Bilim ve Teknoloji

Termik Santralin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Termik Santral nedir, buhar gücüne sahip olan bir enerji santralidir. Isıtılmış olan suyun, buhara dönüştürülmesiyle, jeneratör çalıştırır. Termik santral nedir sorusunun cevabını daha net öğrenmek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Termik Santral Nedir? Termik Santral Yanarsa Ne Olur?

Termik Santralin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

termik santralin faydalari ve zararlari nelerdir6

Termik santraller buhar gücü yardımı ile enerji üreten yapılar olarak bilinirler. Genel anlamda ısı enerjisini, elektrik enerjisine çevirmeye yarayan sistemlerdir. Termik santraller sayesinde suyun yüksek basınç altında ve yüksek sıcaklıklara ulaşmasıyla buharlaşmasını sağlar.

Termik santrallerin faydaları olduğu kadar zararları da çoktur. Zararları genel olarak doğaya, insanlara ve hayvanlara diyebiliriz. Bu yüzden şehir içlerine termik santral kurulması veya şehre yakın, insanların kalabalık olduğu yerlere termik santral kurulması yasaktır.

Termik Santralin Faydaları

  • Ucuz elektrik enerjisi üretmeye olanak verirler.
  • Su buharı ile hareket sağlanır. Su buharı ile hareket sağlandığı için, termik santraller oluşan buhar ile sınırsız şekilde elektrik üretirler. Bu da sınırsız bir elektrik üretme imkanı sağlar.
  • Kalitesiz suların ve kömürlerin kullanılmasından kaynaklı düşük maliyet imkanı sağlar. Düşük maliyetli enerji ve elektrik üretimini sağlar.

termik santralin faydalari ve zararlari nelerdir5

  • Suyun buhar haline getirilebilmesi için kömür kullanılır. Yakıt olarak kullanılan kömür, genelde kalitesiz kömürdür. Termik santraller de önemli olan kömürdür. Kömürün taşınabilir olduğu her yere termik santral kurulabilir. Bu da büyük bir tasarruf imkanı sağlar. Fakat kömürün taşınabilir olduğu her yere termik santral kurulması doğru değildir.

Termik Santralin Zararları

  • Yapılan enerji ve elektrik üretimi esnasında bacalardan, küller ve dumanlar çıkar. Bu kül ve dumanlar insanlar tarafından solunur. Bu yüzden yakın çevrede olan insanlara ve bunu solumak zorunda kalan insanlar için oldukça zararlıdır. Kanser riskini arttırır. Büyük sağlık problemlerine sebep olabilir.

termik santralin faydalari ve zararlari nelerdir4

  • Termik santrallerde enerji ve elektrik üretimi sırasında kükürtdioksit, azotoksit ve küçük partikül açıkları çıkar. Bu maddeler insanların sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Bu maddeler yüzünden insanların kanser riski arttığı gibi, sinir sistemleri de bozulabilir.
  • Termik santrallerde üretim esnasında çıkan kükürtdioksit, azotoksit ve küçük partiküller sadece insanlara değil, hayvanlara da büyük zararlar verirler. Aynı zamanda termik santralin yer aldığı çevrede olan tarım ürünlerine, ormanlara ve su kaynaklarına da büyük zararlar verirler.
  • Termik santrallerin bacalarından çıkan gazlar, küller ve dumanlar asit yağmurlarına sebep olabilirler. Asit yağmurları, çevredeki bir çok yapıya zarar verir. Sadece insanlar, hayvanlar, ormanlar, tarım ürünleri veya su ürünleri değil toprağa da büyük zararlar verir. Toprağın yapısının bozulmasına sebep olur. Toprağın verimini büyük ölçüde düşürür. Aynı zaman da bu asit yağmurları, ağaçların tahrip olmasına da sebep olur.

termik santralin faydalari ve zararlari nelerdir3

  • Termik santrallerde, suyun buharlaşması için yüksek sıcaklıklar kullanılır. Bu yüksek sıcaklıklardan çıkan buharların, soğutulması gerekir. Buharın soğutulması için de akarsular ve yer altı suları kullanılır. Termik santrallerde soğuk su ile sıcak su değiştirilerek aynı zamanda ortamda soğutulur. Akarsulardan ve yer altlarında çekilen soğuk suların yerine sıcak sular bırakılır. Bu da doğadaki canlılara büyük zararlar verir. Aynı zamanda akarsulardan ve yer altlarından alınan sularında kirlenmesine sebep olur.

termik santralin faydalari ve zararlari nelerdir2

Termik Santralin İle İlgili Videolar

https://www.youtube.com/watch?v=WJsQMPqH51c

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu