Yemek Masası Düzeni Nasıl Olmalı?
Yemek masası düzeni, bir yemek davetinin en önemli noktalarından bir tanesidir. Bazı insanlara göre yemeğin lezzetinden daha önemlidir. Masanın örtüsünden çatalların yerleşimine göre her şeyin bir yeri ve kuralı vardır. Masayı hazırlarken bunlara dikkat etmeniz misafirinizi etkileme anlamında sizi baya bir öne çıkaracaktır. Dikkat etmeniz gereken yemek masası düzeni şu şekilde olmalıdır;
Yemek Masası Düzeni Nasıl Olmalı?
1- Masa Örtüsü Seçimi
Herhangi bir akşam yemeği davetinde masa düzeni menüdeki yemeklerin çeşidine (et, balık, çorba vb.), kahvaltı, brunch, öğle yemeği ve akşam yemeğine göre değişir. Masanızı kurarken yapmanız gereken ilk şey, hazırlayacağınız masa için bir masa örtüsü seçmektir.
Masa örtüsü, yemek masanızı kurarken ilk adımınız olduğundan, ona ekleyeceğiniz mendiller ve diğer aksesuarlar da onunla uyumlu olmalıdır. Arkadaşlarınız için kurduğunuz masada uyum pek sorun olmasa da, uyum resmi yemeklerin olmazsa olmaz özelliklerinden bir tanesidir.
2- Çatal, Kaşık, Bıçak Ve Bardak Yerleşimi
Sofra düzeninde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da tabak, çatal, kaşık, bıçak ve bardakların konumlarıdır. Yemek çatalı tabağın soluna, salata çatalı da yemek çatalının soluna yerleştirilmelidir. Bıçak tabağın sağ tarafında, kaşık ise bıçağın sağ tarafında olmalıdır.
Su ve meşrubat bardaklarınız, bıçağın ve kaşığın üst yarısı ile sağ tarafa yerleştirilmelidir. Tatlı yemekten sonra servis edilecekse yemek sırasında tabağı masada bırakmamak en doğrusudur. Tabaklarda da en aşağıda servis tabağı, sonra yemek tabağı ve son olarak da salata tabağı konur. Peçete kullanımı, servis edilen yemeğin şekline göre tabağın iç tarafına ya da çatalın sol tarafına konulmalı.
3- Masa Dekorasyonu
Misafirlerin kendilerini özel hissetmeleri için sofralarda dekoratif dokunuşlar çok önemlidir. Çiçekleri mevsime göre ya da masa tasarımına uygun olacak şekilde seçebilirsiniz. Masanızı tasarlarken masanız için farklı yansıtıcı stiller seçmek isterseniz gece için bir konsept belirleyebilirsiniz. Örneğin akşam yemeğinden önce deniz temalı bir masa ya da loş romantik kırmızı bir masa ile misafirlerinizi mest edebilirsiniz.
Masada Oturma Düzeni ve Servis Önceliği
- Davetli bayan,
- Sırası ile diğer bayanlar,
- Ev sahibi bayan,
- Daha sonra davetli bay,
- Sırası ile diğer baylar,
- En sonunda ev sahibi bay
Kesinlikle Masada Yapılmaması Gerekenler
- Yanınıza oturacak olan bayana yardımcı olmamak
- Ev sahibi söylemeden masaya oturmak
- Sıcak olan yemeği soğutmak için üflemek. Kaşıkla nazikçe karıştırın.
- EN ÖLÜMCÜL HATA. Ağız şapırdatmak
- Ortaya konulan ortak yemekte başkasının önünden almak.
- Tabağa çok fazla yemek ile doldurmak
- Ev sahibi sormadan ikinci tabağı istemek
- Çok hızlı ya da çok yavaş yemek. Masadakiler ile aynı anda ilerleyin
- Konuşma sırasında çatalı ya da kaşığı bırakmadan konuşmak
- Bıçakla bir şeyi kestikten sonra bıçağı yalamak 😂 (Yapmayın böyle şeyler görgüyü geçin, diliniz falan kesilir)
- Ekmeği ısırmak. Ekmeği ısırmayın ufak ufak bölerek ağzınıza atın
- Masa sahibinden izin almadan masayı terk etmek
- Masadan kalkarken peçeteyi katlamak.