Günümüzde sosyal medya her birimiz için önemli bir alan haline geldi. Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte sosyal medya kullanım oranı geçmiş yıllara oranla oldukça arttı. Çocuklardan tutun da büyük şirketlere kadar herkes bir şekilde aktif olarak sosyal medyada yer almakta.
Öyle ki yeni işler ve yeni meslek alanları ortaya çıktı. Örneğin instagram’da butik açmak ya da bir youtuber ya da instagram fenomeni olmak..
Peki sosyal medyayı doğru şekilde kullanabiliyor muyuz? Farkında olmadan yaptığımız yanlışlar neler? Sosyal medyada ne gibi olumsuzluklarla karşılaşabiliriz? Bütün bunların ve benzeri soruların cevaplarının hepsini yazımızda bulabilirsiniz.
İlk olarak sosyal medyanın tanımıyla başlayalım.
Sosyal medya kişilerin istediği her konuda paylaşım yapmalarına izin veren, bu sayede kitlelere ulaşmalarını sağlayan dijital bir platformdur. Günümüz dijital çağında birçok insan veya kurum sosyal medyayı aktif olarak kullanmaktadır.
Çünkü bu sayede bilgiye ulaşmak oldukça kolaydır. Kullanıcılar merak ettiği makaleleri, etkinlikleri, fotoğrafları farklı sitelere girmeden takip edebilmektedirler.
Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle birçok alanda algılarımız değişti.
İnsanlar artık sosyal medya üzerinden iletişim kurmaya başladı. Birbirlerini görmeseler de hayatlarındaki gelişmelerden haberdar olmaları kolaylaştı. Örneğin facebooktan annenizin dayısının bir torunu olduğunu öğrenebilirsiniz 😊
Alışveriş alışkanlıklarımız değişti. Artık mağaza gezmek ya da güvenli sitelerden alışveriş yapmak yerine sosyal medyadan alışveriş yapmak daha cazip hale geldi. Fakat unutmayın ki sipariş ettiğiniz ayakkabı yerine bambaşka bir ürünle karşılabilirsiniz.
İnsanlar birbirlerine daha kolay ulaşabildikleri gibi birbirleri hakkında eleştiri yapmaları da kolaylaştı.
Eleştiri her zaman kabul edilebilir birşeydir fakat saygı ve sevgi sınırları dahilinde olduğu sürece. Bir insanın hayatından kesitler paylaşması bizim onu aşağılayabileceğimiz anlamına kesinlikle gelmez. Bu tarz yaklaşımların insanların psikolojilerini olumsuz yönde etkileyeceği hiçbir zaman unutulmamalıdır.
Sahte hesaplar ortaya çıkmaya başladı.
Sosyal medyada açılan sahte butikler, sağlığa zararlı zayıflama ilaçları satan ve daha birçok zararlı içerik paylaşan profiller.. Bu gibi profillerden alışveriş yaparken oldukça dikkatli olmalı ve öncesinde muhakkak bir araştırma yapmalıyız. Paylaşılan içeriklerin doğruluğunu farklı kaynaklardan teyit etmeliyiz.
Şimdi biraz da sosyal medyadan faydalanırken dikkat etmemiz gerekenlere değinelim.
Paylaşım yaparken oldukça dikkatli olun.
Örneğin çalıştığımız işyeri hakkında olumsuz yorumlar yapmaktan, iş arkadaşlarımızı kötülemekten kaçınmalıyız. Çünkü bu tarz paylaşımlar işverenleriniz üzerinde olumsuz etki yaratabilir ve sonunda sizi işinizden edebilir.
Sosyal medya üzerinden siyasi, politik yorumlar yapmamalı, argo ve küfürden kaçınmalıyız.
Sadece ahlak ve etik kuralları nedeniyle değil aynı zamanda yasal bir suç unsuru doğurabileceği için bu tarz paylaşımlardan kaçınmalıyız. Zira hakkınızda yasal işlem başlatılabilir ve hiç beklemediğiniz yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz.
Kişisel bilgilerinizin herkese açık görünür şekilde yer almasına izin vermeyin.
İnternette paylaşılan her türlü bilgi, teknolojik ortamda depolanır. İnternet kullanıcıları paylaştığı bilgileri daha sonradan kaldırmak istese dahi, bu sanıldığı kadar kolay olmaz. Bu sorunu çözmenin en uygun yolu, kullanıcı olarak kendiniz hakkındaki bilgileri kullanma, kopyalama ya da dağıtma hakkına sahip olacak kişileri yine kendinizin belirlemesini sağlayacak teknolojilerden yararlanmak.
Sosyal medyayı aşırı kullanmaktan kaçının.
Gününüzün önemli bir kısmını sosyal medyada harcıyorsanız bir yerlerde bir yanlışlık var demektir. Çünkü sosyal medyayı fazla kullanmak demek aynı zamanda günlük yaşantınıza adapte olamamanız demektir. Örneğin işyerinde işinizi yapmak yerine sosyal platformlarda vaktinizi harcarsanız işverenleriniz üzerinde olumsuz etki yaratabilirsiniz. Ya da arkadaşlarınızla otururken elinizden akıllı telefon düşmüyorsa sonunda arkadaşlardan olabilirsiniz.
Çocuklarınızı küçük yaşta sosyal medyayla tanıştırmayın.
Sosyal mecralarda paylaşılan birçok içerik çocuklarınız için zararlı olabilir. Onları yanlış davranışlara sürükleyebilir ve insanlarla olan ilişkilerini zayıflatabilir. Bu nedenle sosyal medya yerine çocuğunuzu farklı alışkanlıklara yönlendirin. Böylelikle çocuğunuzun hem fiziksel hem ruhsal sağlığını koruyabilirsiniz.