Kişisel GelişimYaşam

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal fobi, son yıllarda en sık rastlanan bir psikolojik durumdur. Kendini bilinçli, gergin ya da zaman zaman diğerlerinin önünde utangaç hissetmek doğaldır. Çoğu insan zaman zaman bu anlardan geçer. Ancak bazılarına göre, utangaç veya kendini rahatsız hissetmenin verdiği endişe aşırı olabilir.

İnsanlar kendilerini çoğu zaman konuşmalarını ve sosyalleşmelerini engelleyecek kadar rahatsız ve endişeli hissederlerse, muhtemelen utangaçlıktan daha fazlasıdır. Sosyal fobi (sosyal anksiyete de denir) olarak adlandırılan bir endişe durumu olabilir.

sosyal fobi 2

Birisi Sosyal Fobisi Olduğunda Ne Olur?

Utangaçlık ve benlik bilincinin aşırı duyguları güçlü bir korku oluşturur. Sonuç olarak, bir kişi günlük sosyal durumlara katılmaktan rahatsızlık duyar.

Sosyal fobisi olan insanlar genellikle aile ve birkaç yakın arkadaşla kolayca etkileşime girebilir. Ancak yeni insanlarla tanışmak, bir grupta konuşmak veya halkla konuşmak, aşırı utangaçlıklarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

Sosyal fobiyle, bir kişinin aşırı utangaçlığı, öz bilinçliliği ve utanma korkuları yaşam biçimine girer. Sosyal aktivitelerden zevk almak yerine, sosyal fobisi olan insanlar onları korkutabilir ve bazılarından tamamen kaçınabilir.

Sosyal Fobinin Sebepleri Nedir?

Diğer fobiler gibi, sosyal fobi de beden ve zihin tehlike gerçekmiş gibi tepki gösterse de aslında tehlikeli olmayan bir şeye korku reaksiyonudur. Bu, birinin daha hızlı kalp atışı ve nefes alma gibi fiziksel korku hissi duyduğu anlamına gelir. Bunlar vücudun savaş uçuşu tepkisinin bir parçasıdır. Bunlar, vücudu savaşmaya veya hızlı bir kaçış yapmaya hazırlayan adrenalin ve diğer kimyasal maddelerden kaynaklanmaktadır.

Bu biyolojik mekanizma korktuğumuzda devreye giriyor. Kendimizi koruyabilmemiz için bizi tehlikeye uyaran yerleşik bir sinir sistemi tepkisidir. Sosyal fobide, bu yanıt çok sık, çok kuvvetli ve yerinde olmadığı durumlarda etkinleşir. Çünkü cevaben gelen fiziksel duyumlar gerçek ve bazen de oldukça güçlü, tehlike de gerçek gibi görünüyor. Böylece kişi donarak reaksiyona girecek ve etkileşime giremediğini hissedecektir.

sosyal fobi 3

Beden bu fiziksel hisleri deneyimlediğinde, zihin korkmuş ya da gergin hissetmek gibi duygulardan geçer. Sosyal fobisi olan insanlar, bu hisleri ve duyguları, durumdan kaçınmalarını sağlayacak şekilde yorumlama eğilimindedir. Başka biri, aynı fiziksel sinirlilik hissini farklı bir şekilde yorumlayabilir.

Sosyal Fobi Birinin Hayatını Nasıl Etkileyebilir?

Sosyal fobiyle, başkalarının aklına abartıldığını düşündüğü şeyler hakkındaki düşünceler ve korkular. Kişi, iyi şeyler yerine olabilecek utanç verici şeylere odaklanmaya başlar. Bu, bir durumun olduğundan daha kötü görünmesini sağlar ve bundan kaçınmak için bir kişiyi etkiler.

Sosyal fobi birinin hayatını etkilemesinin yollarından bazıları şunlardır;

  • Arkadaşlık ve eğlence için kaçırılmış fırsatlardan dolayı yalnız ya da hayal kırıklığına uğramak: Sosyal fobi birisinin öğle yemeği, odasında arkadaşlarıyla sohbet etmesini, okul sonrası bir kulübe katılmasını, bir partiye gitmesini ya da birisiyle buluşmasını engelleyebilir.
  • Okuldan en fazlasını elde etmemek: Sosyal fobi, bir kişiyi sınıfta cevap vermekten, yüksek sesle okumaktan veya sunum yapmaktan alıkoyabilir. Sosyal fobisi olan biri sınıfta bir soru sormaya ya da yardım almak için bir öğretmene gitmeye çok üzülebilir.
  • Yeteneklerini paylaşma ve yeni beceriler öğrenme şansını kaçırmak: Sosyal fobi, birinin okul oyunu için seçmelere gitmesini, yetenek şovuna katılmasını, bir takım için çalışmasını veya bir hizmet projesine katılmasını engelleyebilir. Sosyal fobi sadece insanların yeni şeyler denemelerini engellemez. Ayrıca, insanların becerilerini daha da geliştirmelerine yardımcı olan normal, günlük hataları yapmalarını da önler.

sosyal fobi 4

Sosyal Fobiyi Aşmak

Sosyal fobiyle uğraşmak sabır ister, korkularla yüzleşmek ve yeni şeyler denemek için cesaret ve uygulama isteği gerekir. Utangaç hissettiğiniz zaman geri çekilmek yerine, ileri gitmek için bir cesaret edinin.

Yavaş yavaş, aşırı utangaçlıkla baş etmeye karar veren biri daha rahat olmayı öğrenebilir. Her küçük adım ileri bir sonraki küçük adımı atacak kadar güven oluşturmaya yardımcı olur. Utangaçlık ve korkuların erimesiyle birlikte, güven ve olumlu duygular oluşur. Çok yakında, kişi neyin rahatsız olabileceğini ve neyin eğlenceli olabileceğini düşünmeden daha az düşünüyor.

Sosyal Fobi ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu