Tüp Bebek Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisi, çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin son çare olarak başvurdukları bir tedavi biçimidir. Bilimse adı In-vitro-Fertilizasyon (IVF)‘dır.
Normal olarak, bir kadının vücudunda yumurta ve sperm döllenir. Döllenen yumurta rahim zarına yapışır. Büyümeye devam ederse yaklaşık 9 ay sonra bir bebek dünyaya gelir. Bu sürece doğal hamilelik adı verilir.
Tüp bebek uygulaması ise bir yardımcı üreme yönetimidir. Yani bu tabir, bir kadının hamile kalmasına yardımcı olmak için özel tıbbi tekniklerin kullanıldığı anlamına gelmektedir. Genellikle diğer tedavi seçenekleri başarısız olduğu zaman tercih edilir.
Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisinde yumurtalıklar bazı ilaçlar kullanılarak her birinin içinde bir yumurta bulunan çok sayıda folikül geliştirecek şekilde uyarılır.
Folikül sayısının ve büyümesinin ultrasonla izlenmesi, kan hormonu seviyeleri ile birlikte, tek bir enjeksiyonun yumurtaları ne zaman olgunlaştırdığını belirler. Daha sonra uzman doktor, hasta hafif anestezi altındayken yumurtalıklardan yumurtaları küçük bir iğne yardımı ile alır ve özel bir laboratuvarda spermle döller.
Döllenme gerçekleştikten sonra, yumurtalar embriyolara dönüşür. 3 ya da 5 gün sonra uzman doktor, embriyoları rahim içine yeniden yerleştirir. Bu süre kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir.
Embriyo transferi yapıldıktan yaklaşık 12-14 gün sonra bir gebelik testi yapılır. Eğer ki test olumlu çıkar ise hamilelik için bir sonraki adımlara geçilir. Test olumsuz sonuçlanır ve 1 hafta kadar sonra adet geçirilir ise tedaviye devam edilir.
Tüp bebek tedavisinin başarı oranını etkileyen faktörler şunlardır;
- Anne yaşı: Tüp bebek tedavisinin başarı oranı 41 yaşından sonra oldukça düşmektedir.
- Embriyo durumu: Embriyo ne kadar çok gelişirse, başarı oranı da o kadar artmaktadır.
- Gebelik geçmişi: Daha önce gebelik yaşamış kişilerde tedavi başarı oranı daha yüksektir.
- İnfertilite sebebi: Normal yumurta ile yapılan tedavilerde başarı oranı daha fazladır.
- Yaşam tarzı: Obezite, kafein, bazı ilaçlar, sigara ve alkol tüketimi başarı oranını ciddi derecede düşürmektedir.
Tüp Bebek Uygulaması Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Her isteyen tüp bebek tedavisini yaptırmaz. Tüp bebek uygulamasını yaptırabilmeniz için aşağıdaki hastalık ya da sorunlardan en az bir tanesine sahip olmanız gerekmektedir.
- Endometriozis
- Düşük sperm sayısı
- Rahim ya da fallop tüpleriyle ilgili problemler
- Yumurtlama ile ilgili problemler
- Sperm ya da yumurtalara zarar veren antikor problemleri
- Spermin servikal mukusa ulaşamaması ya da hayatta kalamaması
- Kötü yumurtalık kalitesi
- Anne ya da babanın genetik hastalığı
- Sebebi belirlenemeyen bir doğurganlık sorunu
Tür Bebek Uygulaması Fiyatları Ne Kadardır?
Tüp bebek fiyatları ortalama olarak tüm Türkiye genelinde benzer seviyelerdedir. 2020 yılı için tüp bebek fiyatları ilden ile değişmekle birlikte 8 – 10 Bin ₺ bandındadır.