Su Orucu Nedir, Nasıl Yapılır? Faydaları ve Zararları?
Su orucu, su dışında hiçbir şey yeyip içmeden yapılan bir diyet türüdür. Son zamanlarda ismini sıkça duymaya başladığımız bir diyet çeşidi olan su orucu tam anlamıyla nedir, nasıl yapılır? Faydaları ve zararları nelerdir? Bu soruların cevapları yazımızın içerisinde sizleri bekliyor.
Su orucu, halk arasında şifa orucu olarak da bilinir. Su dışından hiçbir besin tüketmeden yapılır. Özellikle kilo vermek isteyenler çokça başvurduğu bir yöntem olan bu metodun tam olarak ne olduğu birçok insan merak ediyor.
Uzmanların yaptığı açıklamalara göre su orucunun faydalarının olduğu tespit edilmiş olsa da henüz kesin bir yargıya varılmış değil. Bazen vücuttaki organların temizlenmesine, cildin yenilenmesine ve yağların erimesine fayda sağladığı konuşuluyor. Ancak bazen de vücuda çok fazla zarar verebileceği de duyuluyor.
Su Orucu Nasıl Yapılır?
Bu metodu yerine getirebilmek için 24 saatten 72 saate kadar sadece su tüketip, başka hiçbir şey yiyip içmemelisiniz. Doktorunuzla görüşmeden 72 saatten uzun süre yapmamalısınız. Aksi taktirde size zarar verebilir.
Neden Su Orucu Tutulur?
Su orucunun başlıca sebebi diyet olsa da farklı nedenlerle de tutulabilmekte. Bunlar;
- Dini nedenler
- Diyet
- Detoks
- Sağlığa olan faydaları
Su Orucunun Yararları Nelerdir?
Bazı hastalıklara su orucunun fayda sağladığı düşünülmektedir. Kısa süreli açlıkla vücudun kendini yenileyebileceğine ve bir takım hastalıklara şifa olabileceğine halk arasında ve birçok uzman tarafından inanılmaktadır. Bu hastalıklar;
- Kalp rahatsızlıkları
- Yüksek kolestorol
- Yüksek tansiyon
- Şeker hastalığı (diyabet)
- Fazla kilolar ve obezite
Su orucu ile vücut enerji kaynağı olarak tükttiği karbonhidratları bitirdiğinden, yağları kullanmaya başlar. Böylelikle vücuttaki yağlar erimeye ve hızlıca kilo verilmeye başlanır.
Su orucunu tavsiye eden uzmanlardan daha çok, sağlıklı beslenmeyle kilo verilmesini tavsiye eder. Diyet uzmanları bu şekilde hızlıca kilo vermenin bedene zarar vereceğini, bunun yerine sağlıklı ve düzenli beslenme ve düzenli egzersizlerle sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi tavsiye eder.
İbni Sina’nın hastalarına şifa vermek için 3 gün boyunca su orucu tutturduğu bilinmektedir. Bunun yanında birçok toplumda şifa orucu ile vücudun yanı sıra psikolojinin de arınacağına inanmaktadır.
Su Orucunu Kimler Tercih Etmemelidir?
Şifa orucu herkese uygun değildir. Özellikle yaşlılar ve çocuklar kesinlikle bu oruca başvurmamalıdır. Bunun yanında doktor kontrolü olmadan su orucuna başvurmaması gereken insanlar vardır. Bunlar;
- Besin düzensizliği olanlar
- Aşırı kilolu olanlar
- Hamileler ve emziren kadınlar
- Kalp rahatsızlıkları olanlar
- Tip 1 diyabeti olanlar
- Migreni olanlar
- Düzenli ilaç kullanmak zorunda olanlar
Su Orucunun Zararları
Araştırmacılar 24-72 saat süren su orucu sonucunda her gün 0,9 kg verilebileceğini keşfetmiştir. Ancak verilen kilonun çoğunluğu vücudun ihtiyacı olan su, karbonhidrat ve kaslarınızdan olabilir. Bu nedenler bu oruç sonucunda bünyenizde zayıflama meydana gelebilmektedir.
Su orucunun diğer tehlikeleri;
- Diyabet riskini arttırır.
- Vitamin ve mineral kaybına yol açabilir.
- Halsizlik ve yorgunluk hissine ve strese neden olabilir.
Su Orucunun Arttırabileceği Hastalıklar
Su orucu bir takım hastalıkların önünü açabilir. Bazı hastalıkların sahipleri kesinlikle doktora başvurmadan su orucuna başlamamalıdır. Bunlar;
- Gut hastalığı
- Diyabet
- Kronik böbrek rahatsızlığı
- Mide sorunları