DepremYaşam

Sivil Toplum Kuruluşları Nedir? Amaçları Nelerdir?

Sivil Toplum Kuruluşları Nedir? : Ülkemizde 2020 yılı itibariyle dernekler, vakıflar ve sendikalarla birlikte toplam 184.361 sivil toplum kuruluşları (STK) bulunmaktadır. Sivil toplum kuruluşları, pek çok alanda faaliyet gösteren toplum yararına çalışan kuruluşlardır. Peki Sivil Toplum Kuruluşları Nedir? Amaçları Nelerdir? Sivil Toplum Kuruluşları Nelerdir? gibi soruları sizin için yanıtladık..

Sivil Toplum Kuruluşları Nedir?

Sivil Toplum Kuruluşları kar amacı gütmeyen, halkın bir araya gelerek bir amaç doğrultusunda oluşturduğu, daha iyi yaşam koşulları hedefleyen ve toplum yararına çalışan yasal örgütlere verilen isimdir. Sivil toplum kuruluşları, sosyal ekonomik, işçi hakları, eğitim, çocuk hakları, çevre ve doğa işleri ve doğal afetler gibi alanlarda faaliyet gösterebilir.

Sivil Toplum Kuruluşları gönüllü bireylerin toplum sorunlarını gidermek amacıyla kurulmuştur. Kar amacı gütmeyen dernekler ve vakıflar, sendikalar, kuruluşlar sivil toplum kuruluşlarını oluşturmaktadır. Gönüllülük esasına dayalı resmi kurumlardan bağımsız olarak faaliyetlerini sürdürmektedirler. Gönüllü bireylerden oluşan sivil toplum kuruluşları (STK) amacına göre görevlerini belirler ve her kuruluşun görevleri farklı olabilir.

Sivil Toplum Kuruluşları devlete bağlı hiçbir kurum ve kuruluştan destek almadan çalışırlar ve kendi masraflarını gönüllü üyelerin yardımı ile sağlamaktadır. Çalışan kişiler ise görevlerinde hiç bir ücret talep etmez. Toplumsal katılımı arttırmak, insanların temel hak ve ihtiyaçlarını karşılamak, belirli bir amacı gerçekleştirmek, desteklemek ve daha iyi ileri seviyeye getirmek için çalışmaktadırlar.

Sivil Toplum Kuruluşları Nelerdir? Amaçları Nelerdir?

Ülkemizde ön plana çıkan sayısız sivil toplum kuruluşları bulunmaktadır. Bu sivil toplum kuruluşları, toplumdaki eksikleri gidermeye, sorunları çözmeye yardımcı olmak amacıyla kurulmaktadır. Gelin ülkemizde bulunan ve ön plana çıkan bir kaç sivil toplum kuruluşunu inceleyelim..

Ahbap

Sivil Toplum Kuruluşları Nedir? Amaçları Nelerdir?

Sevginin ve gerçeğin peşindeyiz sloganıyla yola çıkan Haluk Levent tarafından kurulan Ahbap derneği ihtiyaç sahibi kişilere her türlü yardımda bulunmak, toplumda yardımlaşma bilincini oluşturmak ve güçlenmesini sağlamak, projelerle yardımlaşma ve dayanışma ağını çağdaş şekilde sürdürebilmek, günümüz teknolojik olanaklarıyla yerel kültürün korunarak gelişmesine katkı sağlamak amacı ile kurulmuştur.

Akut Arama Kurtarma Derneği

akut

1994 yılında Bolkar dağlarında 2 öğrencinin kaybolduğu ve sonucsuz kalan arama kurtarma çalısması sonucunda bir grup dağcı bir araya gelerek 1995 yılında Akut’u kurmuştur. Türkiye’nin ilk arama kurtarma derneği olan Akut 14 Mart 1996 yılında “AKUT Arama Kurtarma Derneği” adı altında resmi kuruluşunu tamamlamıştır.

17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara Depremi sürecinde Akut 150 gönüllüsü ile çalışarak 200’ün üzerinde insanın hayatını kurtarmıştır. Ayrıca asrın felaketini yaşadığımız 6 Şubat  2023 Saat 04.17’de Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi merkezli ve saat 13.24’te Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki ayrı depremde 10 ilimizde yıkıma sebep olan ve geniş bir coğrafyayı etkileyen bu depremde Akut 30 ekibi  ve 1000’den fazla gönüllü ile arama kurtarma çalışmalarını sürdürmüştür.

Kızılay

kizilay

”Herkes için esenlik ve güvenli yaşam” vizyonu ile yola çıkan 1868 yılından günümüze toplumsal yardımlaşmayı sağlamak ve geliştirmek amacı ile Türk Kızılay kan, afet, uluslararası yardım, göç ve mülteci hizmetleri, sosyal hizmetler, sağlık, ilk yardım ve eğitim gibi faaliyetlerde çalısmalar sağlamaktadır. Türk Kızılay, yurt içinde meydana gelen doğal afetler sonrasında afetzedelere acil beslenme ve acil barınma hizmeti vermektedir. Ayrıca uzun süreli kullanılabilen afet çadırlarının yanı sıra ihtiyaca yönelik özel çadırlar da üretmektedir.

Türk Kızılay, Bölge Kan Merkezleri, Kan Bağış Merkezleri ve mobil kan bağış araçları ile ülkemizin ihtiyacı olan kanın tamamını gönüllü ve sürekli bağışçılardan karşılamakta, kan ihtiyacı olan kişilere ulaştırmaktadır.

Haytap 

haytap

Hayvan hakları savunucularının bir araya gelerek oluşturduğu ve 2008 yılında resmileşen Haytap hayvan hakları federasyonu yaşam ellerinizde sloganı ile hayvan hakları konusunda faaliyet göstermektedir.

Tema Vakfı

tema vakfi

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı 11 Eylül 1992 tarihinde İstanbul’da kurulmuştur. Tema Vakfının kuruluş amacı topraklarımızı tehdit eden erozyon ve çölleşme ile mücadele edilebileceğini göstermek, tehlikeye dikkat çekmek, toprağa sahip çıkmak, koruyucu çözümler üretmek, ağaçlandırma yapmak, doğal varlıkları korumak ve sahip çıkmaktır.

Türkiye Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı 

Cagdas Yasami Destekleme Dernegi CYDD logo

Prof. Dr. Türkan Saylan ve arkadaşlarının 1995 yılında kurmuş oldukları Türkiye Çağdaş Yaşamı Destekleme Vakfı, eğitim, kültür ve sanat projeleri geliştiren bir eğitim vakfıdır. Atatürk ilke ve devrimleri ile doğrultusunda hakların korunması, geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve eğitim ile çağdaş bireyler yetişmesini desteklemek vakfın amaçlarındandır.

Lösev -Lösemili Çocuklar Vakfı

losev

1998 yılında kurulan Lösev, lösemili ve kanser hastası çocuk ve yetişkinlere yardımda bulunmayı amaçlayan ve birçok ihtiyacını karşılayan bir vakıftır. 24 Eylül 2000 tarihinde Türkiye’nin ilk ve tek Lösemili Çocuklar Hastanesi LÖSANTE’yi hizmete açmıştır.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV)

Ülkenin dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi çocuklar, anne babalar ve genç kadınlar için bilimsel temelli eğitim programları geliştirmekte ve uygulamaktadır.

Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı

Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların erken tanısının konulması, özel eğitimi ile topluma kazandırılmasına öncülük edilmesi amacıyla, kar amacı gütmeyen bir sağlık ve eğitim vakfı olarak 15 Nisan 2003 tarihinde kurulmuştur.

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı 1990 yılında kadına yönelik şiddetle mücadele etmek amacıyla kurulmuştur.

Sivil Toplum Kuruluşları Nedir? Amaçları Nelerdir? ile ilgili videolar

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu