Telefonlar Uzaktan Patlatılabilir Mi?
Telefonlar Uzaktan Patlatılabilir Mi? Gazze’ye gerçekleştirdiği saldırılar ile sivilleri öldürmeye devam eden İsrail, tarihin en dikkat çekici siber saldırılarından birini gerçekleştirdi. Yaptığı siper saldırı ile Hizbullah’a ağır bir darbe vurdu. Bu saldırıda, Hizbullah üyelerinin kullandığı 20-30 yıllık eski çağrı cihazları hacklendi. Bu eski cihazlar patlayıcı olarak kullanıldı.
Bu cihazı kullanan, binlerce Hizbullah üyesi cihazların patlamasıyla ne olduğunu anlamadan yaralandı ya da hayatını kaybetti. Saldırı sırasında, Hizbullah’a ait çağrı cihazları aynı anda patlatıldı ve yaklaşık 3 bin kişi yaralandı. Birçok Hizbullah üyesi, vücutlarında taşıdıkları bu eski teknoloji cihazların patlamasıyla ciddi yaralanmalar yaşadı.
İlginizi çekebilir: Doğal Gaz Patlaması Neden Olur, Nasıl Önlenir?
Beklenmedik şekilde gerçekleşen bu saldırı, dünya genelinde büyük bir etki yarattı. Bu kadar gelişmiş bir siber saldırı kimsenin beklemediği bir hamleydi. ABD saldırı sonrasında bir açıklama yaptı ve saldırıdan haberlerinin olmadıklarını belirtti. Olayın ardından yüzlerce yaralı hastaneye kaldırıldı.
Bazı kişiler uzuvlarını kaybederken, bazıları da hayatını kaybetti. Ancak geride birçok soru işareti bıraktı. En önemlisi ise: Telefonlar uzaktan patlatılabilir mi?
Telefonlar Uzaktan Patlatılabilir Mi?
Bu saldırıdan sonra, teknolojik cihazların uzaktan hacklenip patlatılabilme olasılığı olup olmadığı tekrardan tartışılmaya başlandı. Özellikle akıllı telefonların bataryalarının uzaktan kontrol edilip patlatılmasının mümkün olup olmadığı sıkça tartışılıyor.
Telefonlardaki en hassas parçalar bataryalardır. Geçmişte bazı akıllı telefon bataryalarının üretim hataları nedeniyle patladığını gördük. Hatalı üretilen bu cihazlar, bazı kullanıcıların telefonlarını uçaklara almalarını engelledi. Bu sorunlar, yanlış batarya yerleşimi ve milimetrik üretim hatalarından kaynaklanarak büyük güvenlik tehditleri oluşturdu. Ancak, bu cihazlar toplatıldı ve daha güvenli olanları değiştirildi.
Telefonlar uzaktan patlatılabilir mi? sorusuna verebileceğimiz cevap kısmen evet kısmen hayır. Cep telefonunda patlayabilecek tek parça bataryadır. Bataryaya aşırı yüklenme ve ısınma uygulandığı takdirde patlayabilir. Fakat dışarıdan bir müdahale ile patlaması mümkün değil gözüküyor. Bazı uzmanlar yüksek frekanslar göndererek bu tarz cihazların uzaktan patlatılabileceğinin de altını çizdi.
İsrail’in patlattığı cihazlar teefon değildi. Bundan 20-30 yıl önce kullanılan çağrı cihazlarıydı. Akıllı telefonlar, çağrı cihazlarına göre çok daha gelişmiş güvenlik önlemlerine sahipt. Hem donanım hem de yazılım tarafında çeşitli güvenlik katmanları bulunuyor.
Bataryanın aşırı ısınmasını önlemek için devre dışı bırakma mekanizmaları ve otomatik kapanma işlevleri mevcuttur. Bu nedenle, modern akıllı telefonların hacklenip bataryalarının bir bomba gibi patlatılması imkansıza yakındır.