ve yazarak geliştirilir. Bunun için yapılması gerekenler ise şöyle sıralanabilir;
- Günlük tutmak; hem günün değerlendirmesini yapıp hem de yazıya dökmek, anlamlandırma ve değerlendirme bakımından zihni geliştirir. Ayrıca düzgün cümle kurabilme yetisini de arttırır.
- Bolca kitap okumak; yeni kelimeler kaydederek kelime dağarcığına katkıda bulunmak ve okunanların zihinde resmedilmesi (canlandırılması) sözel ve dilsel zekayı ileriye taşımakta, öte yandan da hayal gücünün sınırlarını genişletmektedir.
- Kelime oyunu içeren bulmacaları çözmek; farklı kelimeleri bütünleştirip ilişkilendirmek, size beyin jimnastiği yapma fırsatı sunarken, sözel anlamda da kazanımlar sağlar.
- Görsel Zeka Geliştirme Teknikleri
Görsel zeka düzeyi yüksek olan bireyler olaylara bütüncül bir biçimde yaklaşarak, genel resme hakim olmaya çalışırlar. Geliştirmek için ise şunlar yapılabilir;
- Gezip görülen yerleri akılda tutmak üzerine zihin oyunları oynamak ve hatırlamak için çabalamak
- İzlenilen ya da incelenen içeriklerde, detaylara odaklanarak o detay üzerinden ilerlemek
- Renklere, renk tonlarına ve renk geçişlerine dikkat etmek
- Resim çizmek ve görsel zeka bulmacaları çözmek
- Fotoğraf çekmek ve grafik tasarım kursları ile ilgili olmak
- Sayısal Zeka Geliştirme Teknikleri
Sayısal zekasını geliştiren kişiler yalnızca matematiksel işlemlerde değil, mantık ve analiz gerektiren işlerde de ön planda olurlar. Peki geliştirmek için neler yapılabilir, bir bakalım..
- Sudoku gibi bulmacaları düzenli olarak çözmeye çalışmak
- Satranç oynamak (aynı zamanda hayata karşı bakış açısı oluşturabilen bir oyundur.)
- Okey ve iskambil benzeri taşlarla ya da kartlar aracılığıyla oynanan oyunlara yönelmek
- Çocuklar için tasarlanmış olan kutu oyunları ile ilgilenmek
- Sosyal Zeka Geliştirme Teknikleri
İnsanoğlu sosyal bir varlıktır. Ve bununla bağlantılı olarak sosyal zekanın gelişmişlik seviyesi de insani ilişkilerimizde önemli bir rol oynamaktadır. Geliştirmek için yapılabilecekler ise şöyledir;
- Empati kurmaya çalışmak (kendini karşıdaki kişinin yerine koyarak; onun duygularını, düşüncelerini ve ihtiyaçlarını algılamak için uğraşmak ve buna göre davranmak)
- Toplumsal faaliyetlere ve sosyal sorumluluk projelerine katılarak gözlem yapmak
- Kişilerin davranışlarının altında yatan gereksinimler üzerine düşünmek
- Bedensel Zeka Geliştirme Teknikleri
Buna kinestetik zeka da denilmektedir. Vücudun bölümlerini, tam fonksiyonlu bir biçimde yerinde ve zamanında kullanmaya yönelik bir zeka çeşididir. Kriz yönetiminde ve problem çözmede etkili olduğu bilinmektedir. Geliştirmeye yönelik yapılabilecekler şu şekildedir;
- Bebeklik döneminde; ince ve kaba motor becerilerinin gelişimi için, kişinin ebeveyn tarafından desteklenmesi
- Sıkça egzersiz yapmak
- Beden dili eğitimi ve/veya dans dersleri almak
- Yaşam içerisinde bolca hareket etmek
- Ritmik Zeka Geliştirme Teknikleri
Müzik zekası şeklinde ifade edilen ve halk arasında, ”kulağı iyi olmak” deyiminin kullanıldığı bir türdür.
- Enstrüman çalmak
- Müzik dinlemek
- Ritmleri ve notaları takip etmek
- Musiki ile ilgili faaliyetlerde katılımcı olmak, hiç şüphesiz ki ritmik zekayı geliştirecektir.
- Naturalist (Doğacı) Zeka Geliştirme Teknikleri
- Hayvanlara, bitkilere ve doğaya duyarlı olmak, bunlarla ilgili etkinliklerde rol almak
- Deprem, sel, yıldırım gibi gibi afetleri ve gün doğumu-batımı gibi olayları incelemek; neden-sonuç ilişkisi kurmak
- Düzenli olarak belgesel izlemek
- İçsel Zeka Geliştirme Teknikleri
Bu zeka çeşidi kişinin kendi isteklerinin ve kişilik özelliklerinin farkına varması ve buna paralel olarak tüm işleyişi yorumlaması açısından oldukça önemlidir.
Geliştirmek adına atılabilecek en önemli adım ise; kişisel gelişim ile ilgili yayınları takip etmek olacaktır.