Bademcik İltihabı Nedir?
Bademcikler, boğazınızın arkasındaki her iki tarafta bulunan iki lenf düğümüdür. Bir savunma mekanizması olarak işlev görürler. Vücudunuzun enfeksiyondan korunmasına yardımcı olurlar. Bademcikler enfeksiyon kaptığında, bu duruma tonsillit denir.
Tonsillit her yaşta ortaya çıkabilir ve sık görülen bir çocukluk çağı enfeksiyonudur. En sık okul öncesi çağdaki çocuklarda teşhis edilir. Bu durum bulaşıcıdır ve strep boğazına neden olan bazı bakteriler ve çeşitli yaygın virüslerden kaynaklanabilir.
Strep boğazının neden olduğu bademcik iltihabı tedavi edilmezse ciddi komplikasyonlara neden olabilir.Tonsillit kolayca teşhis edilir. Belirtiler genellikle 7 ile 10 gün içinde kaybolur.
Bademcik İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Bademcikler, hastalıklara karşı ilk savunma hattınızdır. Bademcikler vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olur ve beyaz kan hücreleri üretirler. Bademcikler, vücudunuza ağzınızdan giren bakteri ve virüslerle savaşır. Bununla birlikte, bademcikler bu istilacıların neden olduğu enfeksiyonlara karşı da hassastır.
Tonsillite soğuk algınlığı gibi bir virüstür ve strep boğaz gibi bakteriyel bir enfeksiyon neden olabilir. Virüsler bademcik iltihabının en sık sebebidir.
Çocuklar okuldaki diğer kişilerle yakın temas içinde olur ve onları çeşitli virüs ve bakterilere maruz bırakarak oynarlar. Bu onları bademcik iltihabına neden olan mikroplara karşı özellikle savunmasız hale getirir.
Tonsillitin Belirtileri Nelerdir?
Birkaç tonsillit türü vardır ve aşağıdakileri içeren birçok olası belirtileri vardır;
- Ateş (39-40 dereceyi bulabilir),
- Üşüme,
- Titreme
- Bademcikler şiş, kırmızı olması,
- Kulak ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Yutkunmada zorlanma, ağrı veya rahatsızlık hissi,
- Halsizlik, kırgınlık, vücutta yaygın ağrı,
- Eklem ağrıları
- Boyundaki lenf bezlerinde şişme,
- Hassasiyet, ağrı
- Baş ağrısı
- İştahsızlık
- Kötü ağız kokusu
- Ses değişiklikleri
Çocuklarda yukarıdaki belirtiler ile birlikte aşağıdaki belirtilerde görülebilir;
- Mide bulantısı
- Kusma
- Karın ağrısı da eşlik edebilir.
Tonsillit Nasıl Tedavi Edilir?
Hafif bademcik iltihabı vakalarında, özellikle soğuk algınlığı gibi bir virüsün buna neden olması durumunda mutlak bir tedavi gerektirmez. Daha ciddi tonsillit vakaaları için tedaviler antibiyotik veya tonsillektomi içerebilir.
Bakteriyel bir enfeksiyonla savaşmak için antibiyotik tedavisine başvurulabilir. Tüm antibiyotik kurslarını tamamlamanız önemlidir. Ancak her tonsillit antibiyotiğe cevap vermeyebilir. Doktorunuz ilacın etkili olduğundan emin olmak için ileri bir tarihe randevu verebilir.
Hastalığın ilerleyerek daha kötü hale gelmesi ve bademcik çevresinde apse oluşması gibi durumlarda doktorunuzun tavsiyesi ile bademcikleriniz alınabilir. Bademciklerin alınması işlemine ”tonsillektomi” adı verilir.
Eğer sizde bademciklerinizde bir problem olduğunu hissediyorsanız bir KBB uzmanına gözükebilirsiniz.