Türk Hamamının Faydaları Nelerdir?
Türk Hamamının faydalarını hepimiz merak ediyoruz.. Osmanlı Dönemi’nden bu yana geleneksel kültürümüzün bir parçası olarak günümüze kadar var oluşunu sürdüren hamam, nasıl faydalar sağlar? Tarihimize baktığımızda insanlar eskiden hamamı temizlenmek, yıkanıp paklanmak için kullanıyorlardı. Ancak günümüzde ise hamam; dinlenme, eğlenme, temizlik, vücudu rahatlatma gibi amaçlarla sıkça tercih ediliyor.
Esasında hamamın bir ruhu var, hele de Türk hamamının! Orada en saf, en çıplak, en gerçek halimizle bulunuruz. Bu bir arınma süreci demektir. Üzerimizdeki tüm kötü enerjilerin sular seller gibi akıp gitmesi için dökeriz tası! Ruhsal anlamda da çok farklı bir deneyim yaşarız, özeldir ve anlamlıdır aslında!
Hafta sonu etkinliği olarak yapabileceğiniz bir hamam sefası ya da gittiğiniz otelin Türk hamamı bölümünde geçireceğiniz birkaç saat.. Belki kızlar günü yapıp kısır, börek, çay partileriyle şenlendireceğiniz bir hamam güncesi.. Öyleyse şimdi de biraz vücudumuza katkılarına bakalım; işte buyrun, size, Türk Hamamının faydaları..!
Türk Hamamının Faydaları Nelerdir?
- Sıcak su cildinizdeki gözenekleri açarak yenilenme sağlar, yumuşatır ve nemlendirir.
- Uyku kalitenizi arttırarak, daha rahat ve gevşemiş bir şekilde uykuya dalmanızı kolaylaştırır.
- Vücudunuzu temizlemesinin ve hoş koku vermesinin yanı sıra mental sağlığınızı da korur.
- Aritmi dediğimiz kalp atışlarındaki düzensizliğe karşı iyi gelir. Ancak burada kullanılan ürünlerin kalp hastalarına uygun ürünler olduğundan ve hamamda yarım saatten fazla kalınmadığından emin olunmalıdır.
- Metabolizmayı hızlandırıcı ve vücuda doğal enerji verici bir etkisi bulunur.
- Günlük hayatın koşuşturması, çevresel faktörler, iş ve özel yaşamın getirdiği stresler için kesinlikle hamam doğru adres! Hem vücut kaslarınızdaki gerginliği, hem de zihinsel yorgunluğunuzu, akıp giden suya bırakabilirsiniz. Türk hamamının faydalarından biri de; olumlu ruh haline sahip olmanızı kolaylaştırmasıdır.
- Lenf sistemini temizler. Bunun için ayda iki kez düzenli olarak hamam ziyaretinde bulunmanız yeterli olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir, kan dolaşımını hızlandırır ve vücudunuzun daha zinde olmasına yardım eder.
- Alerjik astım ile ilgili şikayetleri en aza indirger. Bronşları temizleyerek solunum sisteminin işleyişini düzenler.
- Matabolizmayı hızlandırdığından az önce söz etmiştik! Buna bağlı olarak kilo verme sürecinize katkı sağlar. Yağ yakımında etkili olabilir. Ancak bunun için de yine hamam ziyaretlerinizi düzenli bir şekilde gerçekleştirmeniz önerilir.
- Günümüzde kanser türleri ve enfeksiyon kaynaklı diğer hastalıkların tedavisinde buhar uygulamalarına sıklıkla şahit oluyoruz. İşte orada verilen buhar ile hamamda yapacağınız buhar banyosu aynı niteliklere sahiptir. Bu nedenle, hamama gitmenin kanser ya da enfeksiyon kökenli bir takım hastalıklardan korunmada da etkisi yadsınamaz.
Türk Hamamının Diğer Hamamlardan Farkı Nedir?
- Türk hamamı, kültürümüzü tümüyle yansıtmaktadır diyebiliriz. Dolayısıyla hamama girdiğiniz andan itibaren kendinizi oraya ait ve tanıdık bir kombinasyonun parçası olarak hissedebilirsiniz. Buna en güzel örnek de; kadın ve erkek küvetlerinin ayrı olması şeklinde verilebilir. Diğer hamamlarda böyle bir ayrım söz konusu değildir.
- Kese ve masaj uygulamaları! Diğer hamam çeşitlerinde yer almayan bir uygulama daha! Ölü derinin vücuttan atılması ve arınma sürecine katkıda bulunmak adına banyo sonrası tepeden tırnağa bir keseleme işlemi yapılır. Ardından da sıcak suyun yanı sıra bedeninizi gevşetmek için uzman kişiler tarafından masaj hizmeti sunulur.
- Kaplıcalar ve saunalar işlevsellik açısından bakıldığında hamama benzer olarak nitelendirilir. Ancak saunadaki sıcaklık oranı hamamdakinden çok daha yüksek, nem oranı ise çok daha düşüktür. Öte yandan kaplıcaların kurulması için uygun termal alt yapıya ihtiyaçları vardır ve her yerde inşa edilemezler. Ancak hamam için böyle bir zorunluluk yoktur.
Kimlerin Hamama Gitmesi Uygun Değildir?
- Onkoloji Hastaları: Hamam kan dolaşımını hızlandırır. Bu da vücudunuzda bulunan tümör partiküllerinin vücudun diğer yerlerine hızlıca yayılmasına neden olabilir.
- Ağır Derecede Ruh ve Sinir Hastalığı Bulunanlar: Sıcak su ve buhar, böyle hastalar üzerinde, kontrol edilemeyen öfke veya saldırganlık gibi etkilere yol açabilir.
- Deri Hastalıkları Olanlar (mantar, sedef gibi..): Hamamda bulunan yoğun nem ve sıcaklık bazı deri hastalıklarının kötüleşmesine sebebiyet verebilir.
- Şiddetli Akciğer Hastalığı Olanlar: Sıcak ve nemli havayı solumak kolay değildir. Eğer herhangi bir hastalıktan dolayı akciğerler tam kapasite ile çalışmıyorsa, kişi nefes almakta sıkıntı çekebilir.
- Viral, Bakteriyel ve Bulaşıcı Hastalığı Bulunanlar: Hamamlar ortak alanlardır. Bu kişilerin hamam ziyareti yapmaları diğer kullanıcıların da hasta olmalarına neden olabilir. Bu konuda mutlaka gereken özen gösterilmelidir.