Sinan Oğan Kimdir?
Tam adı: Sinan Oğan
Doğum tarihi: 1 Eylül 1967
Doğum yeri: Melekli, Iğdır, Türkiye
Boyu: 1,8 m
Kilosu: –
Burcu: Başak
Ailesi: Adil Oğan (Babası), Kıymet Oğan ((Annesi)
Eşi: Gökçen Oğan
Çocuk (ları): İki çocuğu var
Mesleği: Akademisyen ve Siyasetçi
Aktif Yılları: 1980’li yıllardan bu yana
Sosyal Medyada
Hakkında
Sinan Oğan Kimdir? Sinan Oğan, siyasetçi ve akademisyendir.
Sinan Oğan Kaç yaşında? Ailesi ve Burcu, Boyu Kaç?
Sinan Oğan, 1 Eylül 1967 günü Iğdır’ın Melekli köyünde Adil Oğan ve Kıymet doğan çiftinin çocukları olarak dünyaya gözlerini açtı. Başak burcu olan Oğan, boyu yaklaşık olarak 1,8 m’dir.
Sinan Oğan Eğitimi
1989 senesinde Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde eğitimini tamamladı. 1992 senesinde Marmara Üniversitesi Mali Hukuk ve Bankacılık alanında “Azerbaycan’da Ekonomik ve Mali Sektörün Yapısal Analizi” isimli tezi ile yükek lisans eğitimini tamamladı. 2009 senesinde de Moskova Uluslararası İlişkiler Üniversitesi’nin (MGIMO) Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi bölümünde “Türk İç Politika Faktörlerinin Türkiye’nin Rusya Politikasının Oluşumuna Etkileri” isimli tezi ile doktora eğitimini tamamladı.
Sinan Oğan Kariyeri
Sinan Oğan, 1992 ve 1998 seneleri arasında Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1993 yılında Azerbaycan’a görevli olarak gönderilmesiyle birlikte 1993-2000 yılları arasında Azerbaycan Devlet Ekonomi Üniversitesi Türk Dünyası İşletme Fakültesi’nde öğretim görevlisi ve dekan yardımcısı olarak görev aldı. 1994 ve 1998 seneleri arasında T.C. Dışişleri Bakanlığı Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) temsilcisi olarak Azerbaycan’da görev aldı.
Özel sektörde de çalışarak 2000 senesinde Türkiye’ye dönüş yaptı. Türkiye’de Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Kafkasya Masası’nda görev aldı. Daha sonra ASAM Rusya-Ukrayna Araştırmaları Masası Başkanlığı görevini üstlenen Oğan, 2006 senesinde kurumdan ayrılarak bir yıl boyunca Kapadokya Meslek Yüksekokulu’nda Dış İlişkilerden Sorumlu Müdür Yardımcılığı görevini yürüttü.
2004 senesinde halihazırda başkanlığını yaptığı Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi – TÜRKSAM’ın temellerini attı. Oğan, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Yayınları arasında 1992 senesinde çıkan “Azerbaycan” isimli kitabının yanı sıra, “Siyaset ve Oligarşi” adlı kitabıyla Rusya’da 2003 senesinde ve “Turuncu Devrimler” adlı kitabıyla 2006 senesinde ses getirdi. Türk Dış Politikası, Rusya, Kafkasya, Orta Asya, Türk Dünyası, Enerji, Ermeni Sorunu, Afganistan, İran, Terör ve Türkiye’nin güncel sorunları konularında beş yüzden fazla Türkçe, İngilizce ve Rusça makalesi yayımlanmıştır.
Bu makaleleri TÜRKSAM’ın web sitesi başta olmak üzere birçok Türk ve yabancı site, haber ajansları, gazete ve bilimsel dergilerde yayınlamaktadır. Türk Dünyası ile ilişkilere son derece büyük önem vermektedir. 4 Temmuz ve 7 Temmuz 2011 tarihleri arasında yapılan Dünya Azerbaycan Türklerinin III. Kurultayı’nda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından “Terakki Madalyası” ile ödüllendirilmiştir. Dr. Oğan ayrıca, Kazakistan Cumhuriyeti tarafından “Kazakistan-Türkiye Dostluk ve İşbirliğini Geliştirme Madalyası” ile onurlandırılmıştır.
Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Telekomcular Derneği tarafından ve çeşitli anketlerde 2011’de yılın milletvekili seçildi. Oğan, ileri düzeyde Rusça ve akademik düzeyde İngilizce dillerine hakimdir. Uzmanlık alanıyla ilgili konferanslar ve seminerler vermekte, bilimsel toplantılara katılmaktadır. Sivil toplum alanında da faaliyet gösteren Sinan Oğan, Türkiye Azerbaycan Derneği’nin Onursal Başkanlığı görevini yürütmektedir.
Dernek, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla faaliyet göstermektedir. Dr. OĞAN, televizyon programları ve konferanslarında, dikkat çekmeye çalıştığı Metsamor Nükleer Santrali’nin kapatılması için sivil girişim hareketinin genel koordinatörlüğünü yürütmektedir.
Ayrıca, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Dışişleri Komisyonu üyesidir. Türkiye Azerbaycan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Yönetim Kurulu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Yönetim Kurulu üyesidir. Milliyetçi Hareket Partisi’nden 24. dönem Iğdır Milletvekili seçildi. Meclis Anayasa Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu’nda görev yaptı.
Ancak, 7 Haziran 2015 seçimlerinde partiden ihraç edilmesi nedeniyle milletvekili adayı gösterilmemiştir. Benzer şekilde, 1 Kasım 2015 seçimlerine de katılamamıştır. Daha sonra, 2 Kasım 2015 tarihinde mahkeme kararıyla ihraç kararı iptal edilerek MHP’ye geri dönmüştür. Ancak, 10 Mart 2017 tarihinde yapılan MHP Merkez Disiplin Kurulu toplantısında İsmail Ok, Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan ve Sinan OĞAN hakkında partiden ihraç edilmesine karar verilmiştir.
Sinan Oğan, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Türkiye Cumhuriyeti 13. Cumhurbaşkanı seçimlerinde Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ve Türkiye İttikafı Partisi’nin içerisinde yer aldığı “Ata İttifakı” tarafından Cumhurbaşkanı adayı gösterildi.