Yunan Mutfağı Hakkında Genel Bilgiler
Dünya lezzetleri denildiği zaman aklımıza gelen ilk mutfaklardandır Yunan Mutfağı. Zira coğrafi yakınlığın bir avantajı olarak Yunan Mutfağı, bilhassa Ege mutfağı olmak suretiyle Türk mutfağıyla büyük benzerlikleri bulunmaktadır.
Öyle ki bazı zamanlar bu iki ülkenin halkları ortak yemeklerin kökenleri ile ilgili birbirleriyle küçük çaplı tartışmalara girişir. Bazen Türklerdir tartışmaların kazananı, bazı durumlarda de Yunanlar. Fakat değişmeyen bir şey var ki her iki taraf da yemek konusu ile ilgili oldukça yeteneklidir.
Patlıcanın, domatesin, limonun, üzümün, deniz ürünlerinin ve türlü türlü otların bu denli özverili bir işçilikle tabaklara taşındığı diğer mutfaklar bulmak epey zahmetlidir.
Yunan mutfağı, Balkan ve Akdeniz mutfaklarının bir tür harmanlanması olarak karşımıza çıkar. İklimin ve coğrafi konumun ile birlikte sebzeler bu mutfağının lezzetleri için en önemli malzemeleridir. Dolayısıyla zeytinyağlı sebze yemekleri en çok pişirilen yemekler arasındadır.
Bununla beraber balık ve diğer deniz ürünleri de Yunan halkının sık tükettiği lezzetlerdir. Her zaman taze balık bulunur ve bu balıklar senelerin getirdiği bir ustalıkla sunumu yapılır. Bu durumda Yunanistan’ın bir kıyı ülkesi olmasının ve birçok adaya sahip olmasının payı oldukça büyüktür. Caciki ismini verdikleri cacık, sofralarda kendine kesinlikle yer bulur. Kuru cacığa tzatziki adı verilir.
İsimlerden yola çıkarak ne olduğunu tahmin edebileceğiniz yemekler arasında kefkedes (köfte), boureki (börek), fasolada (fasulye), homus (humus), moussaka (musakka), dolmades (dolma) bulunabilir. Bu yemeklerin sunumlarında bazen farklılıklar görülebilse de temel olarak Türkiye’de yapılanlarla birebir aynırdır. Balık adlarındaki benzerlik de bulabilecek çeşittendir : Barbuni, garides, kamarika, kefali…
Yunalıların sabah kahvaltısı kültürü çok fazla gelişmemiştir. Yunanlar sabah saatlerini Koulouri ismini vermiş oldukları bir çeşit simit ve kahve ile tamamlarlar . Nitekim Yunan yeme içme kültüründe en önemli öğün ise öğle yemeğidir. Bu öğünde en fazla tüketilen yerel yemekler arasında Pita gelir. Pita, kurutulmuş balıkla yapılan bir yiyecektir ve farklı çeşitlerde sunumu yapılabilir .
Yunan halkının tatlıyla arası iyidir. İncir, zencefil, üzüm, portakal, badem tatlı tariflerinde en fazla kullanılan malzemelerdir. Baklava, kadayıf gibi tatlılar, diğer Akdeniz ülkelerinde olduğu gibi Yunanistan’da da çok sevilir.
Avrupa standartlarına oranla geniş bir coğrafyada yer bulmuş olan Yunanistan’da yeme içme kültürü bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin ülkenin kuzeyinde Makedon mutfak kültürünü etkisi görülürken; adalarda ise daha fazla balık ve deniz ürünleri ağırlıklı bir mutfak kültürüne sahiptir.
Yunanistan, diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte dünyanın en önemli zeytin üreticileri arasındadır. Bunun da etkisiyle yemeklerde daha fazla zeytinyağı kullanılır. Bu sayede ülkede hafif ve sağlıklı bir mutfak kültürü hakimdir.