Sürekli Acıkmayı Tetikleyen 4 Durum Nedir?
Gün içinde zinde kalmanızı ve günü en iyi biçimde bitirmenizi sağlayan, yediğiniz besinlerden almış olduğunuz enerjidir. Beden enerjisini besinlerden karşıladığı için yemek yedikten birkaç saat sonra ara öğün yapılmadığı takdirde acıkma hissinin oluşması oldukça normaldir. Fakat yemek yedikten sonra meydana gelen acıkma hissi tehlikeli olmakla beraber altından sağlık sorunları ortaya çıkabilir! İşte sürekli olarak acıkmanıza dört neden…
1) Reaktif Hipoglisemi
Yemeğin ardından meydana gelen halsizlik, gün içinde sürekli olarak hissedilen uzun süre açlık ile gelen öfke, el ve ayak titremesi ve tatlı ihtiyacı gibi durumlar yaşamaktaysanız hipoglisemi sürekli acıkma nedenlerinizden birisi olabilir. Karbonhidrat ağırlıklı ve düzensiz beslenme, aşırı kafein tüketimi ve stres reaktif hipoglisemiyi tetiklemektedir.
2) İnsülin Direnci
İnsülin, pankreasın beta hücrelerinden salgılanan bir hormondur. Glikozun hücre içine girmesini sağlayarak kanda yer alan şeker düzeyinin azalmasını sağlamaktadır. İnsülin direnci olan insanlarda, insülin glikozu hücre içine alamaz ve kan şekeri yavaş yavaş yükselmeye başlar. Bu durum doymama hissine, yorgunluğa, halsizliğe ve sürekli tatlı yeme ihtiyacına neden olur.
3) Hipotiroidi
Tiroit bezinin yeterli seviyede çalışmaması ya da yetersiz çalışmasına bağlı olmaktadır. Söz konusu hormon yetersiz olduğu zaman metabolizma yavaşlayarak bedende ağrılık artışına neden olmaktadır. Bedende yağlanmanın artması ve yanlış beslenmeye bağlı hipoglisemi ve direnç gelişmektedir. Söz konusu durum sık şekilde acıkmanıza neden olmaktadır.
4) Stres Ve Uykusuzluk
Dinlenenler ve yetersiz uyku uyuyanlar, iştahlarını çok daha zor kontrol ederek, doyma hissine geç ulaşır. Ayrıca uykusuz ve yorgunken yüksek kalorili ve yağlı besinleri tercih etme ihtimaliniz de vardır. Gergin ya da endişeli olduğunuzda bedeninizde kortizol adında bir hormon salgılanır ve bu da açlık hissine kapılmanıza neden olabilmektedir. Stres altında yaşayan pek çok insan yağ ve yüksek şeker ya da her ikisini barındıran besinleri tercih etmek eğilimindedir.
Sıkça acıkma nedenleri arsında gazlı ve alkollü içecekler, kullanılan ilaçlar, menopoz, aşırı tuz tüketimi ve susuzluk da sayılabilir.
Sık Acıkmamak İçin Neler Yapabiliriz?
Her besin aynı oranda tokluk hissi yaratmaz. Protein yönünden varsıl ve bol lifli gıdalar diğer besinlere göre çok daha uzun süre ile tok kalmanızı sağlamaktadır. Bunu için de, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, meyve, sebze, yağsız etler, yumurta, peynir, yoğurt ve süt beslenme alışkanlıklarımız içinde yer almalıdır.
Öğün atlamadan beslenmek, günde mutlak suretle 3 ana, 2-3 ara öğün yapabilmek için kan şekerini dengeleyeceğinden hem insülin hem de hipoglisemi direncini önlemede etkili bir yöntemdir.
Fazla kafein tüketiminden uzak durulmalı ve en az 2-2,5 litre su içmek alışkanlık haline getirilmelidir.
Düzenli uyku saatleri, yaşamınıza katacağınız spor ile hem stresten uzaklaşmış, aşırı yemenin önüne set çekmiş hem de metabolizmanızı daha hızlı hale getirmiş olursunuz.