Sağlıklı Yaşam

Şişkinlik Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Şişkinlik hissi genel olarak yemek yedikten sonra ortaya çıkan ve yaşam kalitesini düşüren rahatsızlıklardan biridir. Eğer ağrı ve rahatsızlık hissi varsa ciddi sonuçlar doğurabilir. Genelde yediklerimize bağlı olarak ortaya çıkan şişkinliğe sebep olan yiyecekleri sizler için araştırdık.

Bakliyatlar

bakliyatlar şişkinliğe sebep olur 1

Bakliyatlar, protein, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineraller bakımından zengindir. Yüksek lif ve vücudun parçalamakta zorlandığı şekerler olan oligosakkaritler içerdiği için vücudumuzda şişkinliğe neden olabilir. Bu bakliyatlar yerine alternatif olarak sindirimi kolay olan mercimek, kinoa ya da tahılları tercih edebilirler.

Bunun dışında baklagilleri pişirmeden önce ıslatmakya da küçük porsiyonlarda tüketmek gaz oluşma ihtimalini azaltır.

Gazlı İçecekler

gazlı içecekler şişkinlik yapar 1

Gazlı içeceklerin içinde kabarcıklar oluşmasını sağlayan karbondioksit gazı vardır. Bu gaz doğrudan şişkinliğe yol açarak sindirim sistemine gider. Gazlı içeceklerin aşırı tüketilmesi aynı zamanda farklı sağlık sorunlarına da yol açabilir.

Gazlı içeceklere alternatif olarak sade veya aromalı su, taze sebze suları, meyve suları, süt ya da sıcak ve soğuk çaylar tüketilebilir. Bu içecekler şişkinlik azaltmanın yanı sıra kilo vermenizi de sağlar. Yalnız bu içecekleri tüketirken yüksek miktarda şeker içermemesine dikkat edilmelidir.

Buğday

buğday da şişkinlik yapan yiyecekler arasındadır

Buğdayın içinde bazı kişilerde şişkinlik yapabilen ve aynı zamanda ishale eden olan glüten adında bir protein vardır. Ekmek, makarna ve fırınlanmış birçok ürün glüten içerir. Gluten duyarlılığı ise çölyak adı verilen bir hastalıktan kaynaklanabilir.

Buğday yerine tüketebileceğiniz şişkinlik yapmayan yiyecekler ise saf yulaf, karabuğday, yabani pirinç, badem ve Hindistan cevizi unları ve kinoa söylenebilir.

Çavdar ve Arpa

arpa ve çavdar

Çavdar ve arpa da buğday gibi tahıl taneleridir. Besleyici ve lif bakımından zengindirler. Yüksek lif ve glüten içerdikleri için de bazı kişilerde şişkinliğe neden olabilirler. Arpa ve çavdar yerine yulaf ya da kahverengi pirinç ya da glütensiz tahıllar tercih edilebilir.

Soğan ve Sarımsak

soğan ve sarımsak gaz yapar

Soğan ve sarımsaklarda şişkinliğe neden olan çözünür lifler içeren fruktanlar vardır. Bu yüzden küçük miktarlarda soğan ve sarımsak yemek bile şişkinliğe neden olabilir. Soğan ve sarımsak yerine kereviz, yeşillikler, pırasa ve rezene gibi besinler tercih edilebilir.

Turp ve Benzeri Sebzeler

turp da gaz yapan yiyecekler arasındadır

Karnabahar, brokoli, lahana ve birçok sebze turp benzeri besinledir. Bu besinlerde C ve K vitaminleri, lif ve potasyum vardır. Fakat sağlıklı olsalar da aynı zamanda şişkinlik ya da başka sindirim sorunlarına sebep olabilirler. Şişkinliğe sebep olmaması için turp ve benzeri sebzeler pişirilerek tüketilebilir.

Alternatif olarak ise ıspanak, kabak, tatlı patatesler, kuşkonmaz, havuç ve kereviz tüketilebilir.

Süt ve Süt Ürünleri

süt ve süt ürünleri bazı kişilerde şişkinlik yapabilir

Süt, peynir, kefir ve yoğurt içeren sür ürünleri kalsiyum ve protein açısından zengin besinledir. Bazı insanların vücudu ise laktozu parçalayamayabilir. Eğer böyle bir probleminiz varsa süt tüketmek şişkinlik , gaz ve kramplara neden olabilir. Bunun yerine laktoz içermeyen keten sütü, pirinç sütü, boya sütü ya da badem sütü tercih edebilirsiniz.

Besleyici Olmayan Tatlandırıcılar

tanlandırılar şişkinliğe sebep olabilir

Besleyici özelliği olmayan ya da suni olan tatlandırıcıları doğal şekerli içecek ya da gıdalarla değiştirmelisiniz. Çünkü bu tatlandırıcıların içinde sorbitol ve ksilitol bulunmaktadır ve besin değerleri yoktur.

Sağlıksız yaşam tarzına iten besleyici özelliği olmayan tatlandırıcılar şişkinlik dahil sindirim sorunlarına neden olabilirler. Tatlandırıcı kullanmak yerine bal, tarçın, hindistan cevizi şekeri, vanilya, stevia ya da meyan kökü kullanabilirsiniz.

Alkollü İçecekler

alkollü içecekler bağırsaklara zarar verir ve şişkinlik yapar

Alkol inflamatuar bir madde olduğu için alkol tüketmek gastrointestinal sistemde iltihaplanmaya neden olabilir. Özellikle bira gazlı bir içecek olduğu için bağırsakları tahriş edebilir. Alkol aynı zamanda farklı sağlık riskleri de taşıdığı için alternatif olarak su ya da çay içmek en sağlıklısıdır.

Elma ve Armut

elma ve armut gaz yapan meyvelerdendir

Elma ve armutlar bol miktarda lif, vitamin ve antioksidan içerirler ve aynı zamanda şişkinlik ve sindirim problemlerine sebep olmalarıyla bilinirler. Bunun nedeni ise birçok insanın sindirmekte zorlandığı meyve şekeri olan fruktozdur.

Elmaları ve armutları pişirerek tüketmek sindirimi kolaylaştıracaktır. Aynı zamanda alternatif olarak çilek, böğürtlen, yaban mersini, greyfurt, mandalina, muz, üzüm gibi meyveler tüketilebilir.

 

Kaynak
tavsiyeediyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu