Hastalıklar

Siyatik Nedir? Belirtileri Nelerdir?

instagram takipçi hilesi

Siyatik, siyatik sinirin yolu boyunca yayılan ve belden kalçalarınıza ve kalçalarınıza doğru uzanan her bacağın altından geçenbir ağrıdır. Genellikle, siyatik vücudunuzun sadece bir tarafını etkiler.

Siyatik en sık fıtıklaşmış bir disk, omurganın üzerine kemik çıkması veya omurganın daralması (spinal stenoz) sinirin bir kısmını sıkıştırdığında meydana gelir. Bu etkilenen bacağın içinde iltihaplanma, ağrı ve sıklıkla bir miktar uyuşukluğa neden olur.

Siyatik ile ilişkili ağrı şiddetli olabilse de, çoğu vaka cerrahi olmayan tedavilerle birkaç hafta içinde geçer. Bacakta zayıflık veya barsak veya mesane değişiklikleriyle ilişkili ciddi siyatik bulunan kişiler ameliyat için aday olabilir.

siyatik 1

Belirtileri Nelerdir?

Alt (lomber) omurganızdan kalçalarınıza yayılan ve bacağınızın arkasından yayılan ağrı siyatik belirtisidir. Sinir yolu boyunca hemen hemen her yerde rahatsızlığı hissedebilirsiniz, ancak belden kalçaya, uyluk ve baldırınızın arkasına giden bir yolu takip etmeniz özellikle muhtemeldir.

Ağrı, hafif bir ağrıdan keskin, yanma hissine veya dayanılmaz bir acıya kadar geniş ölçüde değişebilir. Bazen bir sarsıntı veya elektrik çarpması gibi hissedebilir. Öksürürken veya hapşırdığınızda daha kötü olabilir ve uzun süreli oturma semptomları kötüleştirebilir. Genellikle vücudunuzun sadece bir tarafı etkilenir.

Bazı insanlar da etkilenen bacak veya ayağında uyuşukluk, karıncalanma veya kas güçsüzlüğü vardır. Bacağınızın bir kısmında ağrı, başka bir kısmında hissizlik olabilir.

siyatik 2

Siyatik Nedenleri Nelerdir?

Siyatik, sinirin genellikle omurganızdaki bir fıtıklaşmış disk tarafından veya omurunuzdaki bir kemik fazlalığı (kemik çıkıntısı) tarafından sıkıldığında meydana gelir. Daha nadir olarak, sinir bir tümör tarafından sıkıştırılabilir ya da diyabet gibi bir hastalıktan zarar görebilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Siyatik için risk faktörleri şunları içerir:

  • Yaş: Bel fıtığı, fıtıklaşmış diskler ve kemik mahmuzu gibi yaşa bağlı değişiklikler, siyatiklerin en sık görülen nedenleridir.
  • Obezite: Omurganızdaki stresi artırarak, aşırı vücut ağırlığı siyatik tetikleyen omurilik değişikliklerine katkıda bulunabilir.
  • Meslek: Sizi eğilmenizi, ağır yükler taşımanızı veya uzun bir süre bir motorlu taşıt kullanmanızı gerektiren bir iş siyatikte rol oynayabilir, ancak bu bağlantının kesin bir kanıtı yoktur.
  • Uzun süreli oturma: Uzun süre oturmuş veya yerleşik bir yaşam tarzı olan kişilerin, siyatik gelişimi aktif insanlardan daha fazladır.
  • Diyabet: Vücudunuzun kan şekeri kullanma şeklini etkileyen bu durum sinir hasarı riskini artırır.

siyatik 3

Nasıl Önlenir?

Siyatiği önlemek her zaman mümkün değildir ve durum tekrarlayabilir. Aşağıdakiler sırtınızı korumada kilit bir rol oynayabilir:

  • Düzenli egzersiz: Sırtınızı kuvvetli tutmak için, göbek kaslarınıza karnınızdaki kaslara özellikle dikkat edin ve düzgün duruş ve hizalama için gerekli olan sırt belinizi aşağı indirin. Doktorunuzdan belirli aktiviteler önermesini isteyin.
  • Otururken doğru duruşu koruyun: Sırt desteği iyi, kol dayamaları ve döner tabanı olan bir koltuk seçin. Normal kıvrımını korumak için sırtınıza küçük bir yastık ya da havlu atmayı düşünün. Dizlerinizi ve kalçalarınızı düz tutun.
  • İyi vücut mekaniği kullanın: Uzun süre ayakta beklerseniz, zaman zaman bir ayağını tabureye veya küçük bir kutuya koyun. Bir şeyi ağır kaldırırken, alt ekstremiteleriniz bu işi yapsın. Düz yukarı ve aşağı hareket ettirin. Sırtınızı dik tutun ve sadece dizlerden bükün. Yükü vücudunuza yakın tutun. Aynı anda kaldırmak ve çevirmekten kaçının. Nesne ağır veya uygunsuzsa bir arkadaşınızdan veya tanıdığınızdan yardım isteyin.

siyatik 4

Siyatik ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu