Sağlıklı Yaşam

Toplumda Sıkça Karşılaşılan Kişilik Bozukları Nelerdir?

Günümüzde çokça kullandığımız ama belki de sorulduğundan tam anlamıyla söyleyemeyecek olduğumuz, kişilik sözcüğü aslında bir bedene ait tüm her şeyi kapsıyor. Şöyle ki herkes birbirinden farklı yetilere ve kişiliklere sahiptir. Buradaki kişilikten kast edilen ise bir bireyin sahip olduğu özellikleri ve manevi değerleri kapsamaktadır. Aynı parmak izi gibi herkesin kendine has bir kişiliği oluşu ise farklı kişilik tiplerini ortaya çıkarıyor ve bunun sonucunda toplumda belli kişilik bozuklukları meydana gelebiliyor. Bizde sizler için bu yazımızda toplumda sıkça karşılaşılan kişilik bozukluklarını ele alacağız.

Kişilik Bozukluğu Nedir?

Günümüzde gerek iş gerek aile kaynaklı belli başlı problemler gün içinde canımızı sıkabilmekte. Ve buna bağlı olarak da ruhsal ve bedensel belli sıkıntılar oluşmakta. Kişilik bozukluğu da tam da burada ortaya çıkıyor. Belli sorunlar bireyi etkiliyor ve gerek iş gerek sosyal hayatında ters ve kişiliğine uymayan hareketler sağlamasına yol açıyor. Bu ters hareketler ve sorunlar devam ettikçe de kişide kişilik bozuklukları meydana geliyor. Bu bozukluğun toplumda görülme oranı ise hemen hemen %6 ile %9 arasında olduğu varsayılıyor.

kisilik bozuklugu tedavisi 800x448

Kişilik Bozuklukları Hangi Yaşlarda Ortaya Çıkmaktadır?

Ergenlik dönemi birçok birey için dönüm noktası olmuştur. Ve bireylerde ki kişilik bozuklukları da bu dönemlerde kendini göstermiştir. Yani 18 ila 20’li yaşlar, kişilerin göstermiş oldukları hareketlerdeki farklılıkların dışarıdan fark edilebilme potansiyelin yüksek olduğu yaş aralığıdır. Genelde anne ve babaların üzerine bu konuda çok büyük bir pay düşmekte. Kişi kendi hareketlerindeki farklıları gözlemleyemediği için ailedeki kişilerin yakınen gözlemi bireyin kişilik bozukluğunun ilerlemesine engel olacaktır.

Kişilik Bozukluklarının Kaynağı Nedir?

kisilik bozuklugu 2

 

Her ne kadar çevresel faktörler bireyin bir kişilik kazanmasında etkili olsa da bu kişisel bozukluklarının temelinde yatan kaynak, genetik faktörüdür. Yani bireyin ailesinde böyle kişisel bozukluk sahibi kişiler varsa bu hastalığa yakalanma olasılığı oldukça yüksek olabilmekte. Bunun yanı sıra birde küçükken yaşanmış kişide iz bırakan olaylarda, bireyde travma etkisi yarattığından kişilik bozukluğu görülme olasılığı yüksek olacaktır.

Kişilik Bozukluğu Tipleri Nelerdir?

3 küme altında toplanan 9 çeşit kişilik bozukluğu vardır.

  • Grup: Şizoid, Paranoid, Şizotipal Bozukluk
  • Grup: Borderline, Antisosyal, Histriyonik, Narsisistik Bozukluk
  • Grup: Çekingen, Obsesif-Kompulsif ve Bağımlı Kişilik Bozukluğu

Her hastalığın kendine has özellikleri mevcut olsa da en çok karşılaşılan tipler bunlardır.

Kişilik Bozukluğunun Tedavisi Mümkün Mü?

kisilik bozuklugu

Tedavi tabi ki de mümkündür. Ama kişinin yapması gereken en önemli şey hastalığını kabul edip iyileşeceğine inanmasıdır. Çünkü bireyin kendi kendini iyileştirme olanağı bu tür hastalıklarda mümkün olmadığından birey kendisini psikoterapi alacağı uzman kişiye bırakabilmelidir. Tedaviler hastalığın boyutuna göre ilaç veya psikoterapi ile tedavi edilebilmekte. Fakat en iyi çözüm olarak Psikoterapi kabul görmektedir.

İlgili Videolar

Kaynak
KaynakKaynak 2

Bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu