İş & Finans

Tersine Mentorluk Nedir, Nasıl Uygulanır?

Tersine Mentorluk Nedir, Nasıl Uygulanır? İş yaşamında dijitalleşme ile yalnızca kullandığımız araçlar değil, “insan” da büyük bir değişim ve dönüşüm geçiriyor. Her geçen gün bir klişe daha yıkılıp, yerini yeni nesil bir uygulamaya bırakıyor. Bunlardan biri de tersine mentorluk.

Tersine Mentorluk

Oldukça popüler bir terim ve uygulama haline gelen tersine mentorluk; kıdemsiz çalışanların, kıdemli lider ve çalışanlara belirli konular için akıl hocalığı yapmasıdır. Kulağa radikal bir fikir gibi gelebilir, ancak tersine mentorluk tam olarak budur. Hemen hemen her kuşakta belli beceri boşlukları vardır, bazıları somuttur, örneğin dijital beceriler. Diğerleri ise daha soyuttur, örneğin yeni nesil iletişim biçimleri gibi.

1. Tersine Mentorluk ile Beceri Boşluklarını Doldurun

Zorlukları ve fırsatlarıyla çok kuşaklı iş gücünün yükselişi, tersine mentorluk uygulamasını da popüler hale getirdi. Geçmişte, işyerlerine genellikle tek bir yaş grubu hakimdi, ancak bugün daha çeşitli yaş ve nesillerin karışımını görüyoruz. Tersine mentorluk çalışma ortamına farklı bakış açıları ve beceri setleri kazandırmayı hedefleyen bir yöntem.

Her şirket çevrimiçi dünyanın gücünden yararlanmak ister, bunun en ekonomik ve maliyetsiz yolu da teknolojinin içine doğan Y ve Z kuşağının becerilerini diğer kuşaklara aktarmak olabilir. Liderlere dijital dünyadaki yeni trendler, eğilimler ve fırsatlar konusunda rehberlik etmek ve bu yöndeki beceri boşluklarını doldurmak hem şirket içi kuşaklar arasında köprü kurulmasını hem de işlerin daha iyi yürütülmesini sağlayabilir.

Karmaşık cebir ve kalkülüs problemlerini birkaç saniye içinde çözüp, çizimler oluşturan ve oldukça genç bir ekip tarafından yönetilen Wolfram Alpha’daki yeteneklerin iş arkadaşlarımdan ne kadar azının bildiğine şaşırdım.

Ancak bu kıyaslamayı yaparken iş arkadaşlarımın birçoğunun üniversiteye gittiklerinde bilgisayarları olmadığını kendime hatırlattım. Kendinizde iyileştirilebilecek bir şey fark ettiğinizde utangaç olmanıza gerek yok.”

Amanda Calleberg Tenaska Marketing Ventures/ Doğal Gaz Ticareti Analisti

2. Tersine Mentorluk Uygulamasını Bir İş İhtiyacına Bağlayın

Daha eski bir kuşağın üyelerini genç gruplardan yardım almaya teşvik etmek zor olabilir. “20 yıllık bir çalışan olarak 20 yaşındaki birinden ders mi alacağım?” diyerek kendini kapatan birçok çalışan olacaktır; ancak nesiller arası bilgi etkileşimi kurmak tümüyle de imkânsız değil.

Program bir görev ihtiyacını karşılamak için oluşturulduğunda, iş birliği daha kolay sağlanacaktır. Örneğin:

  • Bir baby boomer’ı Tiktok’u bir pazarlama kanalı olarak nasıl kullanacağı konusunda rehberlik edebilecek bir Z Kuşağı çalışanı ile birleştirmek.

3. Tersine Mentorluk Uygulamasının Avantajları

  • Y kuşağını canlandırabilir,
  • Kıdemsiz çalışanları elde tutabilir,
  • Çevrimiçi dünyanın fırsatlarından daha iyi yararlanabilir,
  • Beceri boşluklarını maliyetsiz doldurabilir, iş birliğini artırabilirsiniz.

İşte size ilham vermeye yardımcı olacak başarılı bir tersine mentorluk programı…

PricewaterhouseCoopers (PwC)

Tersine mentorluk nedir, nasıl uygulanır? Sorusunun en somut örneğini Pwc ile görmekteyiz. PwC, çeşitliliği ve kapsayıcılığı geliştirmek amacıyla tersine mentorluk programını 2014 yılında başlattı. Y Kuşağı ve Z Kuşağı mentorları, tamamı şirket ortağı ve yöneticisi olan öğrencileriyle ile ayda bir kez buluşuyor.

Buna ek olarak, mentorluk gelişimi için sadece mentorlara yönelik aylık bir toplantıları da vardır. Program, beceri boşluklarını doldururken genç yetenekleri güçlendirmenin bir yolu olarak da kullanılıyor.

4. Tersine Mentorluk Nedir, Nasıl Uygulanır ile ilgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu