Wellbeing – Çalışan Refahı Nedir, Nasıl Uygulanır?
Wellbeing – Çalışan Refahı Nedir? Mutlu çalışanlar, en iyi marka elçileridir çünkü onlar çalışmakla kalmaz hissettikleri enerjiyi müşterilere/ hedef kitlesine de geçirirler. Wellbeing adıyla bilinen çalışan refahı bir çalışanın ruh halinin, moralinin, zindeliğinin, özerkliğinin korunması durumunu ifade eder. Kendini iyi hissetme duygusuna sahip çalışanların daha üretken ve etkili olduklarına, şirkette daha uzun süre bağlı kaldıklarına, daha az sağlık izini aldıklarına ve iş arkadaşlarıyla daha iş birliği içinde çalıştıklarına dair pek çok araştırma var.
Gallup araştırmacılarına göre, çalışan refahı beş temel bileşen içerir. Bu beş alanda sürekli olarak olumlu deneyimlere sahip olan çalışanlar, iş süreçlerine daha fazla katılım gösterdiği biliniyor:
- Kariyer refahı: İnsanların iş sorumluluklarından ve işte geçirdikleri zamandan duydukları memnuniyet.
- Finansal refah: Elde ettikleri kazanç ilekişisel mali durumu başarıyla yönetebilmekten duyulan memnuniyet.
- Fiziksel refah: Temel işleyiş ve görevleri yerine getirmek için genel sağlık ve enerjiye sahip olmaktan duyulan memnuniyet.
- Kurumsal refah: Kurum içerisinde anlamlı bağlantılar kurabilmek ve çalıştığınız yere aidiyet duygusu hissedebilmekten duyulan memnuniyet.
- Sosyal refah: İş ve yaşam döngüsü içinde arkadaşlarınız ve ailenizle sağlıklı, anlamlı ilişkiler kurabilecek zamana sahip olmaktan duyulan memnuniyet.
Wellbeing – Çalışan Refahı Nedir?
Neden Refah Dostu Yaklaşım?
Çalışan refahı işverenin çalışanına duyduğu empatinin yansımasıdır. Dolayısıyla işverenin buradaki asıl amacı hem iş süreçlerinde hem de kişisel yaşamında zihinsel, fiziksel ve finansal olarak zinde hissetme duygusunu desteklemektir.
Wellbeing –Çalışan Refahını Sürdürülebilir Şekilde İyileştirmek İçin 3 Program
Aslında, bir çalışan refahı stratejisi tasarlamak için her işletmeye uyan tek bir yaklaşım yoktur. Ancak elbette ki kendini iyi hissetme duygusuna yani çalışan refahına önemli ölçüde katkıda bulunacak bazı temel ihtiyaç alanları vardır:
1. Duygusal Destek: İş yaşamında karşı karşıya kaldığınız bazı zorluklar üstesinden gelinse dahi düşüncelerinizi ve duygularınızı uzun süre meşgul edebilir. Ve ne yazık ki aşırı stres, yılgınlık, tükenmişlik gibi kalıcı duygu durumlarına neden olabilir. Bu anlamda işyerinin sunacağı duygusal destek programı, daha sakin daha net ve işine daha iyi odaklanabilen çalışanlar yaratabilir.
Günümüzde şirketler tarafından uygulanan birçok wellbeing uygulamaları var ancak şirketlerin birçoğu hala bitkinlikten mustarip. Tam da bu noktada örneğin; çalışanlara tanınan ancak sürdürülebilir bir refah yaratmayan ve büyük olasılıkla nadiren kullanılan bir sinema indirimi uygulamaktansa, duygusal destek hizmetlerine erişim kolaylığı yahut tamamıyla şirket çalışanlarına özel profesyonel bir iş gücü ile çalışan refahına kıyaslanamaz ölçüde katkıda bulunmak mümkün.
Duygusal destek için istihdam gücü olmayan daha küçük işletmeler için de yılda bir kez tüm çalışanların katılımı ile mindfulness, stres yönetimi, kaygı/stres azaltma, verimlilik, odaklanma gibi workshoplar da fayda sağlayabilir.
2. Anlamlı İlişkiler: Anlam kaybolduğunda, çalışan da kaybolur. Zaman zaman nasıl başardığımızı bazı konuların üstesinden nasıl geldiğimizi, nasıl hissettiğimizi, paylaşmaya anlamaya ve anlaşılmaya ihtiyaç duyarız. Hatta, belki de en çok buna ihtiyaç duyarız. Bu noktada işlerin daha az yoğun olduğu zaman dilimlerinden faydalanarak ekibin birbiriyle sohbet edebileceği anlam toplantıları gerçekleştirmek çalışanları duygusal anlamda desteklemenin ikinci önemli adımı.
Önemli çünkü araştırmalar, işteki bu tür ilişkilerin, zayıf ruh sağlığının önüne geçtiğini gösteriyor. Birbirinden destek gören ekipler daha az çalışan tükenmişliği hissediyor, daha az devamsızlık yapıyor ve en önemlisi birbirlerine karşı daha fazla sorumluluk hissediyor. Zorluklardan çoğu zaman şikâyet ederiz ancak bazı güzellikleri de vardır; dayanışmayı artırır.
3. Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Bir canlıyı bir enkazdan kurtarmak, gelecek nesiller için bir fidan dikmek, hayvan dostlarımıza bir kap sevgi olabilmek kısacası hayata katkıda bulunmak ruh sağlığını olumlu yönde etkileyen eşsiz bir deneyimdir. Bir işveren olarak gönüllülük programları veya çalışanlarınızın önemsediği herhangi bir sosyal amaç etkinliği düzenlemek ve sürekliliğini sağlamak çalışanlarınız ile aranızda çok değerli, çok kıymetli bağlar yaratabilir; el birliği ile hayata katkı sunabilirsiniz.
“Tıpkı bir virüs gibi iş yerinde ruh sağlığı da bulaşıcıdır. Bunun nedeni, insanların sosyal yaratıklar olarak birbirlerinin duygusal durumlarına hızla uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış olmalarıdır.”
Google – Wellbeing Uygulamaları
Dünyanın en popüler arama motoru olan Google, wellbeing denilince çalışanlarına oldukça cömert davranıyor. Elbette ki Google’ın sunduğu imkanları sağlamak zor ancak ilham almak açısından gelin hep birlikte bu cömert uygulamaları inceleyelim.
- Terapi seansları
- Finansal danışmanlık
- Ekipleri bir araya getirmek ve çalışma ilişkilerini güçlendirmek için düzenli olarak ücretsiz yemek pişirme dersleri
- Öğle yemeği dışında molalar için ücretsiz atıştırmalıklar ve içecekler
- Bazı Google ofislerinde, gün boyu ekran başında oturan çalışanların fiziksel sağlığı için mola saatlerinde kullanabilecekleri spor salonları ve fizyoterapistler.