Ülkelere Özgü Görgü Kuralları!
Her ülkenin kendine özgü görgü kuralları, bir kültürü, gelenek görenekleri ve yaşam biçimi vardır. Yaşam biçimlerini şekillendiren en önemli unsur ise dini akımlardır. İnsanların çoğunda dini inanışların etkileri hakimdir.
Bizim için önemsiz olan bazı davranışlar bir başka kültür için çok büyük bir değer yargısı olabilir. Eğer bu sene bolca seyahat etmek istiyorsanız gittiğiniz ülkelerin gelenek ve göreneklerine bir göz atmanızda fayda var.
Tatil rotanızı bilmesek de biz de bu yazımızda sizlere bazı ülkelerle ilgili ipuçları vereceğiz.
İşte belki de hiç duymadığınız ve belki de sizi çok şaşırtacak ülkelere göre adab-ı muaşeret kuralları:
Hindistan’a gidecekseniz ineklere saygılı olun.
Hindistan’da hakim olan Hinduizm inancına göre sadece inekler değil aslında tüm hayvanlar saygı hak eder. Bu nedenle Hindistan’da yaşayanların çoğunluğu vejetaryendir. Kutsal saydıkları ineğin tezeğini yakıp sütü, yağı, yoğurdu tanrıdan bağış inancıyla tüketiliyor ancak yaşam hakkı ellerinden alınmıyor.
Hayvan sevgileri sebebiyle sokak hayvanları da Hindistan’da özgürce yaşıyor. Eğer Hindistan’da bir restorana gider de inek eti sipariş ederseniz başınıza iş almış olabilirsiniz.
Rusya’da bir demet ya da düzine yok. Hep tek sayılar var.
Rusya’ya gidip hoşlandığınız kişiye çiçek verecekseniz çiçeklerin sayısına dikkat edin. Çünkü Rusya’da çift sayıdaki çiçekler baş sağlığı için cenazelerde kullanılıyor.
Çin’deki adetlere göre mutlaka tabağınızda yemek bırakın. Arkanızdan ağlamıyorlar.
Çin’de herhangi bir eve misafir olduğunuzda tabağınızdaki fazla yemeği nasıl yiyeceğinizi düşünmenize gerek yok. Çünkü tabakta yemek Türk adetlerindeki gibi kötü karşılanmıyor. Çünkü Çin adetlerine göre tabakta yemek bırakmamak bu yemeği beğenmediğinizi ya da yeterli gelmediğini, farklı birşeyler istediğinizi ifade ediyor.
Japon düğünlerinde çeyrek altın takılıyor.
Denk gelir de Japonya’da herhangi bir düğüne katılırsanız gelin ve damada aynı oranda takı takmayın. Çünkü Japon geleneklerine göre gelin ve damada aynı oranda altın takmak inşallah ayrılırsınız anlamına geliyor.
Taylandlılar başlarına doğru yapılan el şakalarından hoşlanmıyor.
Budizmi benimseyen hemen her ülkede bu ciddiyet görülüyor. Budizm inanışına göre kutsal kabul edilen baş bölgesine yapılan şakalar kabul görmüyor. Bu tarz hareketler onur kırıcı olarak görüldüğü için Budizm inancının yaygın olduğu ülkelerde yaptığınız şakalara dikkat etmekte fayda var.
Kuzey Avrupa’da gereksiz konuşmayın.
Kuzey Avrupa’da çok konuşmak kabalık sessizlikse zerafet olarak görülüyor. Bu aslında hepimizin uygulaması gereken bir gelenektir. Kuzey Avrupa’ya gittiğinizde bu alışkanlığı kazanmak çok güzel olacaktır.
Avustralya’da tek başına taksiye biniyorsanız öne oturmalısınız.
Avustralya’da eğer yalnızsanız ve taksiye bindiğinizde arka koltuğa oturuyorsanız taksiciye saygısızlık etmiş oluyorsunuz. Olur da bu ülkeye yolunuz düşerse nazik şoförünüzü kırmayın ve ön koltuğa oturun.