Film & Dizi Önerisi

Son Zamanın En İyi Dizisi: Black Mirror (Kara Ayna)

instagram takipçi hilesi

Evet başlığımızda da bahsettiğimiz gibi son zamanların en popüler dizilerinden biri olan Black Mirror yani Türkçesiyle ; Kara Ayna dizisiyle ilgili bir bilgi yazısı hazırlamak istedim.Sizlere bu dizi hakkında derinlemesine bir bilgi yazısıyla anlatmak isterim.

black-mirror-mike-schur-rashida-jones-maksatbilgi

Black Mirror (Kara Ayna) dizisinin türü drama,macera ve bilim kurgu üzerinedir. İngiliz Channel 4 kanalında, 4 Aralık 2011 tarihinden itibaren yayınlanmaya başlamış bir İngiliz Televizyon dizisidir. 3 haftada ilk sezonu sona erdi.11 Şubat 2013 tarihinde ise ikinci sezonu yayınlanmaya başladı ve 3 haftada da bu sezon sona erdi, zira 6 adet birbirinden bağımsız kısa film gibi bölümleri var. Öyle ki her biri farklı yazar, yönetmen ve oyunculara sahip. Üstelik süreleri bile farklı. Bütün bölümlerin ortak paydası ise hayatımızı kolaylaştırması beklenen teknolojinin, bizi nasıl avucuna aldığı ve sosyal yaşantımızı nasıl da alt üst ettiği.

black-mirror

Dizinin çıkış olayı ise geleceğe dair karanlık betimlemeleriyle herkesin ilgi odağı olmayı başarmıştır. Bu ilgi de dizi yapımcıları tarafından görülmüş ve dizinin yeni bölümleriyle tekrar geri dönmesi hayranlarını sevindirdi.

Diziyle tanışmamışlara özet geçelim öncelikle. Black Mirror için “distopik bilim kurgu hikayelerinin anlatıldığı bir dizi” denebilir.

Distopyaya, insanlığın olası karanlık geleceklerini tasvir eden sanat eserlerine verilen genel bir isim olarak bakabiliriz. Ortak özellikleri de mevcut düzene atıf yaparak ve içinde yaşadığımız sistemin alegorisini kurarak geleceğe ışık tutmaları. Black Mirror’ın yaptığı şey de temelde bu.

Black Mirror’ın ana temasının, “Ne olacak halimiz?” nidasında saklı olduğunu söyleyebiliriz.

Bölümler birbirlerinden bağımsız hikayeler anlatıyor. İlk iki sezonda üçer farklı bölümde, üçer farklı ‘karanlık’ hikaye izledik.  Bunların üzerine yılbaşına özel bir bölüm daha eklendi. Black Mirror’ın bize vadettiği bilim-kurgu sınırlarından ayrılmadan, toplumumuzun gizlice tohumlarını ektiği geleceğin ne şekillerde gerçek olabileceğiydi.

Beş yıllık yayın süresi boyunca yalnızca 7 bölüm yayınlayarak, balı seyircinin ağzına parmakla çalmayı tercih eden dizinin kalitesi de belki de buradan geliyor.

Yine de haberler güzel. Dizi geçtiğimiz sezon Netflix’e geçerek en az 12 yeni bölüm yayınlayacağını duyurdu. Bunlardan 6’sını geçtiğimiz günlerde 3. sezon olarak bizlerle buluştu.

black-mirror-1

Black Mirror (Kara Ayna), sıra dışı bir mini dizi serisi.. Her bölümde başka bir konu işleniyor oynayan oyuncular da her bölüm değişiyor ve de ‘insanı’ ele alış biçimi alkışı fena halde hak ediyor. Bugüne kadar yapılmış belki de en yaratıcı günümüz distopyası demek yanlış olmaz.

Günümüz dünyasına kimi zaman teknolojinin abartıldığı, kimi zaman da adalet sisteminin değiştiği bir yorum getiriyor. Bilim kurgu ile gerilimi birleştiren bir yapım. Tam bir psikolojik gerilim dizisi ”Black Mirror”… Hemen her bölümü vurucu, düşündürücü ve korkutucu. Özellikle teknolojinin geleceği noktaya ilişkin hazırlanan bölümler insanı korkutmuyor değil…

Black Mirror, ‘insan olmak’ üzerine öyle şeyler söylüyor ki, teknolojinin insan için en büyük tehditlerden biri olduğunu ama bunun da ancak insan isterse olduğunu görüyoruz.

black-mirror-3-sezon

Teknolojik gelişmelerin, son yıllarda hızla artan sosyal medya ağlarının hayatımıza ne denli etki ettiğini, facebook, twitter gibi ”sosyalleşme” mecralarının yaşadığımız hayatı nasıl körelttiğini ve bizi bağımlı hale getirdiğini gözler önüne seren ve adını da her birimizin hayatında en az birer tane bulunan siyah, dokunmatik ekranlardan alan bir başyapıt ”Black Mirror”.

Bir sergide, bir tabloya ya da bir esere bakarken, içinizden kurduğunuz cümle şudur: ”Sanatçı burada şu simgeyi kullanarak aslında şuna vurgu yapmak istemiş.”
İşte Black Mirror’da da her şey o kadar üstü kapalı ki, adeta bir sanat eseri gibi diziyi yorumlamak zorunda kalıyorsunuz.

Teknolojinin Yan Etkileri: Black Mirror

Modern dünyamızın tekno-paranoyası…

Dizinin yaratıcısı Charlie Brooker, Black Mirror’un temasını kısaca şu sözlerle açıklamaktadır:

”Teknoloji bir ilaçsa ki bir ilaca benziyor. Yan etkileri tam olarak nelerdir? Black Mirror (Kara Ayna) dizisi, (teknolojiden kaynaklı) keyif ile huzursuzluk arasındaki bu alanda kurgulanıyor. Başlıktaki kara aynayı dizideki her duvarda, her masada, herkesin avucunda göreceksiniz: Televizyon, monitör, akıllı telefonların soğuk, parlak ekranı.”

Black Mirror, bilim kurgu ögeleri ile karakter dramını yoğuruyor, aynı zamanda teknolojiyi hicvediyor. Bölümleri arası görünürde bir bağlantı olmaması diziye antolojik bir tat veriyor. Ayrıca bolca sosyal eleştiri yapılıyor ve kara mizahın kullanımı yer yer şapka çıkartıyor

black-mirror-stephen-king-twitter

Hayranları ise dizinin yaratıcılarına şu soruyu sormadan edemiyor;Peki bu sezon neler vadediyor?

Dizinin adı Black Mirror olunca (hayranları bilir) her bölümü üzerine neredeyse saatlerce analiz yapılabilen bir yapımdır.Hatta her bölümün sonunda ,afallamış olduğunuzu hissettiren bir dizi olması dizinin ne kadar kaliteli bir dizi olduğuna kanıt değil mi? Dizi hem kaliteli hem insanların işlerinden pek alıkoymayan cinsten. Çünkü mini dizi ve süresi oldukça az.

Dilerseniz yeni sezon ile ilgili bizlere ufak ta olsa detaylar veren fragmanlarna bir göz atalıım;

 

KISACASI İZLENMESİ GEREKEN GÜZEL BİR DİZİ……..

Kaynak
GoogleOnedioOscarfavorite

4 Yorum

  1. Öncelikle yayında kullandığınız ”Black Mirror” dizisine ait yazılarımızı da kullanırken kaynak belirttiğiniz için teşekkürler. Keşke bu kaynak kısmında google ve onedio sitelerinde olduğu gibi Oscar Favorite üzerinden paylaştığınız bilgileri de linkiyle paylaşmış olsaydınız ve bu şekilde daha etik olacaktı. Ben yine de takipçilerinizin dilerlerse bir göz atabilmeleri için linki buraya bırakayım. Teşekkürler.
    http://www.oscarfavorite.com/2013/09/black-mirror.html

  2. İlk öncelikle geri bildiriminiz için teşekkür ederim.Maksatbilgi ekibi olarak kaynaklarımızı link vermeyi esas biliriz.Keza bu durum zaten bizim ilkelerimizdendir.Ancak bazen yazarlarımızın,oluşturduğu bilgi yazılarında hatalar olabiliyor.Bunları kontrol eden ekibimizde tam kaynağı görmeden işlem yapamıyor.
    Bağlantı adresiniz kaynak bölümüne eklenmiştir.

  3. İlk öncelikle geri bildiriminiz için teşekkür ederim.Maksatbilgi ekibi olarak kaynaklarımızı link vermeyi esas biliriz.Keza bu durum zaten bizim ilkelerimizdendir.Ancak bazen yazarlarımızın,oluşturduğu bilgi yazılarında hatalar olabiliyor.Bunları kontrol eden ekibimizde tam kaynağı görmeden işlem yapamıyor.
    Bağlantı adresiniz kaynak bölümüne eklenmiştir.

  4. Öncelikle yayında kullandığınız ”Black Mirror” dizisine ait yazılarımızı da kullanırken kaynak belirttiğiniz için teşekkürler. Keşke bu kaynak kısmında google ve onedio sitelerinde olduğu gibi Oscar Favorite üzerinden paylaştığınız bilgileri de linkiyle paylaşmış olsaydınız ve bu şekilde daha etik olacaktı. Ben yine de takipçilerinizin dilerlerse bir göz atabilmeleri için linki buraya bırakayım. Teşekkürler.
    http://www.oscarfavorite.com/2013/09/black-mirror.html

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Instagram takipçi hilesi
Başa dön tuşu