Yeni Bilgisayar Kullanıcılarının Yaptığı 10 Hata
Eğer bilgisayar kullanmaya yeni başlayan biriyseniz sıklıkla yapabileceğiniz hatalar hakkında bilgi sahibi olmanız bu hatalara düşmenizi engelleyecektir. Aşağıda yeni bilgisayar kullanıcılarının yaptığı 10 hatayı listeledik.
1. Önemli dosyaları yedeklememek
Herkesin yapabileceği en büyük hatalardan biri önemli bilgileri yedeklememektir. Bugün, bilgilerinizi yedeklemek için pek çok farklı yöntem var; bir taşınabilir diske yedekleme yapabilceğiniz gibi bunun da bozulma ihtimaline karşı Google Drive veya Yandex Disk’e yedek almanız önerilir. Önemli bilgileri çok geç olmadan yedeklediğinizden emin olun .
2 . Okumadan Sonraki veya Tamam’ı tıklamak
Hepimiz Internet’te her gün keyif aldığımız saatler geçiriyoruz ama bununla birlikte bu anlık memnuniyet sayesinde herkes daha sabırsızlaştı. Bununla birlikte, bu sabırsızlık yüzünden, yeni kullanıcılar için karşılarına çıkan bir anlaşmayı okumadan Tamam veya sonrakine tıklamaları ve bununla ilgili hiçbir onay kutusu olmadığından emin olmaları nadir değildir. Kabul etmeden önce her istemi okuduğunuzdan emin olun, yoksa yeni tarayıcı araç çubukları veya yüklemeyi düşündüğünüz bir program yerine zararlı yazılımları yüklemeyi kabul etmiş olabilirsiniz .
3. Çalışmaları kaydetmemek
Bir belgede çevrimdışı veya çevrimiçi çalışırken, programın çalışmalarınızı otomatik olarak kaydettiğinden emin olun. Bir program çalışmalarınızı otomatik olarak kaydetmezse , çalışmalarınızı her 10-15 dakikada kayıt ettiğinizden emin olmanız gerekir . Bilgisayar güç kaybederse, İnternet bağlantısı kesilirse veya program çökerse kaydedilmemiş olan her şey kaybolur.
4. Bilgisayarı hatalı kapatmak
Bilgisayarı öğrenmeden önce bir çok kullanıcı akıllı telefon veya tablet kullanmayı öğreniyor . Yeni kullanıcıların bir bilgisayarı kapatmak (kapatmak için uygun yöntem) konusunda bilgisi olmayabiliyor. Bir bilgisayarla işiniz bittiğinde ve kapatmak istiyorsanız, herhangi bir işi kaydettiğinizden, açık programları kapattığınızdan ve bilgisayarı düzgün şekilde kapattığınızdan emin olun.
5 . E-posta eklerini açmak
E-posta eki bir bilgisayara zaralı yazılım bulaştırmada en etkili yöntemlerden biridir. Arkadaşınız, aileniz ve iş arkadaşlarınızdan aldığınız e-posta ekleri de dahil olmak üzere aldığınız tüm e-posta eklerinde son derece temkinli ve şüpheli olun. Kötü niyetli kullanıcıların virüs göndermek için kullandıkları en yaygın taktiklerden biri budur.
6. Zararlı yazılım indirmek ve yüklemek
Bugün, bir bilgisayara virüsler, kötü amaçlı yazılımlar ve diğer zararlı yazılımların bulaşmasının en yaygın yolları, kötü yazılımları bilgisayara indirip yüklemektir . Ücretsiz yazılımlara her zaman dikkat edin ve size ücretsiz yazılım sağlayan kişinin iyi niyetli olmayacabileceğini düşünün.Daha önce de belirtildiği gibi, yükleme işlemi sırasında programın ne yaptığını mutlaka okuyun.
7. İşletim sistemini ve yazılımları güncel tutmamak
Bilgisayarların işletim sistemleri ve bilgisayarın kullandığı yazılımlar her zaman güncellenmekedir. Bir program yayınlandıktan sonra güvenlik tehditleri her zaman diğer kullanıcılar tarafından keşfedilir. Bir program için en son güncellemeleri yüklemek her şeyin düzgün çalışmasını sağlar ve güvenlik düzeltmeleri bulunursa bu sorunları düzeltir, verileriniz güvende kalır.
8. Bilgisayarı aşırı gerilim koruyucusu veya UPS ile kullanmamak
Masaüstü bilgisayarınızı, dizüstü bilgisayarınızı, tabletinizi veya akıllı telefonunuzu duvar prizine takarken bir aşırı gerilim koruyucu kullanın. Bir aşırı gerilim koruyucusu, bir elektrik fırtınası sırasında bilgisayarınızın korunmasını sağlamanıza ve elektrik hatlarınızın üstünde bir akım dalgalanması halinde herhangi bir hasar görmemesine yardımcı olabilir .
Ayrıca, masaüstü bir bilgisayar kullanıyorsanız, bilgisayarınızda ayrıca bir UPS kullanmanızı şiddetle tavsiye ederiz . Bunlar daha pahalı olabilmesine rağmen, UPS bir ani akımdan bilgisayarınızı korur ve elektrik kesilirse bilgisayarınız çalışmaya devam eder.
9. Uyumlu olmayan donanım veya çevre birimleri satın almak
Donanım satın almadan veya eski donanımı yükseltmeden önce, donanımın bilgisayarınızla ve işletim sistemiyle uyumlu olduğundan ve sistem gereksinimlerini karşıladığından emin olun .
10. Kimlik avı kurbanı olmak
Bilgisayarlar daha güvenli hale geldikçe ve kullanıcılar daha çok bilgi sahibi oldukça, birçok kötü niyetli kişi phishing (oltalama-kimlik avı) taktikleri kullanarak kişilere saldırmaya yöneldi . Kimlik avının nasıl çalıştığının ve kimlik hırsızlığının kurbanı olmadığınızdan nasıl emin olabileceğinizi bilin.