Tükenmişlik Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Tükenmişlik sendromu, önemsenmesi gereken ve mutlaka engellenmesi gereken psikolojik bir problemdir. Genel olarak stresli ve yoğun bir yaşama sahip iseniz bu sendroma yakalanma olasılığınız yüksektir. Başarısızlık ve enerji kaybı bireyin yorgun düşmesine sebep olacaktır.
Bu sendrom ani bir şekilde gelişmemektedir. Yavaş yavaş kendini belli eder ve siz belirtiler sıklaşana kadar farkına bile varmazsınız. Hastalık belli olduğunda bir çok kişi umursamaz fakat iş, okul ve özel hayatı bu durumdan olumsuz etkilenir. Bu nedenle hastalık anlaşıldığında mutlaka psikolojik destek alınmalıdır.
Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?
En yaygın tükenmişlik sendromu belirtileri şunlardır;
- Enerji eksikliği
- Sürekli yorgunluk
- Uyku bozuklukları
- Düşük performans
- Konsantrasyon ve hafıza problemleri
- Karar verememe
- Azalan hayal gücü
Fiziksel belirtileri;
- Daha sık soğuk algınlığı
- Kas gerginliği
- Uyku bozuklukları
- Solunum problemleri
- Göğüste sıkışma
- Baş dönmesi
- Gastrointestinal şikayetler
- Baş ağrısı
- Sırt ağrısı
- Kulak çınlaması
- Cinsel sorunlar
- Terleme
- Yorgunluk
Diğer belirtileri;
- Kayıtsızlık
- Hayal kırıklığı
- Ağlama eğilimi
- Baygınlık hissi
- Huzursuzluk
- Empati kaybı
- Alaycılık
- İdealizm kaybı
- İlişki veya aile sorunları
Tükenmişlik Sendromunun Nedenleri Nelerdir?
Tükenmişlik sendromunun gelişmesinin birçok nedeni vardır. Belirleyici faktör, her şeyden önce kişinin işte ve günlük yaşamda kendi performansına yönelik tutumudur. Birinin kendi yüksek taleplerini karşılamanın yanı sıra takdir ve takdir için yüksek bir ihtiyaç tipiktir. Aynı zamanda, etkilenenler kendi psikolojik ve fiziksel sınırlarına çok az ya da neredeyse hiç dikkat etmezler.
Hayal kırıklığı zamanla büyür. Etkilenenler sadece ruh hali öforiden istifaya dönüştüğünde büyük yorgunluklarını fark ederler. İç boşluk hissi yayılır. Bazı insanlara darbe gibi vuruyor. Tetikleyiciler aşırı iş yükü, yüksek zaman ve son tarih baskısı ile şirkette ses ve iletişim eksikliğini içerir. Arkadaşlara ve aileye çarpan ilk şey genellikle etkilenen kişinin artan sinirliliktir.
Tükenmişlik Sendromunun Teşhisi ve Tedavisi
Genel olarak, tükenmişlik hastaları önce uyku bozuklukları, baş ağrısı veya sindirim sorunları gibi fiziksel şikayetler hakkında bir doktora danışırlar. Doktor herhangi bir fiziksel neden bulamazsa, hastayı bir uzmana yönlendirir. Kesin tanı için en önemli unsur ayrıntılı bir tartışmadır.
Kişisel Terapi
Psikologların yaptığı tartışmalarda, uzun yıllara dayanan tecrübelerine tamamen güvenmelisiniz. Doktorunuza da güvenmelisiniz. doktorunuz size doğru soruları soracaktır. Satır aralarını okular ve böylece organik hastalıkları tükenmişlik semptomlarından tam olarak ayırt ederler. Tüm mevcut semptomları kontrol ederler ve ailenize ve işe karşı kişisel tutumunuzla ilgilenirler. Bu, depresyon ya da ağrı bozuklukları gibi mevcut ikincil hastalıkları teşhis etmelerini de sağlar.