Sağlıklı Yaşam

Tetik Parmak Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Tetik Parmak Hastalığı Nedir?

tetik 6

Parmakların hareketi sırasında yaşanan ağrılı ya da sızılı takılma, parmağın kasılması ve parmağın düzleşmesi tetik parmak hastalığı olarak nitelendirilebilir. Tıp dünyasına “Stenozan Tenosinovit” olarak giren söz konusu hastalık parmaktaki pulleyler ve tendonda meydana gelen düzensizlikten ötürü ortaya çıkar.

Tendonları ön kol kaslarından itibaren parmaklara kadar uzanmakta olan uzun bir ip gibi nitelendirebiliriz. Pulleyler (makar) tendonların sola e sağa kaymadan hareket edebilmesini sağlayan halka biçimindeki dokulardır.  Pulley dokusu, farklı etkenlerden ötürü kalınlaşıp tendonu sıkar ve bunun sonucunda tendonda birçok düğümcük meydana gelir.

tetik 5

Parmağınızı hareket ettirdiğiniz taktirde tendon, pulleyden geçmeye çalışır ancak düğümcükten ötürü pulleyin içinde takılmış olduğundan dolayı geçemez. Sonuç itibariyle parmak takılarak kişinin parmağını düzleştirmesinde zorluk yaşar. Söz konusu hastalık “Parmak Kitlenmesi” olarak bilinmektedir. Herkeste görülebilecek bu hastalık 40 yaşın üzerindeki kadınlarda daha sık rastlanmaktadır. Hastalık önemsenmez veya tedavi edilemez ise tendon kopması ile karşı karşıya kalınabilir.

Tetik Parmak Hastalığının Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

tetik 8

Söz konusu hastalık yaralanma ya da darbe gibi zamanlarda meydana gelmez. Tetik parmak oluşumundaki en önemli öge parmağın uzun sürelerce kullanılması ve sürekli olarak zorlayıcı ve tekrarlayıcı hareketler ve parmağa üst düzeyde güç uygulanma halidir. Bu nedenler göz önüne alındığında gelişmekte olan teknoloji ile beraber üç saatten fazla akıllı cihaz kullanımlarında el tendonnun aşırı kullanılmasından ötürü parmak kilitlenmesi ve sıkışmaya yol açtığı bilinmektedir.

tetik 4

En belirgin özelliği adından da anlaşılacağı gibi parmakların hareketi esnasında takılma halidir.Genel itibari ile uzun süren hareketsizliğin ertesinde sabahları çokça takılmalar meydana gelir ve belirli bir zaman sonra söz konusu takılmalar gün içine yayılarak çok daha belirgin bir hal alır.

tetik 3

Bununla beraber hareket esnasında ve sonrasında meydana gelen ağrı, avuç içinde meydana gelen hassas derecedeki şişlik ve parmağın yerinden çıkıp tekrar oturması hissi de bilinen belirtiler arasındadır.

Tetik Parmak Hastalığı Riskini Arttıran Şeyler Şunlardır;

tetik 9

40’lı ve 60’lı yaşlar arasında görülmektedir.

Erkeklere göre kadınlarda çok daha sık rastlanan bir hastalıktır.

Romatoid gartrit, gut ve diyabet gibi rahatsızlıklar tetik parmak rahatsızlığına neden olabilmektedir.

Müzisyenler, sanayi çalışanları, bankacılar ve çiftçiler gibi başparmak hareketlerini yineleyen kişiler arasında yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır.

Belirtileri Şunlardır;

tetik 10

Sabah saatlerinde parmakta oluşan sertlik.

Parmak hareket ettirilirken atma sesi ile beraber gelen “tık sesi”

Etkilenmekte olan parmağın taban bölgesinde bir yumru hissetmek.

Kaynak
neoldu.com

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu