Yemek Tarifleri

Turşuların Bozulmaması İçin Ne Yapmalı?

Turşuların Bozulmaması İçin Ne Yapmalı? Mevsimi geldiği zaman tüm sene boyunca afiyet ile yenmek için sebzeler manavlardan alınır, bahçelerden toplanır. Büyük kentlerdeyseniz ise marketler, semt pazarları imdadınıza yetişir. Kilo kilo biberler, kışın ise lahanalar, kornişonlar, pancarlar temizlenir güzelce.

Yaratmış oldukları renk şölenleri tüm sene boyunca da lezzetli geçeceğinin habercisidir de aynı zamanda. Önemli olan ise turşunun bozulmaması için ne ne yapmalı?

Turşuların Bozulmaması İçin Ne Yapmalı?

Turşuların lezzet dolu serüvenleri böyle başlamaktadır. Sirkesi, tuzu, limonu ve diğer yancı ürünlerde girer devreye. Lezzetine doyum olmaz, tadı ile kokusu ile sofraların baş tacı olan turşuların olması için sabretmek kalır geriye. Fakat bu kadar emek ve heves ile zamanında kurulan turşular ne yazık ki bozulabiliyor.

Bu bozulmaların önüne geçmek için yapılması gerekenler bulunmakta. Bazı zamanlarda da turşuların bozulmuş olduğu bir türlü anlaşılamıyor. Biz istiyoruz ki artık turşularınız bozulmadan daha uzun sürer tüketilebilir bir şekilde kalsın. Bozulduğu anlamak için ise mutlaka belirtmiş olduğumuz noktalara dikkat etmelisiniz.

Turşuların Bozulma Sebepleri Nelerdir?

Aslına bakıldığı zaman turşu hassas dengeler üzerine kurulmuş olan bir yiyecek. Oda sıcaklığından tutun da içerisinde kullandığınız malzemelerin birbirlerine oranlarına kadar birçok farklı sebepten ötürü turşularınız bozulabilmekte. Bu sebeple turşuların bozulma sebeplerini bilmekte ve turşu kurarken bu noktalara özen göstermekte yarar var.

tursu 7
Turşuların Bozulmaması İçin Ne Yapmalı?

İlk dikkat etmeniz gerekenlerden birisi de tuz dengesi. O malzemelerin uzun dönemler boyunca dayanabilmesi için tuza ihtiyacı var. Bu sebeple tuz fazla gelirse sebzelerin ya da meyvelerin daha fazla şişmesine sebep oluyor. Çok fazla şişen malzemeler ise daha çabuk bozuluyor.

İlginizi çekebilir: Kışlık Konserve Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta!

Yine tuz az gelirse bu defa da malzemeler yeterince korunmuyor ve yumuşamalara sebep oluyor. Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar ise turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığını gösteriyor diyebiliriz.

Turşunun üzerinde sarımsı ve beyaz bir tabaka oluştuğu zaman ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de az olduğu anlamına gelmektedir. Bu tarz durumlarda turşularınız yavaş yavaş küflenmeye başlar. Bu da onun bozulmasının sebeplerinden birisidir.

Turşu malzemelerin çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu göstermektedir. Bozulma sebeplerinden bir diğeri de turşuların doğrudan gün ışığı alması ya da oda sıcaklığında yaşanan dengesizlikler. Bu durumda da turşu suyunun rengi değişmektedir. Bakır ya da beyaz renkli bir hal alır. Bu da turşuların bozulmuş olduğunun bir diğer göstergesi olarak sayılabilir.

tursu

Turşunun Daha Uzun Süre Dayanması İçin Ne Yapmalı?

Peki bu bozulan turşular nasıl kurtarılır ya da nasıl daha uzun süre dayanması sağlanır? Mümkünse turşu kurarken doğal bir sirke kullanmaya özen gösterin. Bu malzemelerinizin daha uzun süre dayanabilmesinin ilk sırrı.

Turşu kurarken seçtiğiniz malzemelerin de çürümemiş ve taze olmasına özen gösterin. Çürümüş olan malzemeler turşunuzun daha çabuk bozulmasına sebep olabilir.

Tuz, sirke ve su oranı oldukça önemli bir detay. Eğer mümkünse kaya tuzu kullanarak, tariflerde belirtilen oranlara bağlı kalarak turşularınızı kurun. İçerisine kesinlikle defne ve limon yaprağı gibi aroma verici malzemeler koyun.

tursu 5

Turşularınızın daha uzun süre dayanmasını sağlayan iki kilit ürün ise elma ve nohut. Mümkünse turşu kurarken içerisine elma ve nohut ekleyin. Her ikisi de turşularınızın içerisinde oluşabilecek küf gibi sorunların önüne geçmede önemli bir yardımcı ürün. Üzerine ise kesinlikle bir ağırlık koyun.

Ağzını sık bir şekilde kapatın ve sterilize edilmiş olan kavanozların içerisinde saklayın. Ters çevirin ve doğrudan gün ışığı alacak ortamlarda saklamayınız.

Turşuların Bozulmaması İçin Ne Yapmalı? ile ilgili Videolar

Kaynak
Kaynak 1Kaynak 2Kaynak 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu