Anne ve Çocuk

Spiral Nedir? Kadınlara Neden Spiral Takılır?

Rahim içine yerleştirilen bir doğum kontrol yöntemi olan spiral, istenmeyen gebeliği önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Genellikle bakırdan yapılan T şeklindeki spiral, rahmin iç duvarına yerleştirildiğinde, rahim içi sıvılarını, sperm hareketini ve yumurtlama döngüsünü etkileyerek çalışır.

Bu mekanizma sayesinde, sperm ve yumurta bir araya gelmez, dolayısıyla döllenme gerçekleşmez. Spiral, uzun süreli bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilir ve doğru bir şekilde yerleştirildiği sürece yüksek bir etkinliğe sahiptir.

Spiral, bireyin ihtiyaçlarına ve sağlık durumuna özel çeşitli seçenekler sunan bir doğum kontrol cihazıdır. Kadınların gereksinimlerine uygun bir spiral seçimi, etkili ve güvenilir bir doğum kontrolü sağlamak açısından kritiktir. Spiral kullanmayı düşünen kadınların, uygun bir kadın doğum uzmanıyla görüşerek spiral kullanımına uygun olup olmadıklarını değerlendirmeleri önemlidir.

spiral nedir 2

Spiral Neden Takılır?

Spiral, gebeliği önleme amacıyla tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Spiralin doğum kontrol yöntemi olarak tercih edilmesinde etkili olan bazı nedenler şunlardır:

  • Spiral, takıldıktan sonra yıllarca etkinliğini sürdürür.
  • Kadının doğurganlığı üzerinde uzun süreli bir etki bırakmaz; çıkarıldığında doğurganlık yeteneği tekrar başlar.
  • Takıldığı an itibarıyla gebeliği önleme etkisini gösterir.
  • Hormonal ilaçlar kullanmak istemeyen kadınlar için etkili bir seçenektir.

Spiral Nasıl Takılır?

Spiral takılması uygun olan bireylerin, işlem öncesi doktorlarıyla tekrar bir görüşme yapmaları gereklidir. Bu görüşmede, spiral tercihleri değerlendirilir ve aynı zamanda bireyin hamilelik durumu incelenir. Bu değerlendirme sonucunda, birey hamile değilse ve spirale engel bir sağlık sorunu bulunmuyorsa, muayene ile rahim içi boyutu belirlenir ve buna uygun boyuttaki spiral seçilir. Spiral takılma randevusu, bireyin regl döngüsünün uygun bir gününe planlanır.

İşlemin gerçekleştirildiği gün, doktor tarafından gerekli görülürse ağrı hissedilmemesi için lokal anestezi uygulanabilir. Spiralin yerleştirilmesi için doktor, spekulum adı verilen bir alet kullanarak rahim ağzını genişletir. Aplikatör ile spiral doğru bir şekilde konumlandırılarak rahim içine yerleştirilir. İşlem sonrasında düzenli kontrol muayeneleri, spiralin etkinliğini değerlendirmek için önem arz etmektedir.

spiral nedir 3

Spiral Kimlere Takılmaz?

Spiral takılması, her kadın için uygun olmayabilir. Spiral kullanımının uygun olmadığı durumlar şunlardır;

  • Spiral, rahim içine yerleştirilemediği için hamile kadınlar için uygun değildir. Bu nedenle spiral takılmadan önce bireyin hamile olmadığından emin olunmalıdır.
  • Rahim içinde aktif bir enfeksiyon bulunan kadınların spiral kullanması, enfeksiyonun yayılma riski nedeniyle uygun değildir. Aynı zamanda enfeksiyon, cihazın doğru çalışma durumunu olumsuz etkileyebilir.
  • Kişinin rahminde bir yapısal anormallik veya şekil bozukluğu varsa, spiral doğru bir şekilde yerleştirilemeyeceği için kullanılamayabilir.
  • Rahim ya da rahim ağzı kanseri teşhisi konmuş kadınlar için rahim içine spiral takılması uygun değildir.
  • Aşırı kanama ya da anemi gibi sağlık sorunlarına sahip olan kadınlar, spiral kullanmaları durumunda kanamanın artmasına neden olabilir.
  • Spiralin yapıldığı bakır gibi maddelere alerjisi bulunan kadınlar, alerjik reaksiyon yaşamamak adına spiral kullanamazlar.
  • Doğum yapıktan sonra rahmin normalleşme süreci vardır. Bu süreçte takılması uygun değildir. Bu nedenle doğum yaptıktan sonra bir süre beklemek gerekmektedir.

spiral nedir 1

Spiral Nasıl Çıkarılır?

Spiralin çıkarılması için ilk olarak doktor ile iletişime geçmelidir. Spiral çıkarma işlemi, adet döngüsünü etkilemeyecek bir zamanda yapılır. Bu, adet dönemi sırasında rahim ağzının daha açık olması nedeniyle işlemin daha kolay yapılmasını sağlar. Spiralin çıkarılması için spekulum adı verilen araç kullanılarak rahim ağzı genişletilir.

Spiralin ipleri, çıkarmayı kolaylaştırmak amacıyla doktor tarafından nazikçe çekilir ve cihaz yavaşça rahimden çıkarılır. İşlem sonrasında doktor, rahim yapısında herhangi bir bozulma olup olmadığını görmek için bir muayene yapabilir.

Spiral İle İlgili Videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu