İş & Finans

Stagflasyon Nedir?

Stagflasyon, hem durgunluk hem de enflasyonun yerinde olduğu sıra dışı bir ekonomik olaydır. Stagnasyon ve enflasyonun aynı anda görüldüğü durum olarak bilinir. Ekonomi yavaş büyürken bu bir çelişkidir. Bu da yüksek bir işsizlik oranına yol açar. Ancak bir yandan da fiyatlar yükselir.

Ayrıca, stagflasyonun anlamı, gayri safi yurtiçi hasıladaki (GSYİH) düşüşle birlikte bir enflasyon dönemi olarak tanımlanabilir. Stagflasyon kelimesi 1970 senesinde İngilizce durgunluk anlamına gelen stagnation ve enflasyon anlamına gelen inflation kelimelerinin birleştirilmesi ile türetilmiştir.

Stagflasyon

Stagflasyon Nedenleri Nelerdir?

Makroekonomiye bir çelişki olarak, stagflasyonun nedenleri bugün yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Bununla birlikte, para politikası durgunluğun suçlularından biridir. Bir merkez bankası daha fazla para basarak finansal istikrarı ve iç politikayı desteklemeye çalıştığında, para arzı genişleyerek enflasyona neden olur.

İlginizi çekebilir: Enflasyon Nedir ? Enflasyona Neden Dikkat Etmeliyiz ?

2022’de Covid-19 karantina politikası, özellikle ticari faaliyetin ve tedarik zincirlerinin askıya alınması açısından ekonomik ilerlemeyi engelliyor. Arz artarken mal ve hizmetlere olan talep düştüğü için stagflasyona neden olur.

Arz şoku, arzdaki hızlı artış ya da düşüş de durgunluğa yol açabilir. Şu anda petrol gibi emtialar tarihi yüksek seviyelerde fiyatlanıyor ve bu da karda bir düşüşe işaret ediyor. Bu, artan maliyetler ile azalan gelir arasındaki çelişkiyi gösterir.

Stagflasyon

Stagflasyonda Yatırım Fırsatları Nelerdir?

Küresel ekonomik büyüme, petrol fiyatlarını yükselten Ukrayna-Rus çatışmasının şiddetlendirdiği ve 2020 senesinden bu yana covid-19 krizi tarafından ciddi şekilde engellendi. Satın alma gücü azaldıkça, stagflasyonu aşmak için yatırım bir alternatif olarak görülebilir.

En çok tercih edilen yatırım türleri şunlardır;

1) Kripto para birimleri

Stagflasyon temel olarak ABD doları ve diğer para birimlerine daha az erişmemizi sağlar. Farklı ülkelerin endüstrileri, nüfusları ve para politikaları üzerindeki çoklu etkilerin bir sonucu olarak, bazı para birimleri diğerlerinden daha hızlı büyüyebilir.

İtibari para birimleri tutunmaya değmediğinde, yatırımcılar varlıklarını saklamak ve korumak için bir şeyler arayabilirler. Bu nedenle, sürekli olarak depolanan değerle geliştirilen kripto para birimi ve dijital varlıklar, dünya ekonomisinin istikrarsızlığına karşı yatırım yapmak için giderek daha uygun seçenekler haline geliyor.

2) Altın

Altın insan uygarlığı boyunca değerli olmuştur. Altının değeri, daha geniş ekonomi ve piyasa davranışının birleşimi ile algılanır ve dayanıklıdır, bu da onu kriz ve belirsizlik zamanlarında favori bir değer deposu haline getirir.

Yatırımcılar altın satın almakla kalmaz, aynı zamanda hükümetler de finansal güvenliklerini artırmak ve para birimlerinin değerini sabit tutmak için bunu yapar.

3) Adi Hisse Senedi 

Ekonomik krizlerde düşen üretimler borsayı ezerken, yatırımcılar savunma pozisyonuna geçiyor. Pek çok ekonomist, sürekli talep gören temel tüketim ürünleri, sağlık hizmetleri ve kamu hizmetleri gibi Savunma hisse senetlerinin istikrarlı getiriler olduğuna inanıyor. Özellikle teknoloji veya temiz enerji ile uğraşan hisse senetleri, Covid-19’u çevreleyen belirsizliklerden büyük fayda sağladığı için iyi gidiyor.

Ekonomik finans söz konusu olduğunda, bir durgunluk sırasında güvenli ve karlı varlıklar için avlanmak bir fırsat olabilir. Ancak, yatırım yapmadan önce uzun vadeli bir analiz yapılması ve varlıkların ve piyasa koşullarının derinlemesine araştırılması şiddetle tavsiye edilir.

YAZIMIZ TAMAMEN BİLGİLENDİRME AMAÇLIDIR. KESİNLİKLE YATIRIM TAVSİYESİ İÇERMEMEKTEDİR.

Stagflasyon

Stagflasyon İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu